31 januari 2009

Chlamydogobius eremius - artesische bron

Nieuwe visjes, woestijngrondels (Chlamydogobius eremius) beginnen mooi op kleur te komen ! nakweek van Sylvain Holemans. (Bedankt Mast).














Mannetje






Vrouwtje(is dus ook een mannetje...25/02/2008)









Vrouwen zijn minder gekleurd dan de mannetjes. Ze hebben een donker pigment in de eerste rugvin, terwijl beide dorsale vinnen van de man donker zijn.
Let op de bolvormige kopvorm en grote mond. De woestijngrondel is bruin-grijs tot geelachtig met donkere vlekjes en soms 7 of 8 donkere banden in de rug. De kop is geel. De eerste rugvin van de mannetjes is zwart met blauwe en gele banden.
De vissen kunnen tegen grote schommelingen in temperatuur, zoutgehalte, pH en de opgeloste zuurstof.
De woestijngrondel is gevonden in zoet water gevoed door artesische bronnen(*) in het westen en het zuiden van Lake Eyre, Australië.
*Artesische bron:
Een artesische bron is een bron waaruit het water spontaan naar boven komt door de hydrostatische druk op het water dat zich in een ondergronds bekken bevindt. Een artesische bron verschilt van van een artesische put, waar dit verschijnsel door de mens wordt opgewekt door een gat te boren in een artesisch bekken.
De bodem kan opgebouwd zijn uit meerdere watervoerende lagen (pakketten) welke niet met elkaar in verbinding staan. Doordat een dieper gelegen watervoerend pakket gevoed kan worden door regenwater uit een ander, hoger gelegen gebied, kan de hydrostatische druk in het diepere pakket (veel) hoger zijn dan in het bovenliggende pakket.
De naam komt van de provincie Artesië (Artois) in Frankrijk waar dit soort bronnen voorkomen.
Voorbeelden
Het
Groot Artesisch Bekken in Australië
Schema van een artesische bron:
1. Watervoerende laag
2. Afsluitende laag
3. Regeneratie door neerslag
4. Kunstmatige Artesische bron (boring)
6. Peilbuis
7. Natuurlijke Artesische bron

Vis Collection.
Verder lezen
Allen, GR 1989. Allen, GR 1989. Freshwater Fishes of Australia. Freshwater Fishes van Australië. TFH Publications. TFH Publications. Pp. 240.
Allen, GR, Midgley, SH & M. Allen. Allen, GR, Midgley, SH & M. Allen. 2002. Field Guide to the Freshwater Fishes of Australia. Field Guide to the Freshwater Fishes van Australië. Western Australian Museum. Western Australian Museum. Pp. 394.
Merrick, JR & GE Schmida. Merrick, JR & GE Schmida. 1984. Australian Freshwater Fishes. Australian Freshwater Fishes. Biology and Management. Biologie en Management. John R. Merrick. John R. Merrick. Pp. 409.

Bijna 13.000 bezoeken! De paus 750.000:)


Al meer dan 750.000 bezoekers voor paus op YouTube
Per dag komen er drie clips bij op het reclamevrije kanaal.

Hiervoor moet ik passen! hier toch ook al 12.899 bijna 13.000 dus!!!!

Mensen en wormen delen voortplanting


Het voortplantingsmechanisme van wormen en mensen lijkt sterk op elkaar. Dit wijst erop dat het hormonale systeem dat de voortplanting reguleert oeroud is. Onderzoeksresultaten op wormen kunnen bovendien gebruikt worden voor onderzoek naar vruchtbaarheid, puberteit en menopauze bij mensen. Dat blijkt uit onderzoek door Marleen Lindemans, doctoraalstudente bij de onderzoeksgroep Functional Genomics and Proteomics van de Katholieke Universiteit Leuven.

Cruciale hormonen
Bij de mens en andere gewervelde dieren spelen voortplantingshormonen een cruciale rol in de voortplanting en alles wat daarmee verband houdt, zoals puberteit en menopauze. Een hoofdrol in dit proces is weggelegd voor het gonadotropine-releasing hormoon (GnRH), dat de structuur heeft van het eiwit neuropeptide. Ook de kleine worm C.elegans blijkt een neuropeptide te bevatten dat sterk lijkt op het GnRH-hormoon.

Genetische manipulatie
Dankzij de bevindingen van Lindemans kan de C.elegans gebruikt worden voor onderzoek naar het voortplantingsgebeuren bij de mens. Door de kleine afmetingen (1 millimeter lengte) is de kleine worm makkelijk genetisch manipuleerbaar. Dat hij na drie dagen geslachtsrijp is, maakt hem bovendien uiterst geschikt voor onderzoek naar voortplantingsmechanismen.

Geslachtsrijpheid manipuleren
Lindemans slaagde er reeds in via genetische manipulatie de geslachtsrijpheid van de worm uit te stellen, een effect dat vergelijkbaar is met het uitstel van de puberteit bij tieners als er iets fout loopt met de hormonale regulatie. (belga/edp)

Fiat Yamaha's 2009 YZR-M1 ??????




Valentino Rossi aboard the prototype 2009 M1

30 januari 2009

Amerikaans koppel koopt hond van 118.000 euro

Een Amerikaans koppel heeft als eerste hun hond laten klonen. Kostprijs van het gekloonde beestje: 155.000 dollar, zo'n 118.000 euro.

