31 januari 2017

Buggenhout bos.


Raia Maria Laura, een jonge fotografe uit het Brusselse

Raia Maria Laura, een jonge fotografe uit het Brusselse wiens werk de laatste tijd aan een sterke opmars bezig is. Ze was onder andere te gast bij Balmain als backstage fotografe op Paris Fashion Week. 
Meer weten klik hier

29 januari 2017

Vader van de foetusfotografie Lennart Nilsson overleden


De Zweedse fotograaf Lennart Nilsson is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij ontwikkelde in de jaren 60 een techniek om foetussen te fotograferen in de baarmoeder. Zijn boek "Het grote wonder" met foto's van het ontstaan van het menselijk leven werd een wereldwijde bestseller.
De Zweedse fotograaf Lennart Nilsson is op 94-jarige leeftijd overleden. De amateurfotograaf begon zijn carrière met reportages over de ijsberenjacht en het werk van een vroedvrouw in Lapland.
Later specialiseerde hij zich in close-ups van onder meer insecten. Begin de jaren 60 ontