31 oktober 2009

De toekomst..........Pseudepiplatys annulatusFamilie: Cyprinodontidae
Herkomst: West Afrika
Lengte vd vis: 4 cm
Min.lengte aquarium: 50 cm
Zeer vreedzame killie die uitstekend met andere, klein blijvende soorten in het gezelschapsaquarium kan worden gehouden. Het aquarium kan dicht worden beplant. Wat drijfplanten om het licht te dempen worden op prijs gesteld. Het water moet zacht en licht zuur zijn en moet regelmatig worden ververst.
Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.
De kweek is bij de juiste waterwaardes niet al te moeilijk. Het water moet zacht (1-3 Gh) en zuur (Ph 5-5,5) zijn. De eieren worden dagelijks afgezet tussen fijnbladerige planten. Ze jongen komen na 8-10 dagen uit en kunnen worden groot gebracht met de fijnste infusoriën. De ouderdieren laten de jongen met rust. Grotere jongen kunnen pas uitgekomen jongen echter aanzien als voedsel. Die zullen dus uitgevangen moeten worden. De jongen groeien zeer langzaam.

MotoGP drie jaar lang exclusief op VT4Op 8 november wordt in Valencia de laatste race van het seizoen in de MOTO GP gereden. De MOTO GP is de koninginnenklasse bij de snelheidsmotoren, de formule 1 zeg maar in het motorwereldje. De voorbije jaren werd de sport gedomineerd door de Italiaan Valentino Rossi.
Afgelopen weekend behaalde die Rossi in Maleisië al z’n zevende titel in de MOTO GP. De Yamaha rijder met het legendarische nummer 46 kan in Valencia z’n pas behaalde titel nog wat kracht bij zetten. Rossi hoopt in Valencia al voor de 164ste keer op een podium te raken van een MOTO GP.
VT4 brengt de prestaties van Valentino Rossi en z’n collega’s vanaf nu exclusief op het Vlaamse scherm. Dit seizoen brengt VT4 enkel nog de slotrace vanuit Valencia, maar vanaf 2010 zijn alle races te volgen op VT4. Er is ook een overeenkomst voor de televisierechten van de MOTO GP in 2011 en 2012. VT4 heeft bewust gekozen voor een 3-jarige overeenkomst en wil de sport alle kansen geven in Vlaanderen.

GEREEDSCHAP VOOR HET SNIJDEN VAN GLAS.

Tadao Baba (64) - Father of the Fireblade
In 2004 heeft Tadao Baba (64) - Father of the Fireblade
afscheid genomen van Honda.
Tadao Baba, the man who built the FireBlade, talks openly about retirement, smoking and crashing the odd Honda now and then...
En wat hebben ze U gegeven als pensioengeschenk?
Ik had een groot afscheidsfeest en Honda gaf me een zuiger van elk model Fireblade gemonteerd op een houten plaquette. Ze staan op een plank in mijn huis, ik ben erg trots op mijn tijd toen ik werkte voor Honda.

Wat is de beste motorfiets waar je ooit hebt mee gereden?
Wel, het meest interessante model waar ik heb mee gereden is de Ducati 916. Het was een zeer eenvoudig ontwerp en zeer spannend natuurlijk. Ik verkies het gevoel van een inline vier motor, maar als ingenieur vond ik de Ducati 916 zeer interessant om te rijden en te bestuderen. Kijk de Italiaanse motorfietsen zijn veel beter dan de 'Japanners'. Het Fireblade team is enige tijd bezig geweest met het bestuderen van Ducati toen we een nieuw model gingen maken. Het was een inspiratiebron voor ons.

lees meer:..........

Honda Fireblade: Prima ballerina

Honda Fireblade CBR900RR-1999

De eerste Honda Fireblade kwam in 1992 op de markt en had een 900cc motor aan boord. Ingenieur Tadao Baba - "Father of the Fireblade" leverde een lichte sportieve motorfiets van 125 pk af en de merkwaardige vormgeving van de Blade sprak onmiddellijk een grote schare sportieve motorfans aan.
Met enige zin voor nostalgie denken we terug aan onze eerste rit met de eerste CBR 900 RR, ergens in Portugal.
Wat ons toen bijbleef, behalve de voor die tijd indrukwekkende prestaties, was een pijnlijk achterwerk en stijve ledematen. Intussen werd de Fireblade zes keer gerestyled en sinds eind vorig jaar is er de nieuwste telg van de familie, de CBR 1000 RR, een meer dan middelmatige vertegenwoordiger in Honda’s supersportklasse.

