29 oktober 2013

Nieuwe dieren ontdekt in 'verloren wereld'


Wetenschappers hebben nieuwe diersoorten ontdekt in wat ze een 'verloren wereld' noemen. In het noordelijkste puntje van de Australische staat Queensland ontdekten ze een kikker die zich voortplant in de regen, een gekko met een staart in de vorm van een blad en een goudkleurige skink, een soort hagedis.
© afp.
© afp.
Volgens de Australische universiteit James Cook is het berggebied op het schiereiland Cape York miljoenen jaren geïsoleerd geweest. Wetenschappers van James Cook en de Amerikaanse universiteit Harvard onderzochten voor het eerst het hete, droge regenwoud bovenin het gebied.

"Om drie nieuwe, duidelijk uitgestorven gewervelde dieren te ontdekken zou al verrassend genoeg zijn in een land dat nog niet intensief is onderzocht, zoals in Nieuw-Guinea, maar helemaal in Australië, een land dat we denken goed ontdekt te hebben", zei onderzoeksleider Conrad Hoskin tegen de Amerikaanse zender CNN.

26 oktober 2013

Lekker motor weer!


25 oktober 2013

JBL NovoArtemio - liefde gaat door de maag


Vers van de JBL ontwikkelingsafdeling komt een nieuw gevriesdroogd voer op de markt: kwalitatief hoogwaardige artemiakreeftjes, omgevormd tot drijvend voer. De bekende hoge voedingswaarde van artemia blijft gewaarborgd in het vacuüm, na het vriesdroogproces. Vissen houden niet alleen van de smaak van artemia maar ontvangen hiermee ook hoogwaardige en licht verteerbare voeding. Kwekers weten het hoge proteïnegehalte en de meervoudig onverzadigde omega 3- en omega 6-vetzuren op waarde te schatten.
Het nieuwe JBL NovoArtemio is beschikbaar in 100 en 250 ml.

Belg vernoemt nieuwe kikkersoort naar regisseur James Cameron.


VUB-onderzoeker Philippe Kok ontdekt twee nieuwe kikkersoorten

VUB-onderzoeker Philippe KokPristimantis jamescameroni ‘ en ‘Pristimantis imthurni’. Zo heten de twee nieuwe kikkersoorten die VUB-onderzoeker Philippe Kok ontdekte in het noorden van Zuid-Amerika. In het Nederlands: de James Cameronkikker en de Imthurnikikker.

Naamgeving als huldeblijk

Met de opvallende benamingen brengt de onderzoeker hulde aan twee sterke persoonlijkheden, James Cameron en Evrard im Thurn. Die laatste was een Britse botanist van rond de vorige eeuwwisseling, en de eerste is uiteraard bekend voor zijn baanbrekende films en documentaires die, in de woorden van Philippe Kok, ‘het publiek informeren over milieuproblemen’.

Bedreigde diersoorten

Kok ontdekte de nieuwe kikkersoorten op de tafelbergen van de 'Lost world' in het noorden van Zuid-Amerika. Vanwege hun zeer beperkte verspreiding worden ze meteen opgenomen op de IUCN lijst van bedreigde diersoorten.
Ook pluim voor VUB-richting 'herpetology' Dat precies een VUB-onderzoeker nieuwe kikkersoorten ontdekt, is geen toeval. De Vrije Universiteit Brussel biedt binnen de richting biologie immers een optie ‘herpetology’ aan. Die studie van amfibieën en reptielen, die in het Engels wordt gegeven, is uniek in de wereld en trekt studenten van over de hele wereld aan. Vandaar dat er ook een ‘Nyctibatrachus vrijeuni’ bestaat, wat zoveel betekent als de VUB-nachtkikker. 
Hieronder: de James Cameronkikker.

24 oktober 2013

Luristan beeksalamander krijgt eerste jong (In de Zoo Antwerpen)


Na vijf jaar volharding is de kweek met deze knappe salamanders (Neurergus kaiseri ) gelukt. In het Reptielengebouw bleef dit kleine larfje enkele maanden goed gecamoufleerd om groot te worden. Salamanders lusten wel een lekker eitje en zouden zelfs hun eigen kroost opeten. Nu het jong bijna zo groot is als zijn mama en papa is het gevaar geweken.

Geen sinksenfoor, maar spermatofoor

Mannelijke salamanders laten na een balts (een soort verleidingsdansje voor het vrouwtje) een zaadpakketje los in het water. De vrouwelijke salamander heeft een cloaca. Deze lichaamsopening dient zowel voor voortplanting als ontlasting. Zij zuigt hiermee de zaadjes op en zorgt zo voor bevruchte eitjes.

Dalmatiërs onder de salamanders

Met hun zwarte lijf vol witte stippen lijken de Luristan beeksalamanders (Neurergus kaiseri ) op Dalmatiërs. Maar hun buik en poten kleuren oranjerood. Hoe meer schaaldiertjes ze als larf te eten krijgen, hoe feller ze kleuren. Onze volwassen dieren krijgen regenwormen te smullen. Voor het larfje gingen onze verzorgers met een net vissen in de vijvers van de ZOO. Watervlooitjes zijn ideaal als eerste maaltje en nadien leveren muggenlarven de nodige proteïnen. Deze salamandersoort is enorm bedreigd. In zijn thuisland Iran komt hij alleen voor in de provincie Luristan. Men schat dat er slechts 1.000 exemplaren overleven. Illegale handel is de boosdoener.


13 oktober 2013

Nikon een voortreffelijke rugzak voor motorrijders!