Het koppel uit de Amerikaanse staat Florida was zo gehecht aan hun overleden hond Lancelot, dat ze besloten het dier te laten klonen. Een bedrijf uit San Fransisco, dat nauw samenwerkt met Zuid-Koreaanse wetenschappers, kloonde daarop Lancelot.
Lancelot Encore, de naam van de nieuwe pup, werd op 18 november geboren, maar moest ter observatie nog enkele maanden in het ziekenhuis verblijven. Dat meldt een persmededeling van BioArts International.
"We kunnen haast niet geloven dat het eindelijk zover is. We zijn zo blij dat we kleien Lancey in ons midden hebben. Zijn voorganger was een heel speciale hond. We zijn zo blij dat we er geen woorden voor hebben", vertelt een geëmotioneerde eigenares Nina Otto. Otto zou de operatie betaald hebben met de opbrengsten van haar verkochte juwelen.

Lancelot Encore wordt beschouwd als de eerste gekloonde hond in de VS.

The Australian Pink Floyd show




Heineken Music Hall -Amsterdam

28 januari 2009

Chlamydogobius eremius











Familie: Gobiidae
Herkomst: Australië
Lengte vd vis: 6 cm
Min.lengte aquarium: 60 cm
Ten opzichte van andere vissen is deze vis zeer vreedzaam maar onderling zijn mannetjes van deze soort zeer onverdraagzaam en houden een territorium in stand. Als u dus meerdere mannetjes wilt houden moet u hiermee rekening houden en ze dus voldoende ruimte geven. De bodem moet bedekt zijn met fijn zand met voldoende vrije ruimte. Het aquarium moet verder worden ingericht met stenen en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan. Ze zijn gevoelig voor een te grote daling van de temperatuur.
Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven. Diepvriesvoer wordt ook geaccepteerd.
De kweek is eenvoudig. De eieren worden in een hol afgezet. Het mannetje beoefent de broedzorg. De larven komen bij een temperatuur van 25 graden na 5-7 dagen uit. Ze eten onmiddellijk Artemia-naupliën. Als ze goed worden gevoerd zijn ze na 6-8 maanden geslachtsrijp.

Links:
http://aquavisie.retry.org/Database/Artikelen/Chlamydogobius_eremius.html

Species
Chlamydogobius eremius (Zietz, 1896)
Genus Chlamydogobius Whitley, 1930
Family Gobiidae
Order Perciformes
Superorder Acanthopterygii
Infraclass Teleostei
Subclass Neopterygii
Class Actinopterygii
Distribution Chlamydogobius eremius on Fish Mapper
TSN
637128 (Taxonomic Serial Number)

27 januari 2009

Antwerpen beschermt egel


De stad Antwerpen heeft de egel uitgeroepen tot soort van het jaar 2009. Met een actieplan wil de stad haar inwoners informeren over de problemen waarmee egels kampen in een stedelijke omgeving. De egel volgt de mus en de spin op als soort van het jaar.

Antwerpen kiest sinds 2007 elk jaar een planten- of diersoort die centraal staat in haar beleid rond de bevordering van biodiversiteit. Het doel van het project is de overlevingskansen van die soort in de Scheldestad te verhogen. In het geval van de egel ligt het drukke verkeer in combinatie met zwerfvuil en verdelgingsmiddelen aan de basis van zijn bedreigde status.
Bedreigde dieren: alle artikels Bedreigde dieren

Hommage Richard Wright

Richard Wright / hommage / Pink Floyd: Dark Side Of The Moon clip Video Album Part 2
Men herleeft wel zijn jeugd
, maar zal sterven in het geluk van het weten dat alles voorbij is.(Swa)



De momenten van een saaie dag tikken weg
Je verdoet en verspild de uren op een onverschillige manier
Rondhangend in de plaats waarin je bent opgegroeid
Wachtend op iemand of iets die je de weg zal vertellen

Moe van het liggen in de zon
thuisblijven om naar de regen te kijken
Je bent jong en het leven nog lang en er is tijd om de dag te doden
En dan op een dag kom je erachter dat er tien jaren achter je liggen
Niemand vertelde je ooit te gaan, je mistte het startschot

Dus je rent en je rent om de zon bij te houden, maar ze gaat onder
Raced in de rondte om achter je weer op te komen
Dezelfde zon op een andere manier maar jij bent ouder
Minder adem en een dag dichterbij de dood

Ieder jaar wordt korter, lijkt de tijd niet te kunnen vinden
Plannen die of tot niks komen of een half geschreven tekst
Rondhangend in stille wanhoop is de Engelse manier
De tijd is weg, het lied is over
Dacht dat ik wat meer zou hebben te zeggen

Thuis, weer thuis
Ik ben hier graag wanneer ik maar kan
En als ik thuiskom koud en moe
Voelt het goed me op te warmen bij het vuur
Ver weg over de velden
Het luiden van de ijzeren bel
Zegt de gelovigen op hun knieen te gaan
Om de zacht gesproken magische betovering te horen

LIFE photo archive


Search millions of photographs from the LIFE photo archive, stretching from the 1750s to today. Most were never published and are now available for the first time through the joint work of LIFE and Google.