30 oktober 2009

Achterwanden, zelf maken natuurlijk.


- De Belgoloog, maar dan anders -

- De Belgoloog, maar dan anders -
Het liefst wil ik voor de nieuwe bak een filtersysteem zonder allerlei doorvoeren met kans op lekkages. Zo min mogelijk leidingwerk, en ook dat de pomp zo min mogelijk weerstand hoeft te overwinnen van leidingen en kleppen.
Zo'n opzet vraagt om een intern filter.
Een constructie die in Belgie wel vaker voorkomt en daarom in aqua-kringen ook wel "Belgoloog" wordt genoemd
Voordelen Belgoloog
Filter blijft binnen de bak, geen leidingen buiten de bak, minder kans op lekkage (geen doorvoeren)
Geen extra opvoerhoogte om vanuit een externe filterbak op te pompen, dus minder pompverliezen, energiezuinig.
Geen snoeren en leiding rompslomp buiten de bak, strakker geheel aan de buitenkant.
Het filter wordt dus binnen in de bak geintegreerd. . Toch ben ik niet van plan de standaard constructie toe te passen met een soort standaard bioloog aan één of twee zijkanten of aan de achterkant.
Wat wel voorop staat is dat de gehele filterconstructie verdeeld wordt over de twee zijkanten. Max. 100-150 mm breedte per zijkant mag er voor opgeofferd worden. Niet echt veel, maar aan de andere kant, ik heb ca. 1000 mm hoogte tot beschikking en 1140 mm diepte. Dat moet voldoende wezen.
De opzet is om het filter in stukken op te delen om e.e.a zo efficient en zo plat mogelijk in de zijwanden weg te werken. Daarvoor verdeel ik de filtering in vier functies:
Nitrificatie gedeelte
Dat moet dan door een wervelbedfilter gebeuren. Het vorige wervelbedfilter draaide met zand. En had een aardig hoge weerstand. Ik wil lichtgewicht kaldness ringen of beads uit de koi wereld toepasssen. Perfect om in de zijkant te integreren. Deze wordt dan gevoed door een enerziezuinig Red Dragon pomp. Het wervelen hoeft niet continue te gebeuren, een paar keer per dag is genoeg, het gaat erom de biofilm dun te houden. Dat wervelen kan dan mooi door een luchtpomp. En het voordeel is....ook die heb ik nog ergens liggen.
Polishing gedeelte
Vanuit het nitrificatiedeel (wervelbed) stroomt het water in een gafzak, en dan terug de bak in. De gafzak in combinatie met de grote flow van de Red Dragon moet voor een heldere bak zorgdragen 2e nitrificatie gedeelte met separaat
Denitrificatie gedeelte
Dit gedeelte komt in de andere zijwand. Door het vak achter de zijwand gevuld met kaldness ringen stroomt heel langzaam water. Hier geen voorziening om met lucht te wervelen en schoon te spoelen. In dit deel kan dan denitrificatie plaats vinden. Het water uit dit deel wordt door een klein pompje toegevoerd naar het wervelbed in de andere zijwand. Zo kan evt. nitriet wat uit het denitrificatiedeel kan komen, alsnog in nitraat worden omgezet.
Stromingsdeel
Het moet een discusbak worden, dat zijn aardig grote lummels die veel voer vragen, en al met al geeft dat een hoog zuurstofverbruik. Bij de visbezetting (max. 12 st. discus en een stuk of 60 bijvissen) die ik voor ogen heb is er dan een aardige waterbeweging nodig om via het wateroppervlak voldoende zuurstof in de bak te krijgen. Een probleem wat bij veel discusbakken voorkomt! Een recirculatiepomp (Tunze streamer o.i.d.) gericht naar het oppervlak moet hiervoor zorgen zonder dat de rest van de bak stijf staat van de stroming, want daar houden die discusbeesten niet zo van.

