30 september 2015

AREND VAN DEN NIEUWENHUIZEN (°21-02-1926 / †20-09-2015).

Arend op reis in de tropen, fotograferend met zijn vertrouwde Hasselblad

Beste vrienden,

Zojuist valt het overlijdensbericht in de bus van AREND VAN DEN NIEUWENHUIZEN (°21-02-1926 / †20-09-2015).
Het bericht gaat als volgt:

Na een periode van afnemende gezondheid en een kortstondig ziekbed is onze vader, grootvader en overgrootvader, omringd door zijn dierbaren, in alle rust overleden.
De crematieplechtigheid heeft plaatsgevonden in kleine kring op vrijdag 25 september ll.
Arend van den Nieuwenhuizen (zijn zoon die ook Arend noemt).

Wat Arend voor de liefhebberij in het algemeen, en voor Aquariumwereld, in het bijzonder, betekend heeft is niet in een paar woorden samen te vatten.


Arend met zijn 6x6 diaprojector, maakt zich klaar om een lezing te geven

AREND VAN DEN NIEUWENHUIZEN (°21-02-1926 / †20-09-2015).
22 september 2015

Pink Floyd-legende David Gilmour eert heden en verleden in Oberhausen ****


The voice and guitar of Pink Floyd

Zo staat het op de sticker die standaard over de hoes van de nieuwe David Gilmour-plaat wordt gekleefd, en dat was ook de reden waarom zijn huidige Europese tournee al was uitverkocht nog voor hij één noot nieuwe muziek had gelost. Om veel concerten gaat het niet, en net als de vorige keer wordt België consequent overgeslagen. Maar op een paar uur rijden kon je wél terecht in het Duitse Oberhausen, waar Gilmour zaterdagavond optrad in de König Pilsener Arena, zowat het plaatselijke equivalent van het Antwerpse Sportpaleis.
MEER LEZEN

Xavier Siméon verhuist naar "topteam" in Moto2


Xavier Siméon, de Belgische hoop in het Moto2-kampioenschap, wisselt van werkgever. De 26-jarige Brusselaar verlaat het Team Federal Oil Gresini voor een voorlopig nog onbekend "topteam". Dat is vandaag bekendgemaakt.

Siméon brak dit jaar helemaal door in de Moto2, de klasse net onder de prestigieuze MotoGP. Op 12 juli won hij op zijn Kalex op de Sachsenring in Duitsland zijn allereerste Grote Prijs, de eerste Belgische zege in 32 jaar. Hij werd ook tweede in de GP van Qatar en haalde de pole in Austin. In de tussenstand van het WK staat Siméon na dertien van de achttien races op de zevende plaats.

Voor podium strijden
"De voorbije twee jaar is Xavier alleen maar sterker geworden", klinkt het in een persbericht van Zelos, zijn management. "Hij bereikte een nieuw niveau en boekte prachtige resultaten waaronder een onvergetelijke zege in Duitsland. Nu is het tijd voor iets anders. 
In de loop van de komende dagen maken we bekend voor welk team Xavier tekent. We kunnen wel al kwijt dat het een topteam is waarmee Xavier voor het podium zal kunnen strijden."

17 september 2015

Ringslang is bezig aan opmars in Limburg


De ringslang komt steeds vaker voor in de provincie Limburg. De slangensoort is nu al op vier plaatsen gespot. De Limburgers moeten evenwel niet vrezen: een ringslang is totaal ongevaarlijk voor de mens.
De dieren zijn het eerst opgedoken in Maasmechelen bij een compostverwerkend bedrijf. Ringslangen leggen hun eieren namelijk in warme stalmest of compost.
Natuurpunt vermoedt dat de ringslangen vandaar verder zijn verspreid. Nu zijn er bijvoorbeeld ook in Maaseik jonge diertjes gevonden. Hun leefgebied begint intussen vrij groot te worden, zegt Peter Engelen van Natuurpunt. "We hebben een redelijk belangrijke strook in Maaseik. Er zitten er ook in het nationaal park Hoge Kempen. Dan hebben we een populatie van ringslangen rond het Diepenbeekse en zitten we met een populatie in Lommel, juist op de grens met Nederland."
De ringslang is een inheemse dierensoort en is totaal ongevaarlijk voor de mens. Ook de gladde slang komt meer en meer voor in Limburg.

David Gilmour heeft nieuwe CD. ‘Rattle That Lock


Als mevrouw Gilmour mee aanschuift voor het interview, is dat niet omdat zij thuis de broek draagt, wel omdat ze mee schreef aan de songteksten van ‘Rattle That Lock’. Dat deed ze eerder al voor de in 2014 verschenen laatste Pink Floyd-cd en voor ‘On an Island’ (2006), de vorige soloplaat van manlief.

12 september 2015

Nationale Tentoonstelling - AQUARIUMWERELD 2015National Geographic 2015: Whale Whisperers


Whale Whisperers: Photo and caption by Anuar Patjane
'Whale Whisperer', een mysterieuze zwart-witopname van een bultrug en haar kalf omgeven door fluisterende duikers, wint de jaarlijkse fotowedstrijd van National Geographic. Fotograaf Anuar Patjane wist zich te onderscheiden van maar liefst 17.000 andere inzendingen.
Patjane Patjane maakte het beeld vlakbij Roca Partida, een eiland van Mexico. Met de foto wil Patjane het proces versnellen om het gebied een Unesco-statuut toe te kennen. De prachtige onderwaterwereld wordt er namelijk vernietigd door het vele illegale vissen.

1 september 2015

Passiflora caerulea

Passiflora caerulea
Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijfkelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De coronaleek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria's (Jezus' moederMaria van Bethanië en Maria Magdalena) bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.
Legende die onzin is..........
Aangezien de passiebloemen pas in de 16e eeuw in Zuid-Amerika ontdekt zijn, moet de legende dat de plant zich om het kruis van Christus heeft gewonden, als onzin worden afgedaan. Het verhaal is waarschijnlijk ook aangepast om hem kloppend te maken met de beschrijving van Passiflora caerulea omdat deze soort waarschijnlijk als eerste passiebloem in Europa in cultuur is geïntroduceerd.