26 januari 2009

Verwarming en licht

Sterkte van de verwarming:
Vermogen Aquarium inhoud
75 Watt tot 70 liter
100 Watt tot 90 liter
150 Watt tot 135 liter
200 Watt tot 225 liter
300 Watt tot 365 liter
2x 200 Watt tot 455 liter
2x 300 Watt tot 682 liter


TL Lampen lengte:
TL 4W 136 mm
TL 6W 212 mm
TL 8W 288 mm
TL 13W 517 mm
TLD 15W 437 mm
TLD 18W 590 mm
TLD 23W 970 mm
TLD 30W 895 mm
TLD 36W 1200 mm
TLD 38W 1047 mm PHILIPS TLD 38W 830/840 - TL-D Aquarelle 38Watt/89
TLD 58W 1500 mm
Philips TL-D Aquarelle /89
Lamp: Lagedruk kwiklampen 15-18-30-36-38-58Watt. Lampvoet: G13.
Kenmerken: Lichtopbrengst lijkt in hoge mate op de natuurlijk lichtgolflengte, hetgeen voor een succesvolle fotosynthese en het ontstaan van bladgroen vereist is.

Met name een hoge opbrengst in de blauw zone, waarbij een goed gebalanceerd spectrum de zuurstofproductie, het goed ontwikkelen van aqariumplanten en vissen stimuleert en een goede kleurontwikkeling geeft .
Kan in combinatie met de Philips TL-D/80 New Generation of de TL-D/90 de Luxe kleuren worden gebruikt om een diverse visuele indruk te geven zonder de biologische kwaliteiten van de Aquarelle-lichtopbrengst te beïnvloeden
Toepassingen: optimaal afgestemd om de ware schoonheid van vis- en plantleven in verswateraquaria te benadrukken
Systeem: werkt op het stroomnet (wisselstroom) via een schakeling of HF-schakelsysteem

Lichttechnische karakteristieken
Kleur code 89
Kleurweergave index 70 Ra8
Lichtkleur Aquarel
Kleurtemperatuur 10000 K
Lichtstroom lamp conv vsa 2450 Lm

OSRAM BIOLUX® - licht voor het welzijn van uw dieren
De BIOLUX® fluorescentielampen van OSRAM stralen een daglichtwit licht uit dat voor dieren
aanvoelt als zonlicht.OSRAM BIOLUX®-lampen met lichtkleur 965 vormen een uitstekende aanvulling op het daglicht en zijn door het aanvullende UV aandeel Ook als bijverlichting voor kleine
dieren geschikt.
Zeker reptielen hebben het daglichtspectrum nodig om gezond te blijven wanneer ze bij weinig natuurlijk lichtgehouden worden.
Dankzij hun spectrale verdeling zijn OSRAM BlOLUX®-lampen ook uitstekend geschikt als
verlichting bij het fokken van kleine dieren (vogels, vissen, reptielen en dergelijke).
LUMILUX® BIOLUX®, lampvoet G13
L 18 W/965 4050300270807 18 BIOLUX 1 A 1000 26 590 1 25
L 30 W/965 4050300302461 30 BIOLUX 1 A 1600 26 895 1 25
L 36 W/965 4050300270821 36 BIOLUX 1 A 2300 26 1200 1 25
L 58 W/965 4050300370613 58 BIOLUX 1 A 3700 26 1500 1 25

359 KB
PDF

FLUORA® lampen voor planten en aquariums, lampvoet G13
OSRAM FLUORA® - groeilicht voor mooiere planten en aquariums
Doordat ze het blauwe en rode spectrumbereik in het licht benadrukken, zijn de
OSRAM FLUORA® fluorescentielampen bijzonder goed aangepast aan de fotobiologische processenin planten. De plantengroei wordt daardooraanzienlijk bevorderd.
OSRAM FLUORA® zijn de lampen voor planten......en aquaria: zij geven voornamelijk licht uit het blauwe en rode spectraalgebied. Het werkingsspectrum is uitstekend afgestemd op het spectrumvan fotobiologische processen. Hierdoor stimuleren deze lampen de plantengroei.
FLUORA® lampen, lampvoet G13
L 15 W/77 4050300003214 15 FLUORA 400 26 438 1 25
L 18 W/77 4050300004235 18 FLUORA 550 26 590 1 25
L 30 W/77 4050300003238 30 FLUORA 1000 26 895 1 25
L 36 W/77 4050300003184 36 FLUORA 1400 26 1200 1 25
L 58 W/77 4050300004259 58 FLUORA 2250 26 1500 1 25
www.osram-benelux.com



HF-PERFORMER II TL-D
Productbeschrijving:
De 2e generatie compacte, lineair, lichtgewicht hogefrequentie elektronische voorschakelapparatuur voor TLD-toepassingen

Functies en voordelen:
Uitstekend geschikt voor toepassingen met een hoge schakelfrequentie
Voorzien van de NIEUWE Philips EII-technologie, resulterend in:
NIEUW: totale HF-Basic TLD/PLL en HF-Performer TLD portfolio, geminiaturiseerd tot een lengte van 280 mm. Resulterend in een vereenvoudigde serie en het mogelijk maken van modulairiteit en flexibiliteit in verlichtingsontwerpen
NIEUW: Een minder warmteafgevend product, waardoor een compacter verlichtingsontwerp mogelijk is
NIEUW: Een snelle, voorverwarmde ontstekingstijd (0,5 s)
NIEUW: Een universele connector, geschikt voor zowel handmatige als automatische bedrading
Geprogrammeerde start: knippervrij, warme start
50% langere levensduur dan de traditionele voorschakelapparatuur
Tot 25% energiebesparing met eenzelfde lichtopbrengst, in vergelijking met traditionele voorschakelapparatuur
Constant licht, onafhankelijk van schommelingen van de netspanning
Beveiligd tegen extreme netspanning
Als een lamp defect is, wordt automatisch en binnen 5 seconden het stopcircuit (veiligheidsstop) geactiveerd; de voorschakelapparatuur wordt na het vervangen van de lamp automatisch opnieuw ingesteld




