29 februari 2012

Spin verstikt adder

© photo news.
Tania Robertson, receptioniste bij een Zuid-Afrikaanse elektriciteitsmaatschappij, schrok zich een hoedje toen ze bij aankomst op kantoor zag hoe een spin in een strijd op leven en dood was gewikkeld met een adder. En nog meer verwonderlijk: de spin won het pleit.

De spin verstikte het veertien centimeter lange reptiel in haar web. Tot de dood erop volgde. Volgens mevrouw Robertson uit Bloemfontein ging de spin bliksemsnel tewerk en had de adder geen schijn van kans.

Zeldzaam
Volgens expert Leon Lotz van het National Museum gaat het om het vrouwtje van een bruine knopspin. Het is een vrij zeldzame soort in Zuid-Afrika en ze voedt zich doorgaans met insecten en nachtvlinders. Lotz heeft weet van slechts één voorval, in 2004, waarbij een bruine knopspin ook een adder heeft gedood.


© photo news.

Photos (Kodak) Equipe NIKON-VAN SCHILT 1985

16 februari 2012

Diepvries voedingsbodem

Onze planten in het aquarium hebben ook voeding nodig in de bodem, natuurlijk kan het daar vanzelf in komen door de uitwerpselen van de vissen, maar dat is niet voldoende. De meeste mensen brengen daarom eerst een voedingsbodem aan, maar vaak is na een een paar jaar de voedingsbodem uitgeput of u bent vergeten om een voedingsbodem in uw bak te zetten. Het zou dan erg handig zijn om dit te kunnen doen zonder uw hele bodem overhoop te halen?

Nou dat is best wel mogelijk met bijvoorbeeld deze diepvries methode. Hierbij worden er diepvriesblokjes met de juiste voeding gemaakt, die dus makkelijk in een bestaande bodem gebracht kunnen worden zonder al te veel geknoei. Als u deze maar snel in de bodem stopt ontdooit het niet heel erg en zal er weinig vervuiling komen. Hieronder het "recept".

Ingrediënten

  • Franse rode klei (Hierna FRK) of klei met extra ijzertoevoeging
  • Planten voeding (profito, plantamin, florena, etc)
  • Een klein beetje turfgranulaat.

6 Stappenplan

  1. Meng de FRK, plantenvoeding en turf (een heel klein beetje om het zuur te maken).
  2. Maak er met water een papje van
  3. Vries het in, liefst in van die ijsblokjes vormen.
  4. Haal zo'n blokje uit de diepvries en heel snel in de bodem steken waar het nodig is.
  5. Herhaal 4 totdat je voldoende voedingsbodem heb geïmplanteerd.
  6. klaar.

Nikon wint in 2011 prestigieuze red dot design awards



Nikon D7000

 
Nikon D7000
De Nikon D7000 is een digitale SLR-camera van DX-formaat uit het middensegment. Dit toestel combineert geavanceerde beeldtechnologieën met een verrassend draagbare body en markeert een nieuw tijdperk op het gebied van creatieve flexibiliteit. Het toestel is stevig genoeg om overal mee naartoe te nemen, krachtig genoeg om elke situatie aan te kunnen en biedt een reeks geavanceerde functies voor fotografen die hun vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen. De camera is uitgerust met een nieuwe CMOS-sensor van DX-formaat, het nieuwe EXPEED 2-beeldverwerkingssysteem, een RGB-meetsensor van 2.016 pixels, een AF-systeem dat gebruikmaakt van 39 scherpstelpunten en de functie D-Movie, die het maken van HD-opnamen ondersteunt.
 

