30 april 2016

Nikon heeft de Android™-versie van de SnapBridge-app uitgebracht

26 april 2016: Nikon heeft de Android™-versie van de SnapBridge-app uitgebracht, waarmee dankzij Bluetooth®-technologie met laag energieverbruik een continue verbinding tot stand kan worden gebracht tussen een compatibele digitale camera van Nikon en een smartapparaat*. SnapBridge is een app die een aantal handige functies heeft die gebruik maken van Bluetooth®-technologie met laag energiegebruik. Met de app kan een naadloze verbinding tussen een digitale camera van Nikon en een smartapparaat tot stand worden gebracht. Hierbij wordt zeer weinig energie verbruikt.
SnapBridge is verkrijgbaar in iOS- en Android™-versies en kan via de App Store® en Google Play™ gratis worden gedownload. De iOS-versie van de app is naar verwachting tegen het einde van de zomer verkrijgbaar via de AppStore®.
Vanaf 2016 zal SnapBridge een standaardfunctie zijn op vrijwel alle nieuwe Nikon-camera's, te beginnen met de Nikon D500 die vanaf vandaag in de winkel ligt.


23 april 2016

Gigantisch koraalrif ontdekt aan monding van Amazonerivier

Een koraalrif met een oppervlakte van 9300 vierkante kilometer is ontdekt onder het troebele water aan de monding van de Amazonerivier. De ontdekking slaat wetenschappers, overheden en oliemaatschappijen die al begonnen waren met exploratie van de regio, met verstomming.

Het rif is zo'n 1000 kilometer lang en bevindt zich op een diepte van 30 tot 120 meter. Het strekt zich uit van Frans-Guyana tot de Braziliaanse staat Maranha¿o.
De ontdekking ervan is een grote verrassing. Aan de monding van grote rivieren bevinden zich in riffen immers vaak grote openingen waar geen koraal groeit. Bovendien gedijt koraal voornamelijk in helder, verlicht, zout water en de wateren aan de mondingen van de Amazone horen bij de meest modderige ter wereld. De rivier brengt grote hoeveelheden slijk met zich mee dat tot honderden kilometers ver in de zee wordt gestort.
Maar onder de uitstroom van het zoet water van de Amazone blijkt het rif het uitstekend te doen. In vergelijking met veel andere riffen is het relatief weinig aangetast, zeggen wetenschappers die vandaag een studie publiceren in het tijdschrift Science Advances. Het rif herbergt meer dan 60 soorten sponzen, 73 vissoorten, kreeftachtigen, zeesterren en andere soorten.

De ontdekking was een complete verrassing, zegt Patricia Yager, professor oceanografie en klimaatverandering aan de universiteit van Georgia. "Ik was compleet van mijn melk, net zoals alle dertig andere oceanografen. Traditioneel heeft onze kennis van riffen zich altijd gefocust op oppervlakkige, tropische koraalriffen die een biodiversiteit huisvesten die te vergelijken is met tropische regenwouden."
Het pas ontdekte rif is volgens de studie echter al meteen ernstig bedreigd. De Braziliaanse overheid heeft 80 blokken verkocht voor olie-exploratie en olieboringen aan de monding van de Amazone. Twintig van deze blokken produceren al olie en er wordt aangenomen dat sommige boorplatformen zich op het rif bevinden.

"Deze blokken zullen binnenkort olie produceren in nabijheid van het rif, maar het milieubeleid van de bedrijven en de Braziliaanse overheid is grotendeels opgesteld op basis van enkele zeldzame museumstukken. Dergelijke grootschalige activiteiten voor een grote uitdaging voor het milieu," aldus de auteurs.
Het is nog niet duidelijk welke stappen er zullen ondernomen worden om het rif te beschermen.

14 april 2016

Gifkikkers in Plantentuin Meise voor biologische bestrijding


De Plantentuin werkt al langer met biologische bestrijding en doet nu ook een beroep op pijlgifkikkers (Dendrobates truncatus). De beestjes voeden zich vooral met mieren en andere kleine ongewervelden. Doordat zij de mieren intomen, zullen ook de bladluizen zich veel minder verspreiden. Hierdoor schakelt de Plantentuin Meise in de Mabundukas over op volledige biologische bestrijding! Later zullen de kikkertjes ook ingezet worden in de serre met de reuzenwaterlelies en eventueel ook in de regenwoudkassen. 
De geelgestreepte pijlgifkikker is een bodembewonende soort die in de onderste meter van het regenwoud blijft en dus niet klimt. De Plantentuin hoopt op een spontane voortplanting. Daarvoor werden enkele bromelia's geplaatst op de voet van een paar bomen om voor kleine poeltjes te zorgen waar de kikkervisjes kunnen opgroeien. De diertjes houden zich overdag schuil en zijn vooral  's nachts actief. De kans dat bezoekers de kikkertjes zullen zien, is dus miniem.
De kikkers komen van een duurzame kweker in Colombia. De Plantentuin hoopt dat de dieren zich natuurlijk zullen voortplanten. Ze zijn geplaatst in de Mabundakas van het Plantenpaleis.



7 april 2016

Uniek in België! Het aquariummuseum.


Het museum is gratis te bezichtigen elke dinsdagavond tussen 19.30 en 22 uur
(liefst eerst verwittigen). aquariummuseum.bbat@gmail.com