MASTER TL5 High Efficiency

Lampvoet: G5 LampvormT5 [16mm]

Beschrijving: Lagedruk-kwikontladingslampen met een diameter van 16 mm - Lampvoet:G5
Kenmerken:
40% dunner dan bestaande 'TL'D lampen
Hoge specifieke lichtstroom tot 104 lm/W
Zeer efficiënte fluorescerende laag uit 3 componenten (driebandenlamp)
Specifiek ontworpen voor gebruik met een electronisch hoogfrequent voorschakelapparaat; dimbaar
Maximale lichtopbrengst bij ca. 35°C in vrije brandstand bij gebruik van een electronische hoogfrequent voorschakelapparaat
Ontsteektemperatuur: -15° tot +50°C
Lamp is recyclebaar, te herkennen aan de groene lampvoet
Voordelen:
Miniaturiseren van lichtsystemen met maximale vrijheid in verlichtingsontwerp.
Biedt de hoogste lichtefficiëntie en energiebesparing met directe verlichting
Vrijwel constant verlichtingsniveau met uitstekend lichtstroombehoud
Goede kleurweergave Ra =>80


TL-D Aquacoral Philips

Algemene karakteristieken
Lampvoet G13
Lampvorm T26
Applicatiegebied Aquarium/Reprography
Levensduur tot 50% uitval EM 8000 hr

TL-D Aquasky Philips

Algemene karakteristieken
Lampvoet G13
Lampvorm T26
Applicatiegebied Aquaria
Technische levensduur 8000 hr
Levensduur tot 50% uitval EM 13000 hr


DOT-it waterproof: LED licht nu ook onder water !



Na het succes van de DOT-it Classic komt OSRAM met een waterdichte versie:
DOT-it waterproof.
Deze DOT-it is tot een diepte van circa drie meter waterdicht en is voorzien van een robuuste en waterbestendige behuizing. Met de meegeleverde magneet, haak en zuignap kan de DOT-it waterproof overal bevestigd worden. Batterijen vervangen is eenvoudig, dankzij de bajonetsluiting.
De DOT-it waterproof is ideaal voor buitengebruik: op de camping of op de boot, maar ook in bad of zwembad is de lamp prima toepasbaar. Verder kan deze DOT-it gebruikt worden als decoratief element in vazen of aquaria. De waterdichte DOT-it wordt geleverd inclusief drie AAA batterijen en is verkrijgbaar in de frisse kleuren Amazon Green, Sunbeam Yellow, Pepper White en Spa Blue. De geadviseerde verkoopprijs aan de consument is € 9,95 incl. BTW en excl. BEBAT.

LINKS:
http://www.osram.nl/osram_bx/NL/Actueel/Actueel_april_2008/DOT-it_waterproof_LED_licht_nu_ook_onder_water_!/index.html

Download productfamilie-datasheet (pdf)

http://www.lampengoedkoop.nl/index.php
http://www.paluzee.nl/artikelen/techniek/licht-in-het-aquarium.html

Het brakwater- getijden- biotoopaquarium

http://www.fishnphoto.nl./actviv/cds/cds.htm
http://www.fishnphoto.nl./home/home.htm

verscheen in Haaien-Echo’s mrt 2004
Auteur: Roger Claes, Gracilis Westerlo - bron: www.zilverhaai.be
Het brakwateraquarium, een boeiend deel van onze hobby.
http://www.zilverhaai.be/zilverhaai-artikels/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=197

BIOTOOPCOMPUTERS:
Profilux II





NATTIGHEID

Britannica gaat Wikipedia achterna


In het spoor van de gratis online encyclopedie Wikipedia laat nu ook de Encyclopedia Britannica internetters toe bijdragen te leveren aan de online versie. Dat zei directeur Jorge Cauz van het 241 jaar oude Britse naslagwerk in The Sydney Morning Herald.

Cauz zei dat Wikipedia vol fouten staat, en haalde ook uit naar Google, dat als "beste zoekmachine in de wereld Wikipedia blijft leveren als eerste verwijzing." Bijdragen van gebrukers komen dan ook pas online na goedkeuring door medewerkers van Britannica. Ze kunnen ook verschijnen in de tweejaarlijkse gedrukte versie
Wikipedia wil strengere controle op bijdragen gebruikers
Wikipedia wil de toevoegingen en aanpassingen van gebruikers strenger controleren. Dat meldt de gratis online encyclopedie nadat internetters vorige week valselijk het overlijden van senatoren Ted Kennedy en Robert Byrd online zetten.
In de toekomst wil Wikipedia mogelijk alleen updates toelaten die goedgekeurd zijn door betrouwbare gebruikers, meldt de Telegraaf. Mogelijk gebeurt dat wel enkel bij een beperkte groep artikels, om te lange vertragingen tussen de indiening en de publicatie van de bijdrage te vermijden.
Encyclopedia Britannica kondigde vorige week aan ook bijdragen van internetters te zullen gebruiken.

