30 december 2010

Twee nieuwe Discus boeken


Dit is 's werelds beste boek over de Discus! De publicatie is een mijlpaal voor natuurliefhebbers, ontdekkingsreizigers, Amazone liefhebbers en degenen die alles willen weten over de nieuwste Discussen en andere Amazone ontdekkingen.

In dit boek vindt u ook unieke en nieuwe katvissen (20 pagina's), uit Brazilië, Colombia en Venezuela; ontdekking van nieuwe Discus varianten, nieuwe Keizersvissen en een overzicht van de negen Keizersvissen erkend door Heiko in Zuid-Amerika, ontdekkingen in eerder onontgonnen Amazon regio's; herontdekkingen, gesprekken met kwekers die nooit tevoren zijn geïnterviewd, authentieke biotoop aquaria voor de Discus tot in het kleinste detail, reizen naar Amazone regio's onbekend bij de blanke man - en nog veel meer.

Prijs: 19,95 pond, plus 2,35 pond post en verpakking.


Discus World door Chris Ingham
Geschreven door Chris Ingham van Plymouth Discus, dit 208-pagina praktische gids bevat informatie over wildvang en geslachtsbepaling, fokkerij, gezondheid en het oplossen van problemen.Prijs:39,99pond.


24 december 2010

17 december 2010

Filmpje: het moment dat in een winkel een aquarium barst

 

Antwerpse Zoo kweekt amfibieën met diepgevroren zaadcellen

Wetenschappers van de Antwerpse Zoo zijn er samen met een Russisch instituut in geslaagd om amfibieën te kweken met diepgevroren zaadcellen. Hierdoor lijkt de weg open voor de oogst en cryopreservatie van spermacellen van verschillende bedreigde amfibieën, zowel in de natuur als in dierentuinen.
 
De onderzoekers werkten aan een eenvoudige methode om sperma te verzamelen door hormonen te injecteren. Daarnaast ontwikkelden ze een nieuwe cocktail van sperma en chemische stoffen, de zogenaamde cryobeschermers, en verfijnden de techniek van invriezen en ontdooien van zaadcellen. Met als resultaat: levend sperma met een hoog vruchtbaarheidsgehalte, zelfs na meerdere maanden bij min 200 graden, én de succesvolle ontwikkeling van de dikkopjes. De aanleg van een heuse spermabank voor amfibieën kan nu starten.
 
Meer dan tweehonderd amfibiesoorten zijn er inmiddels al verdwenen van de aarde. Een amfibiespermabank voor kweekprogramma's zou zeker verschillende soorten van de ondergang hebben kunnen redden. "Kweekprogramma's alleen zijn niet voldoende om de diertjes te redden, omdat we onmogelijk van alle soorten genoeg dieren veilig kunnen stellen in dierentuinen. Met deze nieuwe techniek kunnen we het aantal amfibieën dat we in dierentuinen zouden moeten kweken, fel verminderen", zegt woordvoerster Ilse Segers. (belga/sps)

16 december 2010

Wordt het niet stilaan tijd dat de overheden gaan beseffen dat spam niet meer een "vervelend iets" is, waarmee we moeten mee leren leven, maar iets dat actief bestreden moet worden? Dat het aanzet tot misdaden? En dat het meer aandacht verdient van de Computer Crime Unit dan de sukkel die enkele MP3'tjes illegaal downloadt?

15 december 2010

Nieuwe Pink Floyd film in de maak

De Britse filmproducent Andy Harries heeft zijn zinnen gezet op een film over de band Pink Floyd. Maakte hij eerder films over het Britse koningshuis -The Queen- en voetbalclub Leeds United -The Damned United-, nu is hij geïnspireerd door het nummer Another Brick in the Wall.
Het betreft geen remake van de film Pink Floyd The Wall uit 1982 van Alan Parker. In die film ging hoofdrolspeler Bob Geldof ten onder aan zijn isolement. Harries wil het waar gebeurde verhaal vertellen van de kinderen die het lied in 1979 inzongen en hun bevlogen muziekleraar. Volgens een bron is de film 'een combinatie van Dead Poet's Society en School of Rock', schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het scenario vertelt hoe muziekleraar Alan Renshaw in de jaren zeventig op een openbare school in Londen de ingedutte muzieklessen op wil schudden. Uiteindelijk schopt zijn klas het tot het achtergrondkoor op de track van Pink Floyd, maar vanwege de controversiële en maatschappijkritische teksten wordt hij ontslagen.

