30 oktober 2014

Aziatische schimmel bedreigt Europese salamanders

Een Aziatische schimmel die in 2013 ontdekt werd en die de Nederlandse vuursalamanders aan de rand van uitsterven heeft gebracht, blijkt zich niet te beperken tot Nederland en is ook dodelijk voor andere salamanders. Dat blijkt uit onderzoek dat geleid werd door de Universiteit Gent.
De vuursalamander staat in Nederland aan de rand van het uitsterven.
Verschillende inheemse salamandersoorten, zoals de kamsalamander en de Alpenwatersalamander, blijken - net als de vuursalamander - gevoelig voor de Aziatische schimmel Batrachochytrium salamandrivorans en sterven korte tijd nadat ze ermee in aanraking zijn gekomen. De ziekte is erg besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen tussen verschillen de soorten salamanders, zo blijkt uit het onderzoek.
De schimmel is momenteel in opmars in Nederland en België en zal waarschijnlijk binnenkort andere landen bereiken.
De Gentse professoren An Martel en Frank Pasmans onderzochten in samenwerking met nationale en internationale partners de impact van de schimmel op tientallen soorten amfibieën. De onderzoeksresultaten, afkomstig uit vier continenten, geven aan dat de schimmel erg gevaarlijk is voor salamanders. maar niet voor andere amfibieën zoals kikkers en padden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Meegelift

De schimmel is recent meegelift met Aziatische salamanders die via de dierenhandel in Europa terechtgekomen zijn.
Aziatische salamanders worden over de hele wereld in grote aantallen verhandeld. Zo werden bijvoorbeeld in de jaren 2001-2009 meer dan 2,3 miljoen Chinese vuurbuiksalamanders geïmporteerd in Amerika.
De Aziatische salamanders zelf ondervinden veel minder hinder van de infectie en kunnen overleven met de schimmel op hun huid. Het onderzoek toont aan dat de infectie al tenminste sinds 1861 circuleert in Azië.
“Als een ziekte lange tijd aanwezig is in een gebied, ontwikkelen dieren resistentie. Globalisering heeft ertoe geleid dat mensen en dieren zich over de hele wereld verplaatsen, waardoor ziekteverwekkers in contact komen met gastheren die niet de kans hebben gehad om resistentie op te bouwen. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers die in een nieuwe omgeving komen, zoals deze schimmel, in erg korte tijd veel soorten met uitsterven bedreigen”, zei An Martel, de hoofdauteur van de studie.
Een van de andere auteurs, Frank Pasmans vraagt dat de overheid geld vrijmaakt om de bedreiging aan te pakken. “Gezien het maatschappelijk belang van het behoud van Europese biodiversiteit die door deze schimmel bedreigd wordt, is het zeer dringend dat overheden middelen vrijmaken om dit probleem snel en adequaat aan te pakken.”

MEER WETEN: KLIK HIER

Houdt u de waterhardheid van uw vijver in de gaten. In de winter is een waarde van 10 tot 12 GH het beste.

21 oktober 2014

Elvis-fotograaf overleden

21/10/14 - 09u33  Bron: Eigen berichtgeving© kos.
In New York is de legendarische Duits/Amerikaanse fotograaf Alfred Wertheimer, die meer dan 3.000 iconische beelden van Elvis nam in de fifties, afgelopen nacht overleden. Zijn overlijden werd ons door dochter Pam bevestigd. Wertheimer publiceerde talloze boeken over Elvis en behield tot op het einde van zijn leven alle rechten, inclusief die van de wereldberoemde foto "The Kiss", die hij hier toont.

Overigens maakte de vrouw op de foto zich pas in 2011 bekend. Aanvankelijk stond Wertheimer sceptisch tegenover de vrouw, maar nadat ze zich zoveel details over die 'kusfoto' kon herinneren, had Wertheimer geen andere keuze dan toe te geven dat het inderdaad om Barbara Gray (nu 78) ging. De foto zelf werd in 1956 genomen. Op haar beurt houdt Gray nu signeersessies doorheen Amerika. Alfred Wertheimer, die samen met zijn gezin vluchtte voor het Nazi-geweld in Duitsland, werd 83 en overleed als miljonair.

20 oktober 2014

Ché Guevara-fotograaf René Burri overleden

De Zwitser René Burri voor zijn bekendste foto. Foto uit 2004. © ap.
De Zwitser René Burri, een van de grootste fotografen van de twintigste eeuw, is maandag in zijn woning in Zürich overleden. Burri, die wereldwijd roem oogstte met zijn portretfoto's uit 1963 van een sigaarrokende Ché Guevara, werd 81.
Burri was lid van de beroemde coöperatie van fotografen Magnum. In opdracht van dat agentschap reisde hij de wereld rond voor reportages. Al even bekend zijn zijn foto's van kunstenaars als Pablo Picasso en Alberto Giacometti.