Nikon D7000

 
Nikon P7000
De Nikon P7000 is het topmodel van de COOLPIX-serie. Het toestel is bij uitstek geschikt voor fotografen die de volledige controle willen hebben, heeft het uiterlijk van een klassieker, draagt als een compactcamera en werkt als een SLR. Het toestel biedt 10,1 miljoen effectieve pixels, is uitgerust met een NIKKOR-objectief met 7,1× optische zoom dat een breed scala van brandpuntafstanden afdekt, te beginnen bij de groothoek 28 mm (equivalent aan 35 mm [135] formaat), en maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de grote 1/1,7-inch, RGB CCD-beeldsensor en het nieuwe EXPEED 2-beeldverwerkingssysteem. Met functies die geavanceerde beeldbewerking ondersteunen, zoals zoomgeheugen en weergave van informatie over het kleurniveau, alsmede een aantal uiterst gevoelige opnamefuncties, is de COOLPIX P7000 het optimale foto-instrument in een breed scala van situaties.   
 

COOLPIX S1100pj

 
COOLPIX S1100pj
De COOLPIX S1100pj is een innovatieve 14-megapixel camera met ingebouwde projector, zodat je gemakkelijk je foto's aan anderen kunt laten zien. Een reeks van handige automatische functies maakt het gemakkelijk om fantastische foto's en video's vast te leggen, die je met de ingebouwde projector op schitterende wijze kunt presenteren – rechtstreeks vanuit de camera of via een aangesloten computer. De helderheid van de projector is ten opzichte van zijn voorganger, de S1000pj, met 40% vergroot. Het grote, duidelijke touchscreen maakt bedienen van de camera buitengewoon intuïtief. Het uiterst nauwkeurige NIKKOR-objectief, de resolutie van 14,1 megapixels en vijf technologieën tegen onscherpte leveren samen scherpe, gedetailleerde beelden op, die er fantastisch uitzien als je ze projecteert.

10 februari 2012

Gesluierde vrouw is World Press Photo van het jaar 2011

Een foto van een vrouw die een gewond familielid vasthoudt in een moskee die is ingericht als veldhospitaal tijdens de protesten in Jemen is verkozen tot World Press Photo van 2011. De foto werd gemaakt door de Spanjaard Samuel Aranda.



7 februari 2012

Nikon D800 – Voor het complete beeld


Nikon kondigt vandaag een grensverleggende nieuwe 36,3 megapixel professionele D-SLR in FX-formaat, de Nikon D800, aan.
De meesterlijke Nikon D800, ontworpen om vandaag te voldoen aan alle behoeften van de fotografie en video van morgen, zit boordevol nieuwe technologie die ongeëvenaarde diepte- en detailniveaus in fotografie biedt samen met alle flexibiliteit die u nodig hebt om video's van hoge kwaliteit op te nemen.
De Nikon D800 is een klasse apart en een geduchte concurrent voor middelgrote camera's van andere merken, maar biedt alle flexibiliteit van het D-SLR-formaat en geeft professionals die aandacht voor details willen, de vrijheid om magnifieke beelden te creëren.
Bij deze spannende introductie, de eerste in de branche, wordt ook een speciale editie van de D800 geïntroduceerd: de Nikon D800E. Met een aangepaste optische filter is de D800E een uniek alternatief voor fotografen die op zoek zijn naar de ultieme definitie.
Dirk Jasper, Manager Professional Products, Nikon Europe legde uit: "De Nikon D800 is de ultieme full-frame D-SLR met interessante beloften voor de toekomst van het maken van beelden en video. De indrukwekkende 36,3 megapixels resolutie biedt meer details dan ooit tevoren en de uitgebreide video-opties zullen filmmakers in alle disciplines versteld doen staan." Hij voegde er nog aan toe: "Wij zijn ervan overtuigd dat de D800 voor iedereen die serieus bezig is met foto's en films, of beide, een bijzonder interessante optie is."