Bladeren in het aquarium?

Amandelboom (Terminalia catappa) Amerikaanse eik

29 oktober 2009

Biotoop aquarium Congo

Congo akvariet
Version 1.0

Et Congo akvarie er en spændende mulighed. Den største flod i det vestlige Centralafrika rummer masser af spændende fisk, hvoraf mange, måske de fleste ikke er kendte eller videnskabeligt beskrevne.Der er masser af muligheder for nyopdagelser. Congo løber gennem det ”mørke Afrika”, hvor store dele er utilgængeligt ikke bare på grund af naturforhold, men også som følge af de ulykkelige politiske forhold som det pragtfulde land (”DR”) Congo har gennemlevet. Først under et brutalt belgisk kolonistyre, siden som følge af borgerkrig og korrupte, uduelige, regeringer. LINK

Congo aquarium
Versie 1.0

Een Congo aquarium is een fantastische kans. De grootste rivier in West-Centraal-Afrika biedt volop spannende vis, veel, misschien zijn de meeste niet bekend of nog niet wetenschappelijk beschreven. Er zijn tal van mogelijkheden voor ontdekkingen. Congo loopt door het "Donker Afrika", waar grote gebieden ontoegankelijk zijn en niet alleen vanwege natuurlijke omstandigheden, maar ook vanwege de politieke situatie in dit prachtige land dat (DR) Congo heeft doorgemaakt.
In de eerste plaats tijdens een brute Belgische koloniale overheersing, ook als gevolg van de burgeroorlog en corrupte, onbeholpen, regeringen.
Water waarden
pH 6 tot 8
DH 8 tot 16
Temperatuur 24C - 28°C

Bodemlaag
De onderste laag is zacht. Het bestaat uit veen met een dikke laag bladeren. Zie ons artikel over de bladeren tijdens TIPS of u kunt zoeken in het het zoekvak onder blad . Ik gebruik beuken bladeren.

De Afrikaanse vlindervis Pantodon buchholzi, is ook een natuurlijke bewoner in dit aquarium.
Ik heb een paar van deze "vliegende vissen. Het verdient een artikel voor henzelf. Zie speciaal artikel.
Vissen

Planten

Kawasaki

Let the good times roll.

Riccia is de verf, het aquarium het linnen, en u bent de kunstenaar!

De laatste jaren, is een populaire methode om riccia te gebruiken als mos op rotsen, hout, of enkel als achtergrond. De plant stelt weinig eisen aan de water samenstelling, slechts helder licht en de injectie van Co².
Het enige onderhoud is te dichte massa's uit te dunnen en het gaan drijven aan de oppervlakte te verhinderen. Op zich kan het geen kwaad, maar de oppervlakte is zeer snel overwoekerd.


Het vastmaken van Riccia fluitans:
Neem een pluk en spreid het gelijk uit, zonder de kleine planten bovenop elkaar te stapelen. Zet het vast het met nylon draad, (vislijn) of een nylon haarnet. Een katoenen draad zal verteren en Riccia zal dan aan de oppervlakte gaan drijven! Wanneer de Riccia fluitans zal gaan groeien, wordt de draad of haarnet overwoekerd. Riccia en javamos gemengd op een stuk kienhout voor mooie effecten behoort tot de mogelijkheden. Het Tapijt van Riccia kan worden gebruikt om een gebied van het substraat aan ronde rotsen vast te maken, of vlakke stukken lei, hout te behandelen. Met een beetje goede wil en fantasie leidt één element tot een gesorteerd of hellend substraat. Door zorgvuldig geplaatste rotsen en hout te gebruiken om een geleidelijke helling te creëren, geeft Riccia een sprookjesachtig effect. Een vlakke leisteen met Riccia fluitans is te gebruiken als voorgrond beplanting.