Ook zijn beelden van het verdeelde én van het herenigde Berlijn hebben historisch-documentaire waarde. Burri's werk werd veelvuldig bekroond. Tot 1955 had Burri als cameraman voor Walt Disney gewerkt.

Vissenseks? Dat zag er 385 miljoen jaar geleden zo uit


De overgrote meerderheid van de vissen die we vandaag kennen, planten zich voort via bevruchting van eitjes in het water, zonder dat daar echte geslachtsgemeenschap aan te pas komt. Maar wetenschappers hebben nu de eerste vissen ontdekt die 385 miljoen jaar geleden wel degelijk seks met elkaar hadden.
Vandaag de dag paren de meeste vissen zonder elkaar aan te raken: het vrouwtje schiet kuit of legt een massa eitjes in het water, waarna het mannetje de hom (zijn sperma) over de eitjes heen spuit in de hoop er zo veel mogelijk te bevruchten.

Maar anders blijkt het nu 385 miljoen jaar geleden gegaan te zijn bij de 'Microbrachius dicki', een soort van uitstorven vissen met een pantser als bescherming. Zij blijken wel degelijk rechtstreeks met elkaar gepaard te hebben, wat meteen de oudste bekendste copulatie uit de geschiedenis is.

"Toen deze oude vissen, de antiarchen, voor het eerst voorkwamen, waren ze de eerste soorten ooit met een onderkaak en achterste ledematen", zo vertelde paleontoloog John Long van de Australische Flinders University tijdens een persconferentie waarover Vox bericht. "Maar nu weten we dat vissen ook de eerste waren die copuleerden." De studie van Longs team verscheen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Claspers en huidplaten

De onderzoekers bestudeerden de fossielen van de vissen en ontdekten dat de mannetjes over zogenaamde copulatoire claspers, een soort van vinnen die gebruikt worden om te paren, beschikten. De vrouwelijke soort had dan weer overeenkomstige huidplaten, waartussen een clasper kon ingebracht worden. De twee vissen bleven naast elkaar zwemmen en hielden zich via hun vinnen aan elkaar vast, terwijl het sperma van het mannetje in het vrouwtje werd ingebracht.
© Brian Choo, Flinders University.

Twee methodes

Vandaag de dag zijn er nog altijd bepaalde vissensoorten, zoals haaien, die paren via de claspers, al zijn die in de loop der tijd wel geëvolueerd. De meeste vissen paren nu echter via het water en zonder copulatie.

Waarom dat zo is, kunnen Long en zijn team niet vertellen. "Misschien is het door een verandering in hun omgeving, of is het een speciale aanpassing in de loop der tijden." Wel zijn wetenschappers het er over eens dat beide 'methodes' hun voordelen hebben. Soorten die copuleren, zoals zoogdieren, lijken meer energie te spenderen aan een kleiner nageslacht, dat tot de geboorte in het lichaam van de moeder wel beter beschermd is tegen de omgeving en bijvoorbeeld roofdieren.

Soorten die paren via sperma en eitjes in het water, volgen echter de omgekeerde aanpak: een immense massa jongen, waarvan er velen echter nooit geboren worden.

Of het dankzij de vissen is dat ook wij vandaag copuleren, staat ook niet helemaal vast, maar de kans zit er dik in. Volgens Long heeft de uitgestorven vis gezorgd voor een soort gen voor deze manier van paren, die bij latere soorten wel aanwezig is gebleven en verder is geëvolueerd, terwijl het bij de vissen opnieuw de andere richting is uitgegaan.

11 oktober 2014

Dovizioso pakt eerste pole-position voor Ducati in jaren


Andrea Dovizioso heeft voor morgen (12/10/2014) een verrassing gezorgd door de snelste tijd te rijden in Japan, en zal dus starten vanaf  pole-position . De Italiaan bleef op de Twin Ring Motegi Valentino Rossi nipt voor, die op zijn beurt de crashende Dani Pedrosa relatief comfortabel aftroefde. Kampioenschapsleider Marc Marquez kwam niet verder dan P4.
De verschillen waren bijzonder klein tijdens de kwalificatie. Met de uit Q1 doorgestroomde Aleix Espargaro en Alvaro Bautista ging het tweede deel van start in de wetenschap dat de baan de Ducati's goed ligt. Zeker Dovizioso zat er in de trainingen al goed bij. Aanvankelijk had Yamaha-rijder Rossi de macht door in zijn eerste run een hoge 1.44 neer te zetten. Pedrosa en Rossi's teamgenoot Jorge Lorenzo volgden met nog vijf minuten te gaan.