25 januari 2009

'Toen God de zesde* dag bekeek wat Hij allemaal had gemaakt, zag Hij dat het goed was: het concept 'De Pfaffs' bestond nog niet. (*De zevende ruste Hij.)

Bristol Zoo breeds Asian arowana


Pictures kindly supplied by Bristol Zoo Gardens.

Je vindt hier echt prachtige foto's!



Zaterdag 14 maart 2009,Voordracht door Christel Kasselmann

Voordracht door Christel Kasselmann
Ga naar de website van dit evenement.

Reclame en kunst ?

Wim Delvoye tatoeëerde een varkentje.. ik een baby'tje.



Jan Fabre beklede zuilen met hesp .... ik beklede haar boezem.


Is dit nu ook kunst(zinnig)?

Winkelbezoek ' 'Poisson d'or'

Donderdag op stap geweest met 3 doorwinterde aquarianen en ik mocht meerijden. Op winkelbezoek geweest bij:
'Poisson d'or':Eén de grootste gespecialiceerde aquariumzaken van Europa.

(De Reclame staat in ons aller aquarium-wereld! waar je alle info over deze zaak kunt terugvinden).
Dit is een klein verslag van het bezoek (ik heb geen enkele band met de bezochte zaak!!)

En inderdaad een prachtige zaak, alle merken mooi gepresenteerd in de grote inkomhal. Hier alleen al ben je enkele uurtjes zoet. De vertrouwde dingen, maar ook de allernieuwste snufjes op het gebied van vivarium!

De tweede hal is een vissen paradijs voor elke liefhebber, het aanbod is gigantisch. Ook terug oude vertrouwde vissen gezien! Alles netjes verzorgd en degelijke (Latijnse) naamaanduidingen.
Veel ruimte om tussen de ongeveer 500 aquariums zich te begeven. Ook is er een zeewaterafdeling, met ook hier een aanbod om U tegen te zeggen.

ADRES: Is heel gemakkelijk te vinden.
Poisson d'or
12, Rue Jules Vantieghem - 7730 Estaimpuis
Tel.: 056.84.68.62 - Fax: 056.33.62.49 - e-mail: poissondor@skynet.be

Opgelet in de week open vanaf dinsdag tot vrijdag: 14:00 tot 19:00 u.
Zaterdag: 10:00 tot 18.30 u.
Zondag: 10:00 tot 13.00 u.
Het aanbod dat U op de site ziet is wel degelijk aanwezing, zowel vis als plant!!!

En wat heb ik er van meegbracht:
Vier stuks: Pantodon Buchholzi.
Twee stuks: Carinotetraodon travancoricus (was daar onder de naam Tetraodons travancorius aangeboden )
Zes stuks: Acanthophthalmus kuhlii (Kulhi Rayes)














21 januari 2009

Platworm

Het waterleven komt terug langzaam opgang. Hier een platworm gespot!
Waarschijnlijk Polycelis nigra. Lengte ongeveer 12mm.


Billen riskeren kikkers fataal te worden


Kikkers worden met uitsterven bedreigd omdat de mens zo graag kikkerbilletjes eet. Elk jaar sterven 1 miljard kikkers om de honger naar hun billen te stillen. Dat hebben Australische wetenschappers vandaag bekendgemaakt.

Krimpende habitat
"De habitat van de kikkers wordt steeds kleiner, dat vormt op zich al een groot probleem voor hun overleving, maar op de koop toe worden nog eens een miljard kikkers per jaar gedood voor hun billetjes. Echt helpen doen we hen dus niet", zo stelt Corey Bradshaw van de universiteit van Adelaide.

Niet meer seizoensgebonden
Het probleem zit hem volgens de onderzoekers in de verschuiving van seizoensgebonden kikkerbilletjes eten naar een consumptie het hele jaar rond. Bradshaw wijst er op dat kikkers een belangrijke rol spelen in bijna alle ecosystemen omdat ze insecten eten.

20 januari 2009

Pantodon buchholzi


Bouwers van houten aquariums



Toch altijd leuk wat je tegenkomt op het net, gewoonweg prachtig, ik kan er uren zoet mee zijn, en dit Enkele zijn er maar hoor!
"Bouwers van Houten aquaria"
Hier Enkele links:
< / strong> http://www.nvcweb.nl/forum/viewtopic.php?f=14&t = 2799

 < / span> Aquarium van Benny Vandereijken (Belgie) Afmetingen 200 x 80 x 80
BennyVandereijken
Marco Roelofs

De Bouw van een houten aquarium

Ca. 2400 liter
Een houten bak < span style = "color: # 663300 ;">

1500L houten aquarium
http://users.telenet. be / frank.panis/artikelen/houtenbak2.htm

3000L houten aquarium:
http://users.telenet.be / frank.panis / artikelen / houtenbak.htm

Een houten aquarium maken

De bouw van een houten aquarium

style = "color: # 663333;"> Het maken van een houten aquarium:

http://www.cichlidae. be / houten_aquarium.htm

Het maken van een houten aquarium

< / p>

http://www.nbat.nl/ q_and_a / houtaq.html

Bouw van mijn houten aquarium

http://www.aquaplantexchange.nl/phpBB2/viewtopic. php? t = 2479

http: / / www.aquariumwereld.be/men_vraagt/mv_54_07.htm

Siliconen


SILICONEN, er zijn verschillende toepassingen waar deze "lijm" voor gebruikt wordt. Zoals bijvoorbeeld bij Pamela Anderson om haar cup te vergroten.

