18 april 2013

'Allesetende' reuzenslakken veroveren FloridaAfrikaanse reuzenslakken veroveren de Amerikaanse staat Florida. Dat schrijft de milieuwebsite Treehugger. Onschuldige dieren zijn het niet: ze verorberen immers de meeste plantensoorten en zelfs pleisterwerk moet eraan geloven, waardoor de stevigheid van huizen in het gedrang kan komen.
Het grootste probleem met de reuzenslakken in Florida is dat ze er weinig tot geen natuurlijke vijanden hebben. De dieren zijn niet klimaatgebonden en leggen jaarlijks tot 1.200 eitjes. De kans dat de populatie zich razendsnel uitbreidt en verspreidt is dan ook zeer groot. De reuzenslakken - die zo groot als een baseball kunnen worden - kunnen bovendien meningitis overdragen. Inwoners van Florida zijn de weekdieren dan ook liever kwijt dan rijk.

De reuzenslakken waren oorspronkelijk enkel in Afrika terug te vinden, maar ze ontpopten zich tot echte globetrotters. Zo werd er een maand geleden ook een ontdekt in een container in de Australische havenstad Brisbane.

De slakken die Florida veroveren, zijn vermoedelijk afkomstig van de Dominicaanse Republiek of Jamaica. Denise Feiber - woordvoerster van het departement landbouw en consumentenzaken in Florida - heeft reizigers dan ook gewaarschuwd geen planten of eten mee te nemen uit die landen. De kans dat ze drager zijn van eitjes van de reuzenslakken is immers groot.

16 april 2013

Nikon wil lensdiefstal inperken met irisscan door zoeker


Nikon heeft in Japan een patentaanvraag ingediend voor een antidiefstalsysteem voor cameralenzen. Voor de authentificatie van de gebruiker maakt het systeem gebruik van een irisscan dat door de zoeker kijkt. Dat staat te lezen op de technologiesite Tweakers.net.
De diefstal van een gemiddelde digitale spiegelreflexcamera is vaak al een behoorlijke kostenpost, maar bij wat professioneler gebruik zijn het vaak de lenzen die het meeste waard zijn. Nikon wil met zijn antidiefstalsysteem voor dslr-lenzen dieven ontmoedigen en de markt voor gestolen 'glas' reduceren, zo is te lezen bij Egami, een Japanse blog over camerapatenten.

Uit de beschrijving van de patentaanvraag, ingediend in september 2011 en onlangs gepubliceerd, is op te maken dat Nikon lenzen wil voorzien van een irisscanner die in het optische pad van het lenzenstelsel geplaatst wordt. De opname van het beeld van de iris wordt mogelijk gemaakt door ir-lampjes in de lens, die via de spiegel en de zoeker op het oog schijnen. Het gereflecteerde licht wordt opgevangen door de irisscanner, die aan de hand daarvan de identiteit van de gebruiker kan verifiëren.

Als die overeenkomt met een geautoriseerde gebruiker, wordt de scanner weggeklapt zodat een foto gemaakt kan worden. Het identificatienummer van de gebruiker wordt versleuteld opgeslagen in de lens. Ook op andere manieren kan voorkomen worden dat een niet-herkende gebruiker een foto kan maken. Zo kan het systeem het focusmechanisme blokkeren, de beeldstabilisatie ontregelen of de diafragmaopening zeer klein maken. Ook is het mogelijk om via de contactpunten de body opdracht te geven niet af te drukken.

Concurrent Canon heeft in het verleden ook een systeem van irisherkenninggeopperd in een patentaanvraag. Daarbij ging het echter om een systeem in de body zelf, dat erop is gericht om het ongeoorloofde gebruik van foto's tegen te gaan door deze te voorzien van biometrische gegevens van de eigenaar van de foto's.

10 april 2013

Carinotetraodon travancoricusOryzias woworae


Oryzias woworae - Vrouwtje met eitjes.


België tweede gevaarlijkste land in Europa voor moto's

België is het tweede gevaarlijkste land in Europa voor motorrijders. Elk jaar sterven in ons land meer dan 120 motorrijders op de weg, omgerekend zijn dat er twaalf per miljoen inwoners. Dat blijkt uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring, waarover VTM vanavond in 'Het Nieuws' bericht.

België scoort slecht omdat onze wegen zo druk en vaak slecht onderhouden zijn. Ook het wisselvallige weer maakt het extra gevaarlijk voor motorrijders.

Wie met de motor rijdt, heeft in ons land 15 keer meer kans om te sterven bij een ongeval, dan met de auto. België doet het daarmee Europees bijzonder slecht. Alleen in Griekenland vallen er nóg meer slachtoffers per miljoen inwoners.

