30 november 2015

Cultcamera verdwijnt uit de rekken

De populaire Holga-camera wordt niet meer gemaakt. Dat meldt fotografieblog PetaPixel. Het productieproces van het toestel, dat wereldwijd geprezen wordt omwille van zijn betaalbaarheid en de unieke resultaten die het oplevert, is al stilgelegd.
Freestyle Photographic Services heeft aangekondigd dat het productieproces is stopgezet. "Met droefheid kondigen we aan dat we afscheid moeten nemen van een ontzettend populaire camera. Een Holga draait om creativiteit en onvoorspelbaarheid, het is een verfrissend medium in deze digitale tijden", zegt Freestyle CEO Gerald H. Karmele. "De Holga heeft vele andere camera's overleefd, maar blijkt nu een zoveelste slachtoffer van het digitale tijdperk."

Volgens een woordvoerder van een Holga-fabriek in China zijn alle Holga-onderdelen al weggegooid en is er niets meer beschikbaar voor verkoop.
Verschillende kleinhandelaars bieden de camera nog aan, maar als de Holga daar uitverkocht is, is het voorgoed gedaan.

27 november 2015

Stoner terug bij Ducati als testrijder en ambassadeur


Casey Stoner keert terug naar Ducati, het merk waarmee hij in 2007 zijn eerste MotoGP-titel pakte. De Australiër gaat bij de Italiaanse motorfabrikant aan de slag als testrijder en ambassadeur.

Hiermee komt er een einde aan de samenwerking tussen Stoner en Honda. De tweevoudig MotoGP-kampioen bleef als testrijder bij het Japanse merk verbonden nadat hij eind 2012 een einde had gemaakt aan zijn loopbaan als coureur. "De afgelopen vijf jaren bij Honda waren geweldig, met het behalen van de wereldtitel in 2011 natuurlijk als hoogtepunt", laat Stoner weten. "Maar voor 2016 kan ik aankondigen dat ik terugkeer naar Ducati! Ik heb geweldige herinneringen aan mijn tijd bij Ducati en kijk ernaar uit om weer met ze samen te werken."
Stoner zal volgend jaar aan een aantal MotoGP-tests deelnemen voor Ducati.

26 november 2015

Na 6 jaar en 720.000 (!) pogingen maakt hij zijn droomfoto


Alan McFadyen bracht 4.200 uren door aan een meer in Schotland om zijn droomfoto te maken. De man deed er zes jaar over en had 720.000 pogingen nodig voor het perfecte kiekje van een ijsvogel. Dat heet toewijding.
Als kind keek hij samen met zijn grootvader naar ijsvogels nabij Kirkcudbright in Schotland. Toen de 46-jarige McFadyen zes jaar geleden met fotografie begon, was het zijn ambitie om de waanzinnige verticale duik van ijsvogels op de best mogelijke manier in beeld te brengen ter ere van zijn opa. Op de perfecte foto mocht er geen enkele waterdruppel omhoog spatten.

De man besefte de moeilijke opdracht waar hij voor stond en liet niets aan het toeval over om dat doel te bereiken. Dus bracht hij ontelbare uren door aan het meer en ondernam honderdduizenden pogingen om de ijsvogels die "zo snel duiken als kogels" te fotograferen. Zo'n honderd dagen per jaar trok hij tweemaal daags naar Kirkcudbright. En daar was het wachten op het ultieme moment.

Ondanks dat hij nu zijn droomfoto heeft, denkt de man er niet aan om te stoppen met het fotograferen van ijsvogels. "Ik ben er gewoon dol op, al ben ik er niet zeker van dat ik ooit beter zal kunnen doen dan deze foto", besloot een tevreden McFadyen.

18 november 2015

Orandaprijs BBAT


 Ons clublid Swa Vleminckx werd tweede in de ‘Orandaprijs’* met zijn artikel Oryziaswoworae—Daisy’s Ricefish dat verscheen in Aquariumwereld jaargang 67 -Nummer 06- juni 2014.

Terug tweede in 2008 ook al eens.............. met Brachygobius xanthozonus




*De Orandaprijs is een jaarlijkse wedstrijd, waarbij de BBAT-verenigingen het beste, originele artikel kiezen uit de afgelopen jaargang van aquariumwereld
De lezersprijs wordt op een identieke wijze gekozen door de individuele lezers.
Hoofdredacteur Freddy Haerens staat erop, zowel ten persoonlijken titel als uit naam van het hele redactieteam, de winnaar(s) langs deze weg proficiat te wensen.
Zij bezorgden de lezers van aquariumwereld een heel jaar leesgenot met wetenswaardigheden over hun hobby en dit over nagenoeg alle aspecten ervan.
Al deze auteurs van aquariumwereld schrijven bovendien gratis en nagenoeg allen zijn het autodidacten met een ver doorgedreven kennis over hun specialiteit.
Zo blijft dit een magazine van en voor de leden van de BBAT.



16 november 2015

Ducati haalt Stoner mogelijk terug naar MotoGP


Casey Stoner keert mogelijk terug op de MotoGP-grid. De naam van de 30-jarige Australiër wordt genoemd bij Ducati voor de rol van testrijder, met de mogelijkheid op het rijden van enkele Grand Prix-weekenden als wildcardcoureur. Stoner staat nog onder contract bij Honda, maar is aan het einde van dit jaar vrij om te staan en gaan waar hij wil.

"Casey wil niet als fulltime racecoureur terugkeren, maar hij is wel iemand die belangrijk is voor Ducati", zegt Davide Tardozzi, de teammanager van het Italiaanse merk, tegen SportMediaset. "Nadat zijn breuk met Honda bekend werd, was het voor ons vanzelfsprekend om hem een voorstel te doen."

"We houden van Casey", vult Ducati-teambaas Paolo Ciabatti aan. "Het zou prachtig zijn als hij daadwerkelijk bij dit project betrokken wordt. Zijn contract met Honda loopt aan het einde van dit jaar af en voor iedereen bij Ducati is hij een held." Stoner bezorgde Ducati in 2007 de eerste en enige wereldtitel tot dusver in de MotoGP. In 2011 was de Australiër met Honda de beste in de hoogste motorsportklasse, een jaar later zette hij een punt achter zijn MotoGP-loopbaan.