Maar hier gaat het over de siliconen die gebruikt en 'speciaal' ontworpen zijn voor het in elkaar Lijmen (waterbestendig en dicht) van een aquarium, terrarium, paludarium....In willekeurige volgorde een klein overzicht wat er zoal op de markt is op het ogenblik:




Don't try this at home. Siliconen voor dit werk zijn van een ander merk !!



siliconen prothesen -gevuld met siliconengel .


Omschrijving :
Siliconenvoegkit voor verlijming van glasconstructies en productie van aquariums. Deze transparante voegkit is uiteraard volstrekt onschadelijk voor vissen.
Grondstofbasis
Azijnzuurhoudende Silicone
Houdbaarheid:
1 jaar in ongeopende verpakking op een droge en
koele plaats bij temperaturen tussen +5°C en
+25°C.

Enkel geschikt voor aquaria gebouwd volgens DIN
32622:
max. afmetingen 200 x 60 x 60 cm
respecteer de juiste glasdiktes
Breng voldoende verstevigingen aan tegen
doorbuiging van het glas
Zorg steeds voor een verlijmingsdikte van min. 1
mm. Laat de silicone volledig doorharden alvorens
te vullen met water
Toepassingen
Hobby toepassingen > Glas - glas constructie






Technische Fiche:















ORCA ONDERWATER LIJM van BASSLEER BIOFISH

Deze Nieuwe lijm is vrij van oplosmiddel en bevat ook geen isocyanaat en geen silicone. Deze ORCA-lijm is dus ook niet giftig voor zee- of zoetwaterdieren. Het aquarium(of vijver) kan onmiddelijk gevuld worden omdat deze speciale kleefstof ook onder water snel uithardt. Door de extreem hoge kleefkracht kan deze ORCA Onderwaterlijm praktisch alle materialen lijmen. Deze lijm is UV-resistent en wordt niet snel oud.
http://www.bassleer.com/?cl=nl



PARASILICO AQUARIUM is een één-component, gebruiksklare, zuur vernettende siliconenrubber (RTV-1) die verrubbert door reactie met de vochtigheid van de omringende lucht.
Toepassing :
PARASILICO AQUARIUM wordt toegepast voor de constructie van aquariums en glasprofielen. PARASILICO AQUARIUM bezit een uitstekende hechting op niet poreuze materialen zoals glas, tegels, keramiek, glazuur... Wanneer grote eisen worden gesteld aan de kleefkracht door temperatuurschommelingen, waterdruk, is het gebruik van een primer aanbevolen.


Download :
Technische fiche : Parasilico Aquarium.pdf







Perennator AQ 201 Aquarium Siliconen








Perennator AQ 201 Aquarium Siliconen is een ééncomponenten, snel drogende, azijnzuur siliconen afdichtingskit. De siliconen voldoet aan de veiligheidsvoorschriften voor lijmen van volglas aquaria, zoals permanente belasting, hydrolysen, UV- en zeewaterbestendigheid. Het reactiesysteem van de Perennator AQ 201 Aquarium Siliconen garandeerd een snelle vulkanisatie. Binnen 24 uur is ca. 3mm uitgehard. Tijdens de uitharding komen kleine hoeveelheden azijnzuur vrij, na volledige reactie is de siliconen geurloos. Perennator AQ 201 Aquarium Siliconen is geschikt voor het afdichten van aquaria, vitrines, volglasconstructies, beglazingen onder water, etc.


De Perennator AQ 201 Aquarium Siliconen voldoet aan de DIN 32 622 (aquarium en glas).


Voordelen
extreem hoge verouderingsbestendigheid
bestand tegen een groot aantal chemische stoffen
hoge kleefkracht
duurzaam elastisch
zeewaterbestendig
URL: http://www.tremco-illbruck.be/benl/products/01261_index.html



Hagen Aquaria Silikonkleber 310 ml transparent: 16,99 €























SILIKON-AQUARIEN -310 ML SCHWARZ : 6,30 €
Ausführung:








































Frei von bioziden Wirkstoffen
DIN 18545 E
Temperaturbeständig: -50°C bis +180°C
Inhalt: 310 ml in der praktischen Kartusche
Sehr gut für rahmenlose Ganzglas-Aquarienverklebungen und Terrarienselbstbau geeignet. Hervorragende Klebeeigenschaften, dichtet und versiegelt, dauerelastisch und hochwertig.
TransparentArtNr.: 5530: 8,90 EUR
SchwarzArtNr.: 5531: 8,90 EUR

Simson Aquarium


















Beschrijving:
Is een hoogelastische siliconenkit, speciaal ontwikkeld voor de afdichting van aquaria.Silicon Aquarium is sterk, absoluut gifvrij en zeewaterbestendig.
Toepassing:
De kit heeft zonder primer een uitstekende hechting op glas. De ondergronden dienen droog, stof en vetvrij te zijn. Silicon Aquarium binnen 5 minuten afwerken.