De baanbrekende CMOS-sensor op 36,3 megapixel FX-formaat (full-frame) bevat belangrijke technologie waarmee nog nooit eerder vertoonde detailniveaus en toonbereik mogelijk worden.
Een 12-kanaalsuitlezing met 14-bit A/D-conversie en hoge signaal-ruisverhouding zorgt voor beelden van opmerkelijke kwaliteit met weinig ruis en een breed dynamisch bereik.
Brede ISO: de D800 heeft een groot gevoeligheidsbereik van 100 tot 6400 ISO, wat nog uit te breiden is tot 25600 (equivalent) en verkleind kan worden tot 50 (equivalent), en vormt met dit resolutieniveau een totaal nieuwe standaard voor D-SLR's. De intelligente ruisonderdrukkingssystemen van de camera verminderen ruis zonder de fijne details op te offeren, waardoor optimale flexibiliteit onder alle belichtingsomstandigheden mogelijk is. De beelden zijn haarscherp, zelfs bij hogere ISO-instellingen.


Nikon D800 prijs en leverdatum 
De nieuwe Nikon D800 is leverbaar vanaf 22 maart 2012 en heeft een verkoop advies prijs van € 2900,- inclusief BTW. De Nikon D800E is verkrijgbaar via speciale Nikon dealers en is leverbaar vanaf 12 april 2012. De Nikon D800E camera wordt standaard geleverd met Capture NX 2 voor een verkoop prijs van € 3219,- inclusief BTW. 



6 februari 2012

Maar liefst 19.232 nieuwe levensvormen ontdekt in 2009

Op onze planeet zijn in 2009 19.232 nieuwe levensvormen gevonden, schrijft het International Institute for Species Exploration. "Er bestaat geen centraal aanmeldingsloket voor nieuwe levensvormen", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "Daarom duurt het zo lang vooraleer een overzicht gepubliceerd wordt."
In 2009 werden 111 nieuwe amfibieënsoorten beschreven, waarvan bijna 90 procent kikkers. Er zijn ook flink wat nieuwe reptielen ontdekt, waaronder 38 hagedissen, 31 slangen, 29 gekko's, 5 kameleons en 2 schildpadden. Van de 41 nieuwe zoogdieren waren er 18 nieuwe vleermuizensoorten en 16 nieuwe knaagdieren.
 
Er zijn ook zeven nieuwe vogelsoorten ontdekt, naast 34 fossiele vogelsoorten. Er werden verder 3.485 nieuwe keversoorten, 2.184 nieuwe vaatplanten en 1.487 nieuwe spinnen en mijten beschreven.
 
Nog veel te ontdekken
Moderne technieken, waarbij bijvoorbeeld water- en bodemstalen geanalyseerd worden om dna-materiaal op te sporen, kunnen het tempo waarmee nieuwe soorten gevonden worden opdrijven. Toch houden steeds minder mensen, professioneel of op amateurniveau, zich bezig met het in kaart brengen van soorten. "En dat is jammer, want op een beperkt aantal soortgroepen zoals vogels en dagvlinders na, valt er zelfs in onze contreien nog veel te ontdekken."
 
Het is afwachten hoeveel nieuwe soorten er in 2010 en 2011 ontdekt werden, maar de top tien van 2010 is te vinden op http://species.asu.edu

2 februari 2012

Eerste video van de echte 'Dark Side of the Moon'


© afp
Een camera aan boord van één van de twee Amerikaanse GRAIL-sondes heeft een eerste video gemaakt van de voor ons verborgen kant van de Maan, via de Britse rockgroep Pink Floyd beter bekend als de 'Dark Side of the Moon'.
 
Het een halve minuut durende filmpje dateert van 19 januari. Het is gemaakt door de MoonKAM op de Ebb die net als de tweelingbroer Flow GRAIL vormt.
 
Bij de start van de educatieve video is de noordelijke pool van de achterkant van de Maan te zien, waarna de sonde zuidwaarts vliegt. Uiteindelijk duikt aan de zuidelijke pool zeer geaccidenteerd terrein op.
 
Ebb en Flow zijn met Nieuwjaar in een baan rond de natuurlijke satelliet van de Aarde gekomen.
 
Het project MoonKAM staat onder leiding van Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. (belga/sps)