De 56-jarige Harries, die de film wil maken voor BBC Films, erkent dat hij de filmrechten voor het lied nog niet heeft. Pink Floyd-frontman en tekstschrijver Roger Waters doet altijd erg moeilijk over rechtenkwesties. Hij gaat volgend jaar op tournee met The Wall, mogelijk dat dit hem gunstig stemt.

grootse dierengevechten


Een reuzenduizendpoot neemt het op tegen een vogelspin.Schildpadden hebben een enorme bijtkracht en een hard pantser. Vissen hebben het dier dan ook liever niet in de buurt van hun nakomelingen.

14 december 2010

Het nemen van een digitale foto in de groene stand (volautomaat) is als het monteren van een kastje van Ikea. Supergemakkelijk en het resultaat is helemaal niet slecht. Maar wat te doen als het kastje iets hoger of iets smaller moet zijn? Dan zijn het inbussleuteltje en een grafische stap-voor-stap instructie niet meer toereikend. U zult dan toch 'bouwkundige' en creatieve kwaliteiten moeten hebben en ook kennis van materialen en gereedschappen om dit maatwerk te kunnen realiseren.

Paris Hilton lanceert eigen 125cc raceteam


Paris Hilton zal het komend seizoen met een eigen raceteam aan de start verschijnen van de 125cc, het SuperMartxé VIP by Paris Hilton team.

Dat een bekende naam nog geen garantie is voor succes weet Antonio Banderas, wiens Moto2 team vanwege het ontbreken van een hoofdsponsor recentelijk ter ziele ging, alles over te vertellen. Het nieuwe SuperMartxé VIP by Paris Hilton team, dat dit jaar nog als Blusens BQR door het leven ging, zal naast drievoudig 125cc racewinnaar Sergio Gadea nieuwkomer Maverick Vinales (2010 Spaans en Europees 125cc kampioen) aan de start brengen.

De presentatie van het nieuwe team zal zaterdag 18 december plaatsvinden in het ME hotel in Madrid, waar ook Paris Hilton aanwezig zal zijn. Eveneens zullen Hilton's partners Nano, Xavi Montero en Ricard Garriga bij de presentatie aanwezig zijn, naast Technisch directeur Ricard Jové. Het technische team kent verder grote namen als Christian Lundberg en Rossano Brazzi, de laatste werd vooral bekend als rechterhand van Valentino Rossi in zijn 125cc periode.

Nu maar hopen dat ze de motoren niet roze gaan spuiten...

11 december 2010

Fototoestellen vergelijken

Wil je nu zelf eens ongeveer 2 dezelfde foto’s gemaakt met een verschillende camera vergelijken, klik
dan eens hier: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Kun je toch eens zien wat nu het verschil is tussen een D300 of een D700.

Nikon info!

5 december 2010

mannen maken plannen2
Aquarium is geleverd ! via aquariumbouwer.nl en dat ziet er prima uit, mooie afwerking en snelle thuislevering! Alles volgens afspraak, een tevreden mens dus. 

Gegevens over het aquarium:
Lengte: 110 cm. x Hoogte: 55 cm. x Diepte: 64 cm.
Glasdikte: 12 mm, bodem: 14 mm.
Totaal volume 375 liter
Totaal gewicht 418 kg
Watervolume 327 liter
Zandvolume 48 liter Gewicht 92 kg
Totale druk op drager 613 kg/m²
Vermogen van het verwarmingselement 256 watt
Vermogen verlichting voor planten:
die normaal licht nodig hebben: 327 watt
die veel licht nodig hebben: 490 watt

Eheim Compact+ 3000 opvoerpomp.

