30 juli 2008

Brakwatervissen
29 juli 2008

Rare vissen
vissen Zoo Antwerpen


Baltsgedrag en paring kogelvissen?vervolg van 25-07-08Het kuiltje is nu al een echte kuil, tot op het bodemglas, is weeral op een plaats die ik niet zou uitkiezen om een fotoreportage te maken . Maar tussen de (kunststof)mangrovewortels probeer ik alles zo goed mogelijk te volgen. Meestal bevind het grootste dier(vrouwtje?) zich nu in de kuil, vandaag zelfs niet komen eten! Anders is zij? de eerste om bij de slakken te zijn. Het kleinste dier(mannetje?)heeft nog wel gegeten, maar ligt nu ook meestal in de kuil, samen dus. Ik hou jullie op de hoogte.

28 juli 2008

Aplocheilus lineatus

Eindelijk foto's van mijn vriend Hugo !


Суицид, нашел oneself, слабость, laf? Но вы всосаны если было naartoe. Я думаю только остальные до 1 вещь, на последних остальных. Вы имеетесь, но воюете назад. Задняя часть и вперед отброшено, но я хотим остальные на последних остальных! Созвать недели длиной, месяцы, для всегда. Moegestreden впускает что I. излечивает? Возникновение обманывает, это получает не освобождаемым I никогда больше. Всегда ваше hoede, оно вы может напасть этот путь. Когда получите I на последнем отдохните.Swa 31-07-2008

自殺は、自分自身をの弱さ、laf見つけたか。 しかしそれがnaartoeだったように吸われる。 私は最後の残りで1つの事に残り、考える。 持たれているが、抵抗する。 前後に振られて、しかし私は最後の残りで残りがほしいと思う! 週を、常にのための月長く呼び出すため。 MoegestredenはI.が直ることを是認するか。 出現は、これもっと決して取り払わないIを欺かない。 あなたの常にhoede、それはこうすればを攻撃できる。 最後の残りでIを得なさい時。 Swa 31-07-2008

¿El suicidio, se encontró, debilidad, laf? Pero le aspiran como si fuera naartoe. Pienso solamente los restos a 1 cosa, en los restos pasados. Le tienen, pero se defiende. ¡Hecho pivotar hacia adelante y hacia atrás, solamente quiero resto en el resto pasado! Para convocar a semanas de largo, meses, para siempre. ¿Moegestreden admite que el I. cura? El aspecto engaña, esto nunca se libra de I más. Siempre su hoede, usted puede asaltar esta manera. Cuando consiga I en pasado reclínese. SWA 31-07-2008

NIKON D80 onderwater

http://www.letsgodigital.org/html/review/underwaterphotography/nikond80/shark-expedition-bahamas.html

Hoewel ik erg tevreden ben over de Nikon kwaliteit, wil dit niet zeggen dat ik andere merken niet zou kunnen waarderen. En, bovendien, zoals bij zoveel fotografen, staan er nog wel een paar wensen op mijn verlanglijst.....
Alle digitale fototoestellen............
http://www.letsgodigital.org/nl/digital_camera/review.htmlgr

Maar natuurlijk is het laatste woord voor, alle NIKON digitale:
http://www.letsgodigital.org/nl/camera/products/Nikon.html

26 juli 2008

Beetje hoop voor zeldzaamste beest ter wereld


Er is hoop voor de zeldzaamste diersoort ter wereld, de reuzenschildpad Geochelone nigra abingdoni. Er is nog maar een exemplaar van over, ene George, die op de Galapagos-eilanden leeft. De 80-jarige 'Eenzame George' is samengebracht met vrouwtjes van een verwante soort, de Geochelone nigra becki. In het liefdesnest zijn zes intacte eieren gevonden, zo meldden Ecuadoraanse media.

Alleen

De ondersoort Geochelone nigra abingdoni werd beschouwd als uitgestorven voordat Eenzame George begin jaren zeventig als laatste overlevende werd ontdekt op het eiland Pinta. Zoektochten naar soortgenoten met dezelfde karakteristieke lange hals bleven zonder succes.
In het Charles Darwin Onderzoeksstation werd 'Eenzame George' samengebracht met vrouwtjes van de verwante ondersoort. Het is nog onduidelijk of de zes eitjes bevrucht zijn.

25 juli 2008

Baltsgedrag en paring kogelvissen????

Er is nu een kuiltje gegraven op een onmogelijke plaats natuurlijk (onder de mangrovewortels) daarom zijn de foto's niet super. Maar wou ze hier toch plaatsen aangezien er niets bekend is over de voortplanting in gevangenschap.