Marquez vatte de koe bij de horens en klokte bij het ingaan van de laatste runs 1.44.775. Pedrosa dook daar twee tienden onder, waarna hij onderuit ging en een laatste poging op zijn buik kon schrijven. Dovizioso besloot daarna zijn pole-rondje knap door zeven honderdsten sneller te gaan dan de Repsol Honda-rijder: 1.44.502 was genoeg voor de eerste pole in bijna vier jaar voor Ducati. Dovizioso staat pas voor de tweede keer in zijn loopbaan vooraan.

Rossi wurmde zich nog tussen Dovizioso en Pedrosa en neemt plaats in het midden van de eerste startrij. Marquez kwam niet verder dan P4, voor Lorenzo en Andrea Iannone. Pol Espagargo, Cal Crutchlow, Stefan Bradl en Bradley Smith.

9 oktober 2014

Pink Floyds 'The Endless River' wordt hun laatste album

Pink Floyd heeft bevestigd dat hun nieuwe album 'The Endless River', dat in novermber uitkomt, ook hun laatste wordt. Nick Mason en David Gilmour zeiden tijdens een interview op BBC 6 Music dat de groep na dat album geen nieuwe muziek meer zal uitbrengen. "Het is zonde, maar dit is het einde", zei Gilmour. Beluister hier alvast de single 'Louder Than Words'.


David Gilmour en zijn vrouw, Polly Samson. © getty.
Pink Floyd omschrijft 'The Endless River' als de zwanenzang van Richard Wright, de keyboardspeler en stichtend lid die in 2008 op 65-jarige leeftijd overleed. Het album bevat voornamelijk instrumentale ambient. Het is gebaseerd op twintig uur onuitgegeven materiaal dat de band met Wright opnam tijdens de sessies voor hun vorige album, 'The Division Bell' uit 1993. Het album werd afgewerkt op de Astoria, de woonboot-opnamestudio van Gilmour.

Toen radio-dj Matt Everitt vroeg of er nog meer muziek in de kluizen ligt te wachten om uitgebracht te worden, antwoordde Gilmour meteen: "Nee. Rick (Wright, de multi-instrumentalist die in 2008 overleed) is er niet meer. Ik ben er zeker van dat er geen vervolg komt. Polly, mijn vrouw, vond 'The Endless River' een mooie tekstflard om afscheid mee te nemen. Het is zonde, maar dit is het einde".

Gilmour voegde er aan toe dat hij misschien enkele sessies die hij met Wright opnam zal gebruiken voor een nieuw soloalbum.

Op het nieuwe Pink Floyd-album, dat volledig instrumentaal is, levert Stephen Hawking een bijdrage aan het nummer 'Talkin' Hawkin'.

Voormalig bandlid Roger Waters maakte onlangs bekend dat hij boos is dat hij niet betrokken was bij het nieuwe album. Waters, die de band in 1985 verliet, liet zijn fans via Facebook weten dat hij niets te maken heeft met het nieuwe album en dat hij niet langer deel uitmaakt van de band. Vorig jaar verklaarde drummer Nick Mason nog dat hij een Pink Floyd-reünie mét Waters wel zag zitten, maar dat hij niet zeker was of die er ooit zou komen.
Hieronder de tracklisting van 'The Endless River':

'Things Left Unsaid'
'It's What We Do'
'Ebb And Flow'
'Sum'
 'Skins'
'Unsung'
'Anisina'
'The Lost Art Of Conversation'
'On Noodle Street'
'Night Light'
'Allons-y (1)'
'Autumn'68'
'Allons-y (2)'
 'Talkin' Hawkin''
'Calling'
'Eyes To Pearls'
'Surfacing'
'Louder Than Words'

4 oktober 2014

MotoGP tot en met 2018 live op Eurosport

De live uitzendrechten voor de MotoGP voor Nederland verhuizen naar Eurosport. Tot en met dit seizoen zijn de Grand Prix-weekenden nog te zien bij betaalzender Sport1, dat sinds 2011 rechtstreeks verslag doet van de MotoGP, Moto2 en Moto3.

Eurosport laat weten dat het de MotoGP-rechten voor vier seizoenen, voor de periode 2015-2018, heeft binnengehaald. De overeenkomst heeft betrekking op alle ronden in de MotoGP, Moto2 en Moto3, inclusief de vrije trainingen, kwalificaties en races. Er zal een team op locatie rechtstreeks verslag doen van de gebeurtenissen op en rond het circuit.