Henkel Ceresit Küche & Aquarium Silikon Weiss, Weiß


































Silikon für Aquarien und Terrarien

















Tec 7



Beschrijving: Voor het verlijmen van houten aquariums en terrariums.
alles in één: vervangt montagelijm, houtlijm, P.u.-lijm, siliconenkit, sanitairkit, acrylaatkit en buthyleenkit
alles verlijmen, monteren en afdichten
unieke hechting op bijna alle materialen, zelfs op vochtige ondergrond
overal inzetbaar: binnen en buiten, sanitair of keuken...
supersterk, blijvend elastisch en direct overschilderbaar
Toepassing:
Voor alle toepassingen zowel in de bouwwereld, sanitaire wereld als algemeen onderhoud vervangt TEC7 montagelijm, houtlijm, PU-lijm, siliconenkit, sanitair-siliconenkit, acrylaatkit, buthyleenkit.
Als universele lijm hecht TEC7 op de meeste ondergronden en tast geen kunststoffen aan.
Op spiegels (vertikale lijmbanen), op natuursteen (bloedt niet uit), op polyester, op piepschuim, op vochtige ondergrond, zelfs onder water.
Overschilderbaar met de meest gangbare verven.







JBL AquaSil kit zwart 310 ml





















Zwarte aquariumkit voor aquaria en terraria.Speciale siliconenlijm, transparant met uitstekende lijmkracht.Voor het verlijmen of herstellen van Aquaria hardt snel uit.Geurloos, neutraal en niet giftig wanneer uitgehard TUV goedgekeurd.







Juwel tube silicornekit 80 ml zwart




































































Onderwatersiliconen
Afdichtingskit waarbij de dichtstof door lucht- vochtigheid uithardt. Het is een 1-componenten- product op basis van silicoonrubber, sterk schimmelwerend, bestand tegen chloor in desinfecteerconcentratie voor zwembaden, evenals bestand tegen reiniging met dampstraler, uitstekende hechting, chemisch neutraal. 12 maanden houdbaar. Gebruik: Speciaal voor uitrek en verbindingsvoegen onder water in zwembaden, in sauna’s, natte ruimten in publieke baden evenals voor reservoirbouw. Niet voor drinkwater-reservoirs en aquaria!!!!



links:








Technische fiche
AQUARIUMKIT SOUDAL
Revisie: 17/06/2005 Pagina 1 van 2
Opmerking: Deze fiche vervangt alle voorgaande. De richtlijnen in deze documentatie zijn het resultaat van onze proeven en ervaring en worden te goeder
trouw gegeven. Daar wij geen controle hebben over de toepassingsmodaliteiten kunnen wij niet verantwoordelijk gesteld worden voor de bekomen resultaten
en voor eventuele schade voortvloeiend uit een verkeerd of niet-aangepast gebruik. Daar het ontwerp, de hoedanigheid van de ondergrond en de
verwerkingsomstandigheden buiten onze beoordeling vallen, kan geen aansprakelijkheid op grond van deze publicatie worden aanvaard. Het is dan ook
aangeraden om altijd voorafgaand een test uit te voeren eigen aan de specifieke plaatselijke omstandigheden. Soudal behoudt zich het recht voor de producten
aan te passen zonder voorafgaandelijke berichtgeving.
Soudal NV Everdongenlaan 18-20 2300 Turnhout, Belgium
Tel.: +32 (0)14-42.42.31 Fax: +32 (0)14-42.65.14 www.soudal.com
Technische gegevens:
Basis Polysiloxaan
Consistentie Standvaste pasta
Uithardingssysteem Polymerisatie door luchtvochtigheid
Huidvorming (20°C/65% R.V.) Ca. 7 min.
Uithardingssnelheid (20°C/65% R.V.) Ca. 2 mm/24h
Hardheid (DIN 53505) 25 ± 5 Shore A
Dichtheid (DIN 53479) 1,03 g/mL
Temperatuursbestendigheid -60°C tot +200°C
Elastisch herstelvermogen (ISO 7389) > 90 %
Max. toelaatbare vervorming 25 %
Elasticiteitsmodulus 100% (DIN53504) 0,48 N/mm²
Maximale spanning (DIN53504) 2,00 N/mm²
Rek bij breuk (DIN53504) 800 %
Product:
Aquariumkit is een hoogwaardige, elastische ééncomponent
lijm/voegkit op basis van siliconen
Eigenschappen:
- Zeer goed verwerkbaar
- Kleurvast en UV-stabiel
- Blijvend elastisch na uitharding
- Zeer goede hechting op glas
- Volstrekt neutraal na uitharding
Toepassingen:
Fabricatie van volglasaquaria
Verlijming van glasconstructies
Montage van terraria
Reparatie van aquaria
Leveringsvorm:
Kleuren: transparant
Verpakking: koker 310mL
Houdbaarheid:
1 jaar in ongeopende verpakking op een droge en
koele plaats bij temperaturen tussen +5°C en
+25°C.
Ondergronden:
Aard: glas
Toestand: schoon, droog, stof- en vetvrij
Voorbehandeling: geen
Het wordt aangeraden op elke ondergrond eerst
een hechtingstest uit te voeren
Verwerking:
Aanbrengmethode: hand- en pneumatisch kitpistool
Verwerkingstemperatuur: +5°C tot +35°C
Reinigingsmiddel: white spirit onmiddellijk na
gebruik
Afwerking: met zeepoplossing voor huidvorming
teveel aan silicone wegsnijden na uitharding
Reparatiemogelijkheid: met hetzelfde materiaal
Veiligheidsaanbevelingen:
De gebruikelijke arbeidshygiëne in acht nemen
Zie de verpakking voor meer informatie
Technische fiche
AQUARIUMKIT
Revisie: 17/06/2005 Pagina 2 van 2
Opmerking: Deze fiche vervangt alle voorgaande. De richtlijnen in deze documentatie zijn het resultaat van onze proeven en ervaring en worden te goeder
trouw gegeven. Daar wij geen controle hebben over de toepassingsmodaliteiten kunnen wij niet verantwoordelijk gesteld worden voor de bekomen resultaten
en voor eventuele schade voortvloeiend uit een verkeerd of niet-aangepast gebruik. Daar het ontwerp, de hoedanigheid van de ondergrond en de
verwerkingsomstandigheden buiten onze beoordeling vallen, kan geen aansprakelijkheid op grond van deze publicatie worden aanvaard. Het is dan ook
aangeraden om altijd voorafgaand een test uit te voeren eigen aan de specifieke plaatselijke omstandigheden. Soudal behoudt zich het recht voor de producten
aan te passen zonder voorafgaandelijke berichtgeving.
Soudal NV Everdongenlaan 18-20 2300 Turnhout, Belgium
Tel.: +32 (0)14-42.42.31 Fax: +32 (0)14-42.65.14