24 juli 2008

Pelvicachromis taeniatius (smaragdprachtcichlide)
vrouwtje

Mannetje


Pelvicachromis taeniatius
Nieuwe aanwinst 24-07-2008 (bedankt Mast) - (Foto: juist in het aquarium geplaatst 24-07-2008)

23 juli 2008

10.000 dode zeepaardjes in Blankenberge

Sea Life Blankenberge heeft er een nieuwe attractie bij. Bezoekers kunnen een gesloten container bekijken met daarin 10.000 dode zeepaardjes.

De choquerende bezienswaardigheid moet de aandacht vestigen op de illegale handel van kwetsbare diersoorten. "De lading met 10.000 dode zeepaardjes werd ontdekt door de douane op Zaventem", zegt Steve Vervaecke van Sea Life. "De lading kwam van Guinea en was op weg naar China. Daar worden gedroogde zeepaardjes onder meer gebruikt in medicijnen tegen kaalheid."Met de tentoonstelling wil Sea Life mensen oproepen om op vakantie geen zeldzame dieren te kopen als souvenir.
link bedreigde diersoorten:http://www.demorgen.be/dm/article/pagedList.do?language=nl&navigationItemId=992&navigation=Wetenschap&nodeId=707973900&nodeTitle=Bedreigde-dieren

PGO


21 juli 2008

Brakwater vissen

Brakwater vissen
Vissen die afkomstig zijn uit gebieden waar zout- en zoetwater vermengen. Vis die leeft in deze gebieden zijn in staat het tolereren van een breed scala van zoutgehaltes.
Deze vissen moet men verzorgen in water met een zoutgehalte van 1,004-1,015, of een tot twee theelepels zout per gallon, en een pH van 7,5 of hoger.
Artikelen:
Archer Fish Archer Vis
Brackish Water Aquariums: Ideal Fish and Plant Species Brak water aquaria: ideale vis-en plantensoorten
Bumblebee Goby Hommel Goby
Fahaka Puffer Fahaka Puffer
Figure 8 Pufferfish Figuur 8 Pufferfish
Mono Argentus Mono Argentus
Mono Sebae Mono Sebae
Scat Scat
Topaz Puffer Topaz Puffer

link: http://www.peteducation.com/category_summary.cfm?cls=16&cat=1944

T. fluviatilis - T. nigroviridis verschil.

Reactie:
Deze soort is zeldzaam in de aquariumhandel. Vele malen is deze vis verkocht als Tetraodon fluviatilis en later bleek het een "variant" van Tetraodon nigroviridis.
Een echte Tetraodon fluviatilis (Ceylon Puffer) moet eruit zien als een kruising tussen Tetraodon biocellatus (figuur Acht Puffer) en Tetraodon nigroviridis. Deze soort, hoewel agressief, is niet zo agressief als de Tetraodon nigroviridis. Hoewel de huid op deze en de meeste zoet / brak water puffers giftig is, is ontdekt dat wanneer in gevangenschap, kogelvissen de neiging hebben tot het verlies van hun toxine.
link: http://www.fishprofiles.com/files/profiles/426.htm
Aanvulling Swa: Dit laatste verschijnsel zien we bij meer giftige dieren in gevangenschap. Gifkikkers bijvoorbeeld verminderen in giftigheid naarmate zij langer in gevangenschap leven.

21 juli Nationale feestdag !!!Zoölogische nomenclatuur

Zoölogische nomenclatuur
De zoölogische nomenclatuur wordt geregeld in de International Code of Zoological Nomenclature (ICZN), op het ogenblik de vierde editie. De zoölogische nomenclatuur verschilt in tal van details van de
botanische nomenclatuur
Zo gebruikt de ICZN het woord "valid" ("geldig") in "the valid name" voor "de correcte naam", waar de ICBN "valid publication" ("geldige publicatie) gebruikt voor wat de ICZN "available" ("beschikbaar") noemt. Zie meer op Wikipedia.org... Dit artikel maakt gebruik van materiaal uit Wikipedia® en valt onder de GNU Vrije Documentatie Licentie