Gebruik een lang stuk kienhout of gelijkwaardig materiaal in de voorgrond.Een rots Riccia tussen een stuk begroeing met javamos geeft een scherp contrast in vormgeving van planten.
Zolang Riccia genoeg licht kan krijgen, kunt u Riccia op diverse niveaus van het aquarium gebruiken, waar u een tak of een rots kunt zetten.

28 oktober 2009

Riccia fuitans op kienhout, een poging toch....

De oogst is binnengehaald, Riccia fluitans deze zomer enkele stekjes buitengehouden tussen de waterplanten in de vijver. Nu hopen dat hij aanslaat in het aquarium, en dat hij een mooi groen tapijt vormt.........

Comfortably Numb

Comfortably Numb

Het nummer duurt 6 minuten en 49 seconden en is daarmee het langste nummer op het album;
Onder PF-liefhebbers wordt het als een klassieker beschouwd, hetzelfde geldt voor de gitaarsolo:
Ook tijdens de concerten die Gilmour buiten Pink Floyd geeft, wordt het nummer gespeeld;
"Comfortably Numb" slaat op het feit dat Pink het plezierig vindt platgespoten te zijn met medicijnen;
De langste en de beste versie, is een liveversie op Pulse, waarbij tijdens de gitaarsolo de lichtreflecterende diamant onthuld werd;
Ooit verschenen in de Britse comedy French & Saunders in een sketch over het verwijderen van de gitaargrepen bij bladmuziek; Gilmour stopte al na 4 of 5 noten; hij kon zogenaamd niet verder.
Het nummer werd gecoverd door Scissor Sisters op hun gelijknamige album.
Bij het liveconcert van the Wall in Berlijn zingt Van Morrisson het nummer samen met ex-leden van The Band

Primeur: foto's van kikker met kunstpoot

Hier is Brullie, de eerste kikker ter wereld die vanaf nu op een kunstpoot rondhuppelt. De reuzebrulkikker werd in de Zuid-Afrikaanse grootstad Johannesburg gebeten in zijn poot en kwam 'mankend' thuis. Brullie moest twee uur onder het mes bij de dierenarts, die een metalen plaatje in zijn getroffen poot stak. De geslaagde ingreep was de eerste van die soort ooit uitgevoerd op een kikker. De operatie dateert al van april dit jaar, maar nu zijn ook de (röntgen)foto's van de unieke kikker vrijgegeven.
Eigenares Anne Mearns (62) legt haar liefde voor de al 25-jarige Brullie uit. "Mensen verklaren me gek, omdat ik zoveel geef om een kikker, maar ik kon het echt niet aanzien dat hij zoveel pijn had. Nu springt hij weer rond als vanouds. Iedereen gelukkig." Let op het litteken op de getroffen poot.Lees ook: Kikker slikt lampje in en geeft licht
Lees ook: Kikker in blikje cola
Lees ook: Kikker zonder longen in Indonesië ontdekt
Lees ook: Veearts redt leven van overreden kikker
Lees ook: Kikker krijgt kunstpoot

Leuke site om eens te grasduinen


Longfin Goby

Mugilogobius rambale
Sicyopterus zosterophorus
Red Goby
Oryzias celebensis

27 oktober 2009

Opnieuw klantengegevens Belgacom gehackt

Voor de tweede keer in amper één week tijd heeft een hacker de gegevens van 500 klanten van Belgacom op het internet gezet. Het gaat om een protestactie zegt de hacker, omdat abonnees van Belgacom niet onbeperkt mogen downloaden van het internet, meldde vtm vanavond in haar nieuwsuitzending. De hacker opereert onder de naam Vendetta.

Aquarium TV (Aquanet-TV)


Hoe maak je een 'Mosmuur'

Een "heel eenvoudige" techniek die gebruikt wordt om een 'mosmuur' te maken met behulp van javamos zie je hier. De middelen die nodig zijn om voor het creëren van een mosmuur zijn algemeen beschikbaar, en de volgende eenvoudige stappen zal u tonen hoe je het moet maken. (de 'gaas' die hier gebruikt wordt is de alomgekende muggen-vlieg gaas).