Opmerkingen:
Hoewel het een silicone is van het azijnzure type, is
het product niet giftig na uitharding zodat alle
soorten aquaria kunnen gemonteerd worden en alle
vissoorten kunnen ingezet worden
Enkel geschikt voor aquaria gebouwd volgens DIN
32622:
max. afmetingen 200 x 60 x 60 cm
respecteer de juiste glasdiktes
Breng voldoende verstevigingen aan tegen
doorbuiging van het glas
Zorg steeds voor een verlijmingsdikte van min. 1
mm. Laat de silicone volledig doorharden alvorens
te vullen met water




Silicon Aquarium
Speciale azijnzure siliconenkit
Product Simson Silicon Aquarium
is een 1-component, vochtuithardende, elastische siliconenkit op azijnzuurbasis.
Bij uitstek geschikt en speciaal ontwikkeld voor de constructie van volglas zee- en zoetwater-aquaria.
Toepassingen
_ Constructie van volglas-aquaria, terraria en paludaria.
_ Inkitten van frame-aquaria en reparatie van lekkages.
_ Afdichten en lijmen van vitrines, etalages en uitstalkasten.
_ Glas/metaal verlijmingen.
Eigenschappen
_ Zeewaterbestendig.
_ Lijm en kit inéén.
_ Gifvrij.
_ Hoog visceus (kit vloeit niet weg na aanbrengen).
_ Zeer snelle doorharding.
_ Duurzaam elastisch en sterk.
Hechting
Uitstekende hechting zonder primer op glas. Goede hechting op schone metaaloppervlakken met Simson
Primer M.
Verwerking
Ondergrond: Op schone, droge, stof- en vetvrije ondergronden van glas geen primer nodig. Vooraf
ontvetten/reinigen met een in Simson Cleaner 14 gedrenkte schone en kleurstofvrije doek. Vermijdt
aanraken van gereinigde hechtvlakken.
Aanbrengen: Silicon Aquarium met behulp van een kitpistool goed tegen de gereinigde hechtvlakken
aandrukken en binnen 5 minuten afwerken door gladstrijken of afmessen. Men dient hierbij insluiten van
luchtbellen te voorkomen. Verschuiven van de glasplaten tijdens uitharding van Silicon Aquarium
vermijden.
Reinigen: Overtollige kit vóór uitharden wegschrapen en vervolgens niet-uitgeharde resten kit verwijderen
met Cleaner 14. Uitgeharde kit is alleen mechanisch (scheermesje) te verwijderen. Vermijd hierbij
insnijden van de kitvoegen.
L I J M E N E N A F D I C H T I N G S M I D D E L E N
Silicon Aquarium
Technische kenmerken
Basisgrondstof siliconen-elastomeer
Consistentie gladde, homogene pasta met een hoge viscositeit.
Type elastisch
Soortelijke massa 1,03 g/ml
Shore A ca. 28
Huidvorming (begin) ca. 10 minuten (bij 20°C/RV 50%)
Kleefvrij ca. 60 minuten (bij 20°C/RV 50%)
Standvermogen (25 mm) 0 mm (bij 20°C)
Uithardingssnelheid 2 mm/24 uur (bij 20°C/RV 50%)
Temperatuursbestendigheid -40°C tot +150°C
Spanning bij 100% rek 45 N/cm2 *
Rek bij breuk > 150% *
* Proefstukken gemaakt volgens DIN 54255 5.2.
Kleur Verpakking Artikelcode
transparant patroon 310 ml 130920
Opslag en stabiliteit
12 Maanden houdbaar in ongeopende originele verpakking onder droge condities en temperaturen
tussen +5°C en +30°C.
Informatie aanvraag
De volgende publicatie is op verzoek verkrijgbaar:
_ Veiligheidsblad (MSDS sheets)
© Bostik B.V. SC N05 03
Bostik B.V.
Postbus 303
5201 AH ’s-Hertogenbosch
Tel +31 (0) 73 6 244 244




Bostik B.V.
Postbus 303
5201 AH ’s-Hertogenbosch
Tel +31 (0) 73 6 244 244
Fax +31 (0) 73 6 244 344
E-mail: infonl@bostik.com
Internet: www.bostik.nl
S.A. Bostik Belux N.V.
Rue Verheydenstraat 39
B-1070 Bruxelles - Brussel
Tel +32 (0) 2 370 20 69
Fax +32 (0) 2 332 29 01
E-mail: info@bostik.be
Internet: www.bostik.be