30 september 2011

27 september 2011

Steeds meer exotische spinnen in België


Het aantal meldingen van nieuwe soorten spinnen in ons land is de voorbije tien jaar flink toegenomen. Tot echt gevaar leidt dat meestal niet, maar er is wel natuurlijke schade.
©DeKoLoGi
Volgens het blad Natuur.focus waren er 12 meldingen van uitheemse spinnen in de jaren 90, maar is dat tussen 2000 en 2010 gestegen tot 216 meldingen. De stijging heeft deels te maken met toegenomen aandacht voor het probleem, maar toch zijn de voorbije 35 jaar 46 nieuwe soorten spinnen opgemerkt.
De meeste van die dieren komen het land binnen via vakantiegangers en het spoorverkeer, maar vooral via schepen in de havens. Natuurpunt vraagt dan ook dat de havens meer toezicht zouden houden op exotische planten en dieren die zo het land binnenkomen.
Met uitzondering van zwarte weduwen vormen de nieuwe spinnensoorten niet echt een gevaar. De invoer en verspreiding van exotische planten zou evenwel leiden tot veel grotere natuurlijke en economische schade.

25 september 2011

Nieuwe kikker naar VUB vernoemd

Een team biologen die hun doctoraat haalden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in India een nieuwe kikkersoort ontdekt en deze vernoemd naar de Brusselse universiteit. Aan de VUB wordt dit jaar ook gestart met een unieke richting herpetologie, de studie van amfibieën en reptielen.De kikkersoort draagt de naam 'Nyctibatrachus vrijeuni', wat zoveel betekent als de VUB-nachtkikker. Het nachtdier wordt maximaal 4,5 centimeter lang. Het vrouwtje legt haar eieren op rotsen boven stromend water van bergriviertjes. Het mannetje zorgt voor de eieren. Hij bewaakt ze dag en nacht, en houdt ze vochtig. Als de larven uit het ei komen, vallen ze in het stromende water. Dan stopt de ouderzorg, omdat de larven beschutting kunnen zoeken onder de rotsen via speciale monddelen waarmee ze aan de rotsen kunnen blijven hangen.

De soort komt enkel voor in het primaire en secundaire regenwoud van een deel van de bergketen "Western Ghats" aan de westkust van Zuid-India, langs de grens van de staten Tamil Nadu en Waynad.

De VUB start dit academiejaar met een optie 'Herpetology' binnen de Master of Biology. "Deze richting is uniek in de wereld en is bedoeld om gepassioneerde studenten van over de hele wereld aan te trekken", meldt de VUB. De opleiding is volledig in het Engels. Naast de theoretische opleiding, omvat de studie ook veldexcursies, waaronder een veldstage van twee weken in Centraal Amerika.
Nyctibatrachus vrijeuni
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amphibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Nyctibatrachidae
Geslacht
Nyctibatrachus vrijeuni
Vrije Universiteit Brussel, 2011

De kikkersoort werd, samen met elf andere nieuwe soorten, gepubliceerd in het vakblad Zootaxa.

Mangrovekwal (Cassiopea xamachana) heeft plots 200 baby's


De wetenschap wordt dezer dagen zwaar op de proef gesteld. Na de neutrino's die zich sneller dan het licht zouden kunnen verplaatsen, duikt er nu een nieuwe mysterie op. Eentje over een onbevlekte ontvangenis, van een kwal.
Een mangrovekwal (Cassiopea xamachana) die alleen zwom in een aquarium in Townsville in de Australische staat Queensland, blijkt zich plots te hebben voortgeplant. Liefst tweehonderd babykwallen werden ontdekt in hetzelfde aquarium. Wetenschappers staan voor een raadsel en houden het op 200 klonen van de ouderkwal.

De poliepen van de 'onderstebovenkwal' werden aangetroffen in een aquarium waar eerder een gewonde kwal inzat, die vier maanden geleden stierf. Waarschijnlijk zijn de poliepen - die inmiddels tot babykwallen zijn verworden - klonen van hun ouder. Kwallen kunnen zich namelijk op twee manieren voortplanten: door paring met een andere kwal of door zich te klonen.

"Kwallen kunnen inderdaad makkelijk klonen", aldus wetenschapster Krystal Huff. "Sommige kwallen die in twee gesneden worden, worden gewoon twee kwallen. Omdat de ouderkwal gewond was, had die beschadigd weefsel, dat mogelijks verder groeide tot andere kwallen. Maar we weten niet zeker of de ouderkwal toch niet gepaard heeft met een andere kwal zonder dat wij het opmerkten."

Het mysterie is echter dat poliepen niet door klonen ontstaan maar door geslachtelijke voortplanting. En de ouderkwal zat alleen in het aquarium...Bestand:Cassiopea xamachana (xndr).JPG

22 september 2011

Pink Floyds varken zweeft weer


Pink Floyds varken zweeft weer boven Battersea Power Station

Maandag wordt de uitgave van Pink Floyds remasters en de collector's campagne luister bijgezet met het opnieuw oplaten van een opblaasbaar varken boven de elektriciteitscentrale in het Londense elektriciteitscentrale. 
Dat beeld werd de hoes van het album 'Animals', dat 35 jaar geleden verscheen.