LINK

Mossen in het aquarium

Volgende info(link) doorgestuurd gekregen van Mast (bedankt maat), die weet dat ik met mossen bezig ben nu ik een aquarium (450 L) terug aan het opstarten ben. Foto's hiervan volgen nog wel.
Met het verzorgen van ongewervelde dieren, vooral de garnalen, zijn ook de mossen in de afgelopen jaren steeds interessanter geworden voor het aquarium. Ook viskwekers kunnen javamos (Vesicularia dubyana) waarderen, omdat sommige soorten er hun eieren in afleggen.
Over mossen is er nu ook meer informatie (AQUAMOSS). Op Aquanet.tv is er een video over het bezoek aan de heer Suzuki te zien in Japan. Een mossenfarm van bepaalde grootte en biedt een verscheidenheid van mossen in de hoogste kwaliteit.

Bitter Frederik schrijft in het tijdschrift -Aktuelle Süßwasserpraxis’ (Ausgabe 3/2008) und zeigt einige Bilder der kultivierten Moos auf beispielsweise Keramikfliesen oder Bambusrohren.

Op de foto, gemaakt door Frederik Bitter mossen welke beschikbaar zijn als ze worden gekweekt op een 'Tonröhrenbatterie'. Het beeld is van de Moosfarm van de heer Suzuki in Japan.

24 oktober 2009

African Butterfly vishttp://fish.mongabay.com/biotope.htm
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=2075
West-of Centraal-Afrikaanse rivier +++++++++++++++++++++++++ West-en Centraal-Afrika zijn vol van rivieren. Enkele van de beter bekend zijn de Zaïre (Congo), Ubanghi, Niger, En de Gambia.

Binnen elk van deze rivieren zijn talloze biotopen - deze beschrijving zal zich richten op die zijn aangetroffen in langzame secties en kant stromen.


WATER: pH 6.9-7.2, 3-8 dH, (24-27 C)

Aquarium: Het aquarium moet worden ingericht met hout voor schuilplaatsen, en fijn grind of zand voor een substraat. De verlichting moet worden gedempt, en het water moet een lichte stroming.


PHOTOS:Deze foto is genomen in Madagaskar maar is vergelijkbaar met habitats in West-Afrika, zij het met koelere temperaturen [Mandraka, Madagaskar, Mandraka, Madagaskar].


PH 6-7.5 (6,5); 2-10 dH (3); (24-30 ° C)

Benin maps

23 oktober 2009

Penis-etende worm gevonden in UK aquarium

Een gigantische worm die penissen eet en de stukken dan voedt aan haar nakomelinggen is gevonden in een publiek aquarium in het Verenigd Koninkrijk.
Het personeel van The Deep in Hull ontdekte onlangs een 1meter groot specimen tijdens het verplaatsen van de rotsen in een van hun aquarium's.
De soort, Eunice aphroditois, is een grote wormachtige roofvis die een lengte kan bereiken tot 3 meter, hoewel de meeste ongeveer een meter lang zijn . Hij eet levende vis.

Bekend als de Bobbit worm, zo genoemd nadat de beruchte Lorena Bobbit de penis van haar man in een huishoudelijk conflict afgehakte. De vrouwtjes van deze soort happen een stuk uit de penis van hun mannelijke partner als voeder voor haar jongen.

Foto door Lorne Campbell, Guzelian
YouTube-video van duikers die een Bobbit worm een levende vis voeden.
Gewone naam: Bobbit worm
Wetenschappelijke naam: Eunice aphroditois (Pallas, 1788)
Herkomst: Indo-Pacific en Midden-West-Atlantische Oceaan.
Grootte: Rond 100cm, maar kan tot 3 meter groot worden.
Dieet: Woont in zachte substraten waar zijn kop uitsteekt en voedt zich met levende vis die hij detecteert met behulp van een aantal van sensorische antennes op zijn kop en met zijn krachtige kaken vastneemt om zich daarna snel terug te trekken in zijn hol om de prooi te consumeren. Sommigen beweren dat er wellicht meerdere verwante soorten zijn onder de wetenschappelijke naam Eunice aphroditois , waaronder E. tentaculata.