Een voortreffelijke rugzak voor motorrijders die voldoet aan de hoogste eisen voor rugbescherming en alle voordelen van een veelzijdige rugzak biedt. Bij het ontwerp is speciaal rekening gehouden met motorrijders. Een aerodynamische kap (bovenkant) zorgt voor minder luchtweerstand en biedt extra bescherming tegen water.

De bovenkant van de Nikon Megalopolis Aero is voor de veiligheid voorzien van ons nieuwe veiligheidsslot en zijlussen. Gemakkelijk te gebruiken, zelfs met handschoenen aan. De rugzak is voorzien van bevestigingspunten voor een brede klittenbandriem en wordt standaard geleverd met een robuuste buikriem met stalen karabijnhaken.

Het harnas, het gedeelte dat tegen de rug rust, is ons Generation 4 Aeroharnas met airmesh voor een goede ventilatie. Fantastische ergonomie en beperkt gewicht. Opbergsysteem aan de binnenkant met vakken voor een laptop en accessoires.
Deze rugzak is ook uitstekend geschikt voor skiërs.

8 oktober 2013

De kracht van full-frame "De nieuwe Nikon D610"


Deze D-SLR met 24,3 megapixels vormt een interessante optie voor fotografen die een stap verder willen gaan met hun foto's, en biedt enthousiaste fotografen de mogelijkheid hun vaardigheden te verbeteren, hun visie te ontwikkelen en hun stijl te bepalen dankzij de full-frame beeldkwaliteit die alleen het FX-formaat kan bieden.
Full-frame, veel detail, volledige vrijheid: de FX-formaat beeldsensor met 24,3 megapixels legt elk detail vast met een levensechte scherpte, waarbij de snelheid van continu-opnamen is verhoogd tot 6 beelden per seconde.
Voor situaties waarin stilte van doorslaggevend belang is, vermindert Nikon's nieuwe stand voor serieopnamen "Stil ontspannen" (QC) het geluidsvolume van het spiegelmechanisme.


De kracht van full-frame
Snelle respons: Het opstarten duurt circa 0,13 seconde* en de ontspanvertraging is teruggebracht tot slechts circa 0,052 seconde*, waarbij continu-opnamen van circa 6 bps in FX- en DX-formaat mogelijk zijn.
Zeer nauwkeurige en duurzame sluiter: De sluiter heeft een bereik van 1/4.000 tot 30 sec. en is voorzien van een intelligente sluitermonitor met zelfdiagnose en een aansturingsmechanisme dat speciaal is ontworpen om het energieverbruik te verminderen als de sluiter tijdens het filmen gedurende langere tijd is geopend.
Nauwkeurige lcd-monitor van 8 cm (3,2 inch) met circa 921.000 beeldpunten, grote kijkhoek en automatische aanpassing van de monitorhelderheid
* Op basis van CIPA-normen.
Adviesprijs Nikon D610: vanaf 1899€ incl. BTW
Beschikbare kleur: zwart
Beschikbaar vanaf 18 oktober 2013 
Volledige info & specificaties op nikon.be
   

Bewijs van Bekwaamheid - Basiskennis aquariumhouden 11-11-2013


De coördinator van de dienst Bekwaamheids-attesten is
- Joris Diopere
  Leiestraat 2A, 8820 Torhout.
  Tel. 050/211973
  


Wat is het?
Het Bewijs van Bekwaamheid is een "aquaristisch rijbewijs" dat aantoont dat de houder ervan voldoende basiskennis bezit om de hobby op een verantwoorde wijze te beoefenen.
Hoe bekomt men het?
Om het Bewijs van Bekwaamheid te verkrijgen dient de kandidaat te slagen in een proef waarop 40 meerkeuze vragen zullen gesteld worden.
De kandidaat dient hierbij ten minste 70% van de punten te behalen, t.t.z. 28 van de 40 vragen juist beantwoorden.
De basiskennis van het verantwoord aquariumhouden is de enige voorwaarde tot het behalen van een "Bewijs van Bekwaamheid". Kennis van nomenclatuur en wetenschappelijke benamingen zijn ondergeschikt. Het gaat hier enkel over theoretische kennis.
Als rode draad bij het opstellen van de examenvragen zal de BBAT-uitgave
"Een aquariumwereld beginnen" gehanteerd worden, doch ook andere vragen in verband met de hobby kunnen gesteld worden. (*)
De proef staat open voor alle houders van een BBAT-lidkaart en hun inwonende gezinsleden.
Deelname aan de proef is gratis en zal, zolang de huidige wetgeving van kracht blijft, enkel geschieden op basis van vrijwilligheid. Deelnemers die niet geslaagd zijn kunnen de proef nogmaals afleggen met een tussenperiode van ten minste 6 maanden.Ter voorbereiding van de proef wordt bij de BBAT verenigingen een vragenreeks ter beschikking gesteld. Clubs kunnen hun leden op de proef voorbereiden door de vragenreeks als leidraad bij de verenigingsavonden te gebruiken.
Data en plaats waar de proef doorgaat worden kenbaar gemaakt via Aquariumwereld en via de verenigingen.
Alle BBAT-leden kunnen hiervoor inschrijven, hetzij via hun vereniging, hetzij rechtstreeks bij de commissie.
Toekenning en Uitreiking.


Het "Bewijs van Bekwaamheid" zal toegekend worden door de BBAT-Commissie "Bewijs van Bekwaamheid", onder toezicht van het BBAT-hoofdbestuur.
Het zal op naam van de deelnemer afgeleverd worden en zal getekend zijn door twee BBAT-gemachtigden.

INFO via BBAT klik hier