De 'Why Pink Floyd'-campagne van platenfirma EMI, met onuitgebrachte muziek, verzamelaarsedities en remasters, gaat volgende week van start met de uitgave van de 14 geremasterde studioplaten in de reeks 'Discovery Editions' op cd, naast een speciale uitgave van 'The Dark Side of The Moon' met onuitgegeven muziek uit de archieven van Pink Floyd. De zogenaamde 'Experience and Immersion' editie van 'Wish You Were Here' en 'A Foot In The Door - The Best of Pink Floyd' volgen op 7 november. 'The Wall' krijgt dezelfde opfrisbeurt op 27 februari volgend jaar.

Volgens The Telegraph doen er geruchten de ronde dat er een reünie van Pink Floyd komt voor een allerlaatste toernee. Maar dat is wellicht een uit de lucht gegrepen verhaal. In deftig Engels heet dat: "When pigs fly".

21 september 2011

MAAK KENNIS MET HET NIEUWE NIKON 1-SYSTEEM


De Nikon V1 en de J1 hebben volgens de fabrikant ‘s werelds snelste autofocussysteem en continu-opname en daarnaast nieuwe fotografie modi, compacte 1 NIKKOR-lenzen en Nikon 1-accessoires.

“Dit is Nikon’s belangrijkste aankondiging sinds wij 14 jaar geleden de digitale camera aankondigden” aldus Takami Tsuchida, president van Nikon Europe, “Met de lancering van de Nikon 1 onthullen wij twee baanbrekende camera’s met verwisselbare lens die vol zitten met revolutionaire technologie.”
I AMONE CLICK AHEAD

NIKON 1 J1

Altijd klaar voor gebruik
Verras uzelf en alle anderen.

De slimme Nikon 1 J1-camera denkt snel en werkt nog sneller zodat u momenten op opwindende nieuwe manieren en op tijd kunt vastleggen.

Dit apparaat, dat eenvoudig kan worden bediend en beschikt over een verrassend snel autofocussysteem, uitstekende prestaties bij weinig licht, slimme fotostanden en een ingebouwde flitser, heeft alles wat u nodig hebt om foto’s en films te maken die iedereen die ze ziet, versteld doen staan.


U kunt kiezen uit vier kits voor camera en objectief, beschikbaar in diverse kleuren.
Objectieven met dezelfde kleur als de camera zijn alleen beschikbaar wanneer u een kit aanschaft.

I AMCHANGING EVERYTHING

NIKON 1 V1

Draagbare kracht, ongelooflijke snelheidAls u zat te wachten op een gloednieuwe fotografische ervaring, is het wachten nu voorbij.

Met de draagbare Nikon 1 V1 kunt u op een geheel nieuwe manier scènes vastleggen.

Met een CMOS-sensor met een verrassend snel autofocussysteem (AF), een elektronische zoeker met hoge resolutie, slimme opnamestanden, uitstekende prestaties bij weinig licht en opties voor handmatig instellen, is het apparaat een kleine maar ware krachtcentrale van innovatieve beeldfuncties.

U kunt kiezen uit vier kits voor camera en objectief, beschikbaar in iconisch zwart of wit.
Objectieven met dezelfde kleur als de camera zijn alleen beschikbaar wanneer u een kit aanschaft.


 Het meest in het oog springende verschil tussen de V1 en de J1 is dat de V1 een elektronische zoeker heeft die de J1 moet ontberen. Beide camera’s beschikken over een 3 inch lcd-display  De Nikon 1 V1 is vanaf oktober 2011 leverbaar in het zwart en wit en is verkrijgbaar in verschillende kits:
• Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm – verkoopadviesprijs € 869.
• Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 919.
• Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + VR 30-110 mm – verkoopadviesprijs € 1.029.
• Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 1.029.
De Nikon 1 J1 is ook leverbaar vanaf oktober 2011 in de kleuren zwart, wit, rood en zilver en is verkrijgbaar in verschillende kits:
• Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm – verkoopadviesprijs € 599.
• Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 649.
• Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + VR 30-110 mm – verkoopadviesprijs € 759.
• Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 759.

De diverse 1 NIKKOR objectieven zijn vanaf oktober 2011 tevens los te verkrijgen:
• 1 NIKKOR VR 10-30 mm 1:3,5-5,6 zwart – verkoopadviesprijs € 199
• 1 NIKKOR 10 mm 1:2,8 zwart en wit – verkoopadviesprijs € 249
• 1 NIKKOR VR 10-100 mm 1:4,5-5,6 PD-ZOOM zwart – verkoopadviesprijs € 759
• 1 NIKKOR VR 30-110 mm 1:3,8-5,6 zwart en wit – verkoopadviesprijs € 249
Prijzen voor de genoemde accessoires zijn nog niet bekend.Meer lezen..klik hier