9 april 2013

Club MET Kalender 2013
De Club MET-competitie bestaat uit 5 endurance-wedstrijden waarvan het klassement wordt opgesplitst in 2 verschillende kampioenschappen met een derde podium eraan vast geknoopt…


Donderdag 11 april - Zolder - 4-Uren
Zondag en maandag 19 en 20 mei - Oscherleben - 3-Uren
Donderdag 25 juli - Zolder - 4-Uren
Donderdag 5 september - Zolder - 4-Uren
Donderdag 3 oktober - Zolder - 500 miles


REGLEMENT CLUB M.E.T. 2013

Dirty Old Men
Om 20ste verjaardag te vieren willen we de oude garde terug aanspreken om elkaar te bekampen zoals vroeger. Daarom … DIRTY OLD MEN ! Stel uw team samen dat gemiddeld meer dan 45 jaar oud is maar waarbij de jongste piloot minstens 45 is (…) en kom in aanmerking voor het podium dat op het einde van de dag wordt uitbetaald in bier !

3 april 2013

MotoGP Grand Prix van Qatar 2013


Valentino Rossi heeft een goed gevoel overgehouden aan de driedaagse test op het circuit van Jerez, ondanks dat er door het natte weer minder gedaan kon worden dan gepland. De Yamaha-rijder was op de laatste testdag met een nieuw chassis goed voor de tweede tijd, nadat hij zondag nog de snelste was.

MotoGP Qatar, kwalificatie MotoGP


donderdag 4 april 2012            
16:50-21:30 - Sport1 Extra - MotoGP: Qatar - trainingen 

vrijdag 5 april 2012                     
16:50-21:30 - Sport1 Extra - MotoGP: Qatar - trainingen 

zaterdag 6 april 2012 
16:50-21:00 - Spor1 Extra - MotoGP: Qatar - kwalificaties 

zondag 7 april 2012                   
17:45-19:00 - Sport1 Extra - MotoGP: Qatar - Moto3 race 
19:00-20:30 - Sport1 Extra - MotoGP: Qatar - Moto2 race 
20:30-22:14 - Sport1 Extra - MotoGP: Qatar - MotoGP race  op BBC2  
  zondag 7 april 2012
23:00-23:30 - Brits Superbike: Brands Hatch - race 1
23:30-00:00 - Brits Superbike: Brands Hatch - race 2 

Waanzinnig grote vogelspin ontdekt op Sri Lanka.


© Ranil Nanayakkara.
Wetenschappers zijn in het noorden van Sri Lanka gestuit op een gigantische vogelspin. Het dier, genaamd Poecilotheria rajaei, is ongeveer net zo groot als een mensenhoofd.
De nieuwe soort vogelspin behoort tot het Poecilotheria-geslacht, ook wel 'Pokies' genoemd. Deze soorten komen voornamelijk in India en op Sri Lanka voor. Het beest leeft in bomen en is van poot tot poot ongeveer 20 centimeter lang.

De vogelspin werd voor het eerst in 2009 gespot, een dood mannelijk exemplaar. Deze week af van de andere Poecilotheria-soorten, maar om zeker te zijn dat het daadwerkelijk om een nieuw soort ging, waren meer exemplaren nodig.

Beschrijving
Uiteindelijk vond een onderzoeksteam, onder leiding van Ranil Nanayakkara, in de bossen van Sri Lanka ook vrouwtjes en jongeren van het nieuwe soort. Pas toen kon er een gedetailleerde beschrijving van de nieuwe spinachtigen gemaakt worden.

'Ze zijn vrij zeldzaam', vertelt Nanayakkara in het British Tarantula Society's Journal. 'De spinnen hebben de voorkeur voor oude bomen, maar door de ontbossing in het land is het aantal spinnen flink afgenomen. Door het gebrek aan een geschikte leefomgeving zitten ze nu ook in oude gebouwen.'

Poecilotheria-spinnen staan bekend om hun kleuren, snelheid en gif. Ze zijn te vergelijken met de goliathvogelspin, een van de grootste spinnen te wereld.
© Ranil Nanayakkara.

1 april 2013

MotoGP Grand Prix van Qatar 07/04/ 2013


MotoGP Grand Prix van Qatar 2013

4 apr 2013  
18:55-19:40Eerste vrije training
5 apr 2013  
17:00-17:45Tweede vrije training
19:55-20:40Derde vrije training
6 apr 2013  
18:55-19:25Vierde vrije training
19:35-19:50Eerste kwalificatie
20:00-20:15Tweede kwalificatie
7 apr 2013  
17:00-17:20Warm up
21:00Race