Pomp cap. 1500 - 3000 l/h.
Verbruik 55 Watt.
Inlaat Ø 20 mm
Uitlaat Ø 20 mm
Slang Ø 19/27 mm
Afmetingen in mm 138x82x126
Hmax 3 m.

Nu kan ik beginnen lijmen, het bio-filter zal een 'Belgoloog' worden:   
Een constructie die hier bij ons wel vaker voorkomt en daarom in aqua-kringen in Nederland ook wel "Belgoloog" wordt genoemd.


Voordelen Belgoloog:
Filter blijft binnen de bak, geen leidingen buiten de bak, geen lekkage.
Geen extra opvoerhoogte om vanuit een externe filterbak op te pompen, dus minder pompverliezen, energiezuinig.
Geen snoeren en leidingen buiten de bak, netter geheel aan de buitenkant.

3 december 2010

Salamander vis , Lepidogalaxias salamandroides!

foto's: Copyright © Heiko Bleher


Heiko Bleher introduceert de Salamander vis, die heel bijzondere nek-buiging capaciteiten heeft! Ze hebben ook een unieke methode van voortplanting ...
Vissen draaien hun hoofd niet zoals vogels of mensen - of toch wel? Een paar hebben een beperkte beweging, net als de Zuid-Amerikaanse Rhaphiodon vulpinus, die zijn hals licht naar boven kan buigen, en de Polypterus kan de voorkant van zijn lichaam iets opzij te zetten.
Maar er is een vis die daadwerkelijk zijn hoofd kan draaien - de Salamander vis, Lepidogalaxias salamandroides! Om dit te zien bekijk de geweldige video hieronder:
Deze geweldige vis werd oor het eerst beschreven door de Nederlandse Mees in 1961. Hij werd uitgebreid onderzocht in de jaren 1980 met een aantal gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. Familie, Lepidogalaxiidae, en is alleen te vinden langs een paar km in het uiterste zuidwesten van West-Australië.

Tijdelijke poelen
We waren alleen in staat om de Salamander te zoeken in tijdelijke poelen, dat verscheen na de regen.
Deze tijdelijke poelen hadden grove witte zanderige bodems, soms met een dunne laag van organische modder, zwart water met een pH van 3.5-4.5 en temperatuur 14-15 °C (maar kan dalen tot 5-6 °C  of stijgen tot 30 ° C).
De Salamander vis graaft zich in het zand in om de verdroging van zijn habitat te overleven zodra het opdroogt en verschijnt vrijwel direct na een regenbui. Het had geregend net de avond ervoor, dus we hadden veel geluk.


Lepidogalaxias heeft een robuuste, wigvormige schedel en, in combinatie met zijn flexibele gewervelde kolom en de tweede oogbeschermingslaag, die zorgt voor snelle en veilige ingraving in de zandige bodem waar ze een cocon slijm produceren om zich heen tot het regent. Wanneer het water dan zakt in de grond, de cocon verzacht en dan graven ze hun weg weer omhoog naar het water.
Deze vis is geplaatst in de Australische lijst als bedreigd en gecategoriseerd als "beperkt".


Unieke voortplanting
Niemand heeft deze vis al nagekweekt, maar het is bekend dat er inwendige bevruchting is. Mannetjes hebben een gewijzigde aarsvin en de bijbehorende schaalschede van de vrouwelijke vissen vergemakkelijkt de rechtstreekse overdracht van sperma. De spermatozoa van de Salamander vis, met haar interne bevruchting is uniek.
Voortplanting in de natuur is tussen juli en september, maar we hebben 8-12mm groot jongbroed gevonden in het begin van juni.

Maximaal geregistreerd totale lengte is 7,5 cm voor vrouwen en 5.5cm voor mannen, maar de onze waren kleiner. Belangrijkste voeding is Diptera larve, Trichoptera, Cladocera en ostracoden. In het aquarium nemen ze ook Artemia naupili.
Gepubliceerd: Heiko Bleher woensdag 1 december 2010, 12:42