30 december 2016

Betta zakkalender- ontwerp Swa Vleminckx.

Het is al vele jaren traditie, een kalender bij BETTA!
De waterlelie op de kalender is Nymphaea pygmaea alba , een licht geurende dwerg waterlelie met helder witte bloemen en een geel hart. Hij is ideaal voor ondiepe vijvers, omdat hij het beste groeit in water van ongeveer 10-20 cm. diep. Deze waterlelie is winterhard en bloeit van juni tot september.
Opname gegevens:
Nikon D800
Objectief: NIKON AF-S 105MM F/2.8G ED IF VR MICRO
Belichtingstijd: 1/60 Sec.
f/ 32
ISO 100
Flitsers gebruikt: Ja- 4 Nikon SB-R200, flitsers gestuurd door Nikon SU-800

Nymphaea pygmaea alba is te koop in de vijvershop van BETTA
Meer weten over BETTA vzw KLIK HIER


27 december 2016

Natuurpunt overschrijdt de kaap van 100.000 leden

Natuurpunt sluit het jaar af met 101.065 aangesloten gezinnen, de vereniging haalt daarmee de vooropgestelde doelstelling. Ook andere natuur- en milieuverenigingen hebben nog nooit zoveel leden gehad. "Steeds meer Vlamingen springen zelf in de bres om de natuur veilig te stellen voor de toekomst", klinkt het.

Het afgelopen jaar kwamen enkele grote dossiers veelvuldig in de media, denk maar aan het bos van Essers in Limburg. Onder meer door die aandacht zijn steeds meer Vlamingen geïnteresseerd geraakt in het werk van Natuurpunt. "Dat zijn zaken die de mensen aanspraken en waardoor ze voelden dat ze iets moeten doen voor de natuur. Zo werden ze lid", vertelt Jan Dhollander van Natuurpunt. "Al hebben we ook wel specifieke acties gedaan om het ledenaantal te doen stijgen."
De vrijwilligers van Natuurpunt organiseren heel wat activiteiten om mensen in contact te brengen met de natuur en ze zetten zich ook in om die natuur de beschermen. Zo beheren ze intussen 22.800 hectare natuur in 500 verschillende natuurgebieden in Vlaanderen.
Dat werk spreekt dus ruim 100.000 leden aan. De Gentse afdeling van Natuurpunt is met ruim 6.700 leden de grootste, qua provincie staat Antwerpen op nummer 1.
Ook bij andere verenigingen zoals Greenpeace, WWF en Vogelbescherming Vlaanderen hebben ze leden bijgekregen.

23 december 2016

Zoo heeft er in één klap 2.000 dieren bij

De Zoo neemt het grootste deel van de 2.500 vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelden van overbuur Aquatopia over. De onderwaterzoo aan het Astridplein sluit op 8 januari door tegenvallende bezoekerscijfers. Voor de schildpadden en een aantal haaien wordt nog naar een oplossing gezocht in verschillende waterparken- en dierentuinen in binnen- en buitenland.

Verzorger Thomas (rechts op foto) mag binnenkort als duiker-verzorger in de Zoo aan de slag. De schildpadden verhuizen niet mee. - Dirk Laenen

Op 8 januari valt het doek definitief over Aquatopia. Daarom werd een oplossing gezocht voor de meer dan 2.500 vissen, slangen, haaien, kikkers en andere 'dakloze' dieren. De Zoo reikt nu een helpende hand uit en neemt ongeveer 2.000 dieren over. "Onze bezoekerscijfers liepen de laatste jaren erg terug. Een en ander had natuurlijk ook te maken met de grote vernieuwingsoperatie die onze overbuur, de Antwerpse Zoo doorvoerde. Dat hebben we zeker gevoeld", zegt Peter Venneman, entertainment manager van Aquatopia. "Maar we zijn wel blij dat de Zoo ons nu helpt om een nieuwe thuis te vinden voor al onze dieren die ons na aan het hart liggen."


Huzarenstuk

De curator van Zoo Antwerpen, Philippe Jouk, overlegt met de nieuwe eigenaar, de verantwoordelijke van Aquatopia, hun dierenarts en de hoofdverzorger om de dieren in zo veel mogelijk erkende instituten en opvangcentra te kunnen onderbrengen. "Het welzijn en de huisvesting van de dieren zijn een prioriteit", zegt Philippe Jouk "Het is een huzarenstuk om zoveel dieren op zo'n korte tijd een nieuwe, goede thuis te geven, maar met onze kennis en contacten overal in Europa moet dit zeker lukken."
Pairi Daiza
De eerste zoetwatervisjes zijn al overgebracht over het Astridplein, dit gebeurt in isotherme bakken om de temperatuur en kwaliteit van het water te behouden. Het gros van de dieren verhuist pas na 8 januari. Voor enkele reptielen wordt er opvang voorzien in het Serpentarium, de reptielenzoo in Blankenberge van dezelfde moedermaatschappij als de ZOO, de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen).
Niet alle vissen en dieren van Aquatopia passen binnen de collectieplanning van de Zoo, zo wordt er voor sommige haaien en de zeeschildpadden nog naar een oplossing gezocht in dierenparken zoals Pairi Daiza, Nausicaa in Frankrijk en Burgers' Zoo in Nederland.

De acht personeelsleden van Aquatopia worden begeleid naar een nieuwe baan. Eén van hen, een dierenverzorger, krijgt alvast een job in het Aquarium van de Zoo.Wat er in de plaats komt van Aquatopia is nog niet duidelijk. De bedrijfsleiding achter het Blue Radisson Hotel, waar Aquatopia deel van uitmaakte, houdt het voorlopig op "een grote toeristische attractie".
DIETER LIZEN