Links:
http://www.iczn.org/
http://www.organismnames.com/

18 juli 2008

Oorsprong menselijke spraak ligt bij grommende vis

De geschiedenis van de taal begint ongeveer 400 miljoen jaar geleden. De mens heeft zijn spraak waarschijnlijk te danken aan een grommende vis.
Het eerste dier dat communiceerde via geluid was een voorouder van de paddevis of kikvorsvis. Deze voorouder deelt de paddevis met de mens en alle andere gewervelden. Dat heeft er voor gezorgd dat wij vandaag kunnen spreken.
De studie die deze hypothese staaft, verscheen vrijdag in het Amerikaanse tijdschrift
'Science'. Andrew Bass, neurobioloog aan de Cornelluniversiteit in Ithaca (New York) bestudeert al meer dan tien jaar twee soorten paddevissen: de porichthys notatus en de opsanus beta.
Grommende vis
Bass zegt aan de nieuwssite NewScientist: "Het hele sociale leven van deze dieren draait rond geluid produceren en opvangen. Hun wereld is klank." Vooral het gedrag van de mannelijke
porichthys notatus is bijzonder. Hij maakt grotachtige nesten onder de rotsen en geeft er urenlang zoemconcerten. Met dit geneurie lokt hij vrouwtjes die hun eieren in het nest komen leggen. Vervolgens houdt hij rivalen op afstand door te grommen en knorren.
Bass en twee collega's hebben ontdekt dat de neurologische circuits waarmee de paddevis zijn geluiden maakt dezelfde zijn als die van de andere gewervelde dieren. Zenuwen onderaan de achterhersenen en bovenaan het ruggenmerg controleren de klankproducerende organen bij alle gewervelden.
Darwin bewezen
Kikkers, vogels, apen, mensen en dus deze vissen maken geluid op dezelfde manier. Voor vissen was dit nog niet eerder aangetoond. Ook Charles Darwin veronderstelde dat de vis de manier waarop hij klank produceert, had doorgegeven aan zijn afstammelingen. De vis is immers de primitiefste gewervelde soort.
Doordat Bass en co hebben blootgelegd hoe de paddevis geluid maakt, is de evolutie van geluidscommunicatie wat duidelijker. De mens bromt, knort en neuriet op precies dezelfde manier als deze vis. Deze geluiden zijn meer dan 400 miljoen jaar oud: toen is de tak van de vissen afgesplitst van de evolutielijn. De andere gewervelde dieren hebben op dat moment waarschijnlijk complexere vormen van communicatie ontwikkelt.
Eerste vorm van spraak
Over de evolutie van vissen is veel meer geweten dan van de andere gewervelde dieren. Daarom kon er deze datum worden opgeplakt. Het is de eerste keer dat de oorsprong van taal zo precies wordt gedateerd. Het geluid van de paddevis is waarschijnlijk de oudste vorm van spraak.

Stierkophaaien Yves, Laurette en JoëlleAquatopia, stelde gisteren zijn nieuwste aanwinst voor: drie gestreepte stierkophaaien Yves, Laurette en Joëlle. ‘Schattige beestjes, maar ze hebben scherpe tandjes en kunnen vervaarlijk uithalen.’
Het trio raakte in Australië verstrikt in visnetten.


‘We moesten ze nog een naam geven, en in de huidige politieke omstandigheden lag de keuze voor de hand’, zegt Aquatopia-directeur Jurgen Haes.’ Het mannetje Yves heeft – zoals al zijn mannelijke soortgenoten – twee penissen.

‘Vrouwtjeshaaien zijn weinig inschikkelijk, ze paren niet graag’, legt verzorger Thomas van Puymbroeck uit. ‘De mannetjes moeten erg agressief tewerk gaan en zich vastbijten in de wijfjes om dan heel snel tot de paring over te gaan. Met twee penissen heb je uiteraard meer kans op succes.’ De drie gestreepte stierkophaaien van Aquatopia zijn de enige exemplaren op het Europese vasteland.
Links: http://www.aquatopia.be/site1/aguatopia.asp
http://www.rajidae.tmfweb.nl/elasmodutch.htm

17 juli 2008

Physa fontinalis (Linnaeus, 1758) blaashorenslak


Koprus (Juncus capitatus)


Uitgestorven plant duikt weer op in Diest

In natuurgebied Dassenaarde in Molenstede (Diest) is de koprus, een voor Vlaanderen uitgestorven plantensoort, door goed beheer opnieuw opgedoken, met vele honderden exemplaren tegelijk. Dat meldt Natuurpunt.

