31 oktober 2010

Beelden met een vleugje nostalgie

Beelden met een vleugje nostalgie

In kranten en magazines zie je soms een negatiefrandje rond een (al dan niet digitale) foto. We tonen je twee manieren om snel zo’n rand rond je foto’s te plaatsen.
In het analoge tijdperk diende dat randje om aan te tonen dat de foto werd afgedrukt zoals de fotograaf ze bij de opname had gekadreerd, zonder ze bij te snijden. Volgens critici dienen ze in het digitale tijdperk alleen maar om een sfeer van authenticiteit op te roepen die door beeldbewerking verloren is gegaan. Wat je er ook van denkt, negatiefrandjes zijn 'in'. We tonen twee manieren om zo’n kader aan je foto’s toe te voegen.

1. Film Machine

Film Machine is een Photoshop-actie om negatiefrandjes toe te voegen. Je vindt ze op de website van PanosFX onder Photoshop Downloads, Professional Downloads. Er is een gratis versie met zes verschillende randen en een betalende versie met 21 varianten; beide werken in Photoshop en Photoshop Elements. Pak het gecomprimeerde bestand (met extensie .atn) uit en bewaar het bij voorkeur in de Presets-folder van Photoshop.


2. Actie toevoegen

Als het Actions-venster niet zichtbaar is, open het dan via Window, Actions. Klik op het icoontje rechtsboven en kies Load Actions.... Navigeer naar de plaats waar je het atn-bestand hebt bewaard en selecteer het. In de lijst met acties zie je nu Pfx_Film Machine. Klik op het driehoekje voor de naam om de beschikbare acties te zien.


3. Kader toevoegen

Selecteer één van de beschikbare acties door er op te klikken, en klik op het Play-pijltje onderaan het Actions-venster om de actie op te starten. Film Machine vraagt je nu om een foto te selecteren. De gekozen rand wordt automatisch rond een kopie van de foto geplaatst. Ben je tevreden met het resultaat, bewaar het bestand dan.


1. Showit Borders

Een meer artistiek resultaat bereik je met de Photoshop-plug-in Showit Borders (99 dollar). Helaas bestaat hiervan geen demoversie; je moet meteen de volledige versie aanschaffen. Betalen kan met een kredietkaart of Paypal. Na je betaling kan je de plug-in downloaden en installeren voor Photoshop CS2 en later.

30 oktober 2010

Voorstelling TR 001 prototype


Het TR 001 prototype werd onthuld door Giampiero Sacchi in Estoril donderdag in een presentatie van de nieuwe Italiaanse fiets, ontworpen om te rijden in de nieuwe Moto3 klasse in 2012.
Moto3 is de nieuwe klasse ter vervanging van de huidige 125cc klasse met een 250cc viertakt in 2012 en de IODA Racing chassis is ontwikkeld met een motor geproduceerd door  TM Racing. 

29 oktober 2010

Capirossi verlaat Suzuki en tekent bij Pramac

Loris Capirossi zal volgend jaar uitkomen voor Pramac, na drie seizoenen voor het fabrieksteam van Suzuki te hebben gereden. Dit heeft de Italiaanse MotoGP-formatie bekendgemaakt op het circuit van Estoril, in Portugal. Capirossi vormt in 2011 een rijderskoppel met de Fransman Randy de Puniet, die overkomt van Honda LCR.

"We zijn erg blij dat we een van de meest ervaren rijders in de MotoGP hebben weten te strikken voor volgend seizoen", liet Paolo Campinoti, de teambaas van Pramac, weten. "Loris behoeft verder geen nadere introductie. Iedereen weet wie hij is en wat hij kan. We vinden het een eer dat hij voor ons wil rijden in ons tiende seizoen en we hopen dat we hem aan zijn honderdste podiumplaats kunnen helpen."

"Ik kijk ernaar uit om weer met een Ducati te gaan rijden", reageerde de 37-jarige Italiaan, die na de seizoensafsluiter in Valencia al voor het eerst voor Pramac in actie komt. "Ik ben hard toe aan een nieuw avontuur en ben dan ook erg blij dat we eruit zijn gekomen met Pramac. Ik wil Campinoti bedanken voor het vertrouwen. Dankzij hem rijd ik volgend jaar weer op de motor waarmee ik in het verleden erg succesvol ben geweest. Ook ben ik Suzuki erg dankbaar voor de afgelopen drie seizoenen en voor het feit dat ze toestemming hebben gegeven voor mijn test in Valencia."

27 oktober 2010

Vissen waren eerste dieren die seks hadden voor het plezier


De prehistorische placodermvissen gebruikten hun forse kaken bij het copuleren.

Volgens aanwijzingen op fossielen die in het westen van Australië werden aangetroffen, waren haaiachtige vissen de eerste dieren die puur voor het plezier seks hadden.
Voordien werd aangenomen dat de kaken van de vissen over de generaties groeiden om makkelijker te kunnen eten, maar nu menen wetenschappers dat die grotere kaken hielpen bij het paren.

Bijters
"Veel haaien bijten zich vast in de achtervinnen van de wijfjes, zodat de copulatie kan plaatsgrijpen", stelt projectleider John Long.

Levende wezens hadden voor het eerst seks door copulatie tussen 400 en 410 miljoen jaar geleden. "Deze vissen schoten niet zomaar kuit in het water, hun seks was plezant", verklaarde Long op de 70ste verjaardag van de Society of Vertebrate Paleontology.

Placodermvissen
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies na het bestuderen van fossielen van embryo's van de ptycytodontin en arthrodiran placodermvissen, verwant met haaien zoals we ze nu kennen.

Geavanceerde voortplanting
"Onze bevindingen tonen aan dat deze uitgestorven gepantserde vissen, de placodermen, intiem copuleerden. De mannetjes brachten staven op hun heupvin bij het vrouwtje binnen om er hun sperma te deponeren", aldus nog Long.

De ontdekking is "relevant omdat het betekent dat een geavanceerde vorm van voortplanting middels copulatie meer voorkwam dan we tot nog toe dachten".

24 oktober 2010

Britse ecoloog brengt spinnen groot in eigen keuken

Duizenden grote oeverspinnen werden vrijdag 22 oktober  door ecologen in Groot-Brittannië uitgezet. De oeverspin wordt op het Britse platteland met uitsterven bedreigd en ecologen hopen zo de biodiversiteit te kunnen waarborgen.
Oeverspinnen worden met uitsterven bedreigd Oeverspinnen worden met uitsterven bedreigd
Bekijk hier de oeverspin
Ecoloog Helen Smith bracht de diertjes groot in haar eigen keuken. De babyspinnen werden door Smith in aparte reageerbuisjes bewaard om te voorkomen dat ze elkaar aanvielen en kregen fruitvliegjes te eten, schrijft de Britse krant de Guardian.

ZwakOeverspinnen werden in 1956 op twee plekken in Groot-Brittannië ontdekt. Volgens ecoloog Pete Brotherton van biodiversiteitsagentschap Natural England, is de oeverspinpopulatie te zwak om zichzelf te herstellen.

Smith zegt dat het grootbrengen van de drieduizend spinnen een zware taak was. 'Ik was constant bezig met het voeren van de jonge spinnen. Soms wel tot 02.00 uur 's nachts.'

Harig
De oeverspin kan erg groot worden. Zo kan het lijf van de spin 5 centimeter lang zijn. Op de lijfjes van de spinnen zijn gele en witte strepen te zien. De spin, die in het Engels 'fen raft spider' heet, heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij met zijn harige poten boven water kan zweven.

Natural England is al vijf jaar bezig met de voorbereiding voor het uitzetten van de spinnen in het wild. Volgend jaar zomer zal duidelijk worden hoeveel spinnen de winter hebben overleefd.

22 oktober 2010

Nieuwe vis vernoemd naar Led Zeppelin



Een nieuw beschreven soort modderkruiper ontdekt in Thailand en Vietnam is vernoemd ter ere van de rockband Led Zeppelin, Lepidocephalichthys zeppelini

Meer rock geïnspireerde namen
Dit is niet de eerste muzikaal geïnspireerde visnaam, echter. Een soort van slijkspringer grondel uit Nieuw-Guinea werd genoemd Zappa confluentus, naar Frank Zappa, (die ook een kwal, een uitgestorven weekdier en een spin naar hem is vernoemd!).

Gepubliceerd: Bob Mehen woensdag 20 oktober 2010, 21:51
Aantal keren bekeken: 793 keer
Geplaatst onder: nieuwe soorten modderkruiper Led ZeppelinJimmy Page Frank Zappa Freddie Mercury 

16 oktober 2010

benefietconcerten Pink Floyd


De legendarische rockgroep Pink Floyd komt mogelijk weer bijeen voor benefietconcerten, kondigt drummer Nick Mason aan.
Pink Floyd speelde voor het laatst samen tijdens Live 8 in Londen in 2005, en dat was voor het eerst sinds de breuk van de groep begin jaren tachtig. In juli vonden de twee spilfiguren, gitarist/zanger David Gilmour en zanger/bassist Roger Waters, elkaar weer eens terug voor een benefietconcert in Oxfordshire ten bate van Palestijnse kinderen. Zij speelden toen drie klassiekers van Pink Floyd. Gilmour zou ook een verrassende gast kunnen zijn op de komende The Wall-tournee van Waters die ook in het Sportpaleis van Antwerpen halt zal houden.