"Het bewijst dat kwetsbare en in gans Europa bedreigde natuurtypes te herstellen zijn door een aangepast beheer en investering", aldus de natuurvereniging."Het bijzondere is dat de soort te boek staat als symbool voor de enorme achteruitgang van natuurwaarden of de biodiversiteit in Vlaanderen", luidt het. De plant gaat namelijk onmiddellijk op de vlucht voor onder meer vervuiling, verzuring, vermesting en verdroging, veroorzaakt door de mens. Officieel was de koprus bij ons sinds 1949 uitgestorven. (belga/sam)

16 juli 2008

Vleesetende 'spookslak' verovert Wales


In Wales is een onbekende en compleet kleurloze slakkensoort ontdekt die zich niet voedt met planten zoals de meeste andere slakken, maar alleen wormen eet.
De 'witte' slak duikt de laatste tijd steeds vaker op in tuinen, zo meldt de website van
Elsevier op basis van informatie van de Britse zender BBC.
Normale slakken voeden zich vooral met planten, maar de kleurloze slak voedt zich met wormen: hij heeft een serie vlijmscherpe minitanden waarmee de wormen in kleine stukken worden gesneden. Daarna werkt de slak ze 'als spaghetti' naar binnen, aldus de BBC.
De slak, die ongeveer 8 centimeter lang kan worden, heeft geen ogen, geen enkele lichaamskleur en leeft ondergronds.
Slakkenexperts van de universiteit van Cardiff en het Nationaal Museum van Wales beseften bij het zien van de albinoslak onmiddellijk dat ze met een uitheemse soort te maken hadden.
Ze ontdekten vervolgens dat er in landen als Turkije en Georgië soortgelijke slakken voorkomen. Maar die hebben wel ogen en zijn kleiner.
Het gaat dus om een nieuwe slakkensoort, die mogelijk wel verwant is aan de Zuidoost-Europese witte slak. Maar hoe de witte slak vervolgens in Wales kan opduiken, is een raadsel voor de onderzoekers.
Vanwege zijn witte verschijning is de nieuwe soort vernoemd naar het Welshe woord voor 'spook' (ysbryda): Selenochlamys ysbryda.

15 juli 2008

Vlaamse paleontoloog ontdekt eerste vliegende reptiel


Koen Stein met een model - © Georg Olechinski


Miljoenen jaren voor de eerste dinosaurussen op de wereld verschenen, vloog de kuehneosaurus al van boom naar boom. Dat ontdekte de Vlaamse paleontoloog Koen Stein.
De kuehneosaurus, een prehistorisch reptiel dat 225 miljoen jaar geleden in het huidige Britse gebied leefde, is het eerste dier waarvan bewezen is dat het kon vliegen.
Fossielen van het reptiel werden al in de jaren vijftig in een grot in Bristol ontdekt. Aangezien het dier uitklapbare ribben had, ging men er tot dan van uit dat de kuehneosaurus min of meer kon zweven, iets wat altijd tegengesproken was door experten in de aerodynamica. Door een model te maken van twee exemplaren heeft Koen Stein, doctorandus aan de universiteit van Bonn, aan de universiteit van Bristol het bewijs geleverd dat de kuehneosaurus wel degelijk kon vliegen. "Alle ingenieurs met wie ik gepraat heb, vertelden me dat de kuehneosaurus erg inefficiënt zou zijn geweest in de lucht.
Maar door het model van het dier te herbouwen, zijn we erachter gekomen dat het reptiel zich wel degelijk kon voortbewegen in de lucht. Ze konden niet klapperen zoals vogels, maar wel zweven."
Verder onderzoek moet uitwijzen of de twee gevonden kuehneosaurussen al dan niet tot dezelfde familie behoorden. De grootste was 70 centimeter lang en (met opengeklapte ribben) 50 centimeter breed. De kleinste was slechts half zo groot. Van op een boom van 5 meter hoog zou het dier zich minstens 9 meter door de lucht hebben kunnen voortbewegen. "Dat is meer dan genoeg om voedsel te vinden, of een paargenoot.
"De kuehneosaurus leefde in het trias, tussen 250 en 200 miljoen jaar geleden.
Het trias is ook bekend als 'de eeuw van de reptielen', een periode die meteen volgt op het perm, wat algemeen beschouwd wordt als de 'grootste massavernietigingsfase' van de wereld. De grote dinosaurussen leefden zo'n 50 miljoen jaar later in de juraperiode. De eerste vogels dateren ook van die tijd. (Tina De Gendt)

PortrettenPortretten
Checklist portret:
* Gevoeligheid: ISO 100 (buiten) of 400 (binnen)
* Opnamestand: portret of diafragmavoorkeur
* Diafragma: zo groot mogelijk (kleinste diafragmagetal), voor weinig scherptediepte.
* De witbalans stel je in naar de omstandigheden (zon, schaduw of wolken) of op automatisch als je binnen fotografeert.

Tips:
Laat de geportretteerde recht in de lens kijken en vul het beeld met zijn of haar gelaat. Laat de geportretteerde bij voorkeur een beetje schuin zitten en met het hoofd lichtjes naar boven gericht. Zo krijg je net iets meer diepte in de foto en vermijd je een weinig flatterende dubbele kin.