Herhaling Live 8
"Ik denk wat wij allen wel het idee zouden verwelkomen het Live 8-concept te herhalen", citeerde de Britse openbare omroep BBC Nick Mason. De groep "zou iets kunnen doen wat niet echt nodig is voor ons, maar iets voor de goede zaak en het leuk vinden dit te doen".

Als het tot een reünie komt, zal dat zonder toetsenist Rick Wright zijn. Die overleed in 2008 aan kanker.

10 oktober 2010

Roger Waters


Roger Waters, het creatieve brein van Pink Floyd, ziet er patent uit op zijn 67ste. Gisteren stond hij in Madison Square Garden in New York, op 27 en 28 mei voert hij 'The Wall' live op in het Sportpaleis in Antwerpen.

8 oktober 2010

Afrikaanse Vlindervis een genetische verrassing!

Een team van wetenschappers hebben ontdekt dat de Afrikaanse Vlindervis, Pantodon buchholzi van de twee wilde populaties er hetzelfde uitzien, maar genetisch verschillen ze meer dan chimpansees en mensen.
De wetenschappers, met inbegrip van het Natural History Museum Sebastien Lavoue, vond grote verschillen van maximaal 15% in het mitochondriaal genoom tussen vis uit Congo en Niger populaties.
Typisch mitochondriaal genoom verschillen tussen exemplaren van een soort zijn tussen de 2% en 3%. Een verschil van 15% is wat je zou verwachten te vinden in een hele familie van vissoorten. Het was vooral onverwacht omdat er geen meldingen van vormvariatie sinds de soort voor het eerst beschreven in 1876.
Met behulp van de nieuwste technieken in te schatten wanneer deze genetische divergentie , n het team ontdekt dat de scheiding van de twee groepen had plaatsgevonden meer dan 57 miljoen jaar geleden toch, ondanks deze enorme tijdspanne en grote klimatologische veranderingen in habitat van de vis, de fysieke kenmerken van de butterflyfish onveranderd was gebleven.
Dit betekent dat de vis zou kunnen worden beschouwd als 'levende fossielen', een benaming voor soorten die ongewijzigd zijn gebleven voor miljoenen jaren. Andere voorbeelden hiervan zijn coelacanthen en prikken.


De twee populaties zijn nu zo verschillend genetisch dat zij niet in staat zijn zich met elkaar voort te planten, wat zou kunnen betekenen ze in feite twee cryptische soorten zijn. Om dit na te gaan, is verdere studie van hun verschillend  gedrag en genetisch onderzoek vereist.




De Afrikaanse Vlindervis is een populaire 'excentrieke' bewoner van aquaria. In het wild leeft hij in de kalme wateren van regenwoud rivieren, kreken en moerassen. Groeiende tot ongeveer 15cm / 6 ", hij zwemt vlak onder de oppervlakte waar het zich voedt met insecten, kleine ongewervelden en vissen.



Gepubliceerd: Bob Mehen woensdag 6 oktober 2010, 14:56
Aantal keren bekeken: 1031 keer
Geplaatst onder: butterflyfish Pantodon buchholzi excentriekelingen evolutie

2 oktober 2010

Waterplanten Afrika

AFRIKA

Ammannia senegalensis (Senegal, zuid afrika. Oost afrika)
Anubias afzelii (Senegal, Guinea, Sierra Leone, Mali)
Anubias barteri (Zuidoost Nigeria, Kameroen)
Anubias congensis (Kameroen, Equatoriaal Guinea, Gabon, Kongo, Angola, Zaïre)
Anubias gracilis (Guinea, Sierra Leone)
Anubias hastifolia (Nigeria, Kameroen, Zaïre)
Anubias heterophylla (Kameroen, Equatoriaal Guinea, Gabon, Kongo, Angola, Zaïre)
Anubias lanceolata (Guinea, Liberia, Ivoorkust, Kameroen, Ivoorkust, Equatoriaal Guinea)
Anubias minima (Guinea, Liberia, Ivoorkust, Kameroen, Ivoorkust, Equatoriaal Guinea)
Anubias nana mini (Kameroen)
Anubias species (Zuidoost Nigeria, Kameroen)
Bacopa crenata (West afrika van Senegal tot Angola)
http://www.aquaplantsonline.nl/pdf/plantenregio.pdf
http://www.aquaplantsonline.nl/pdf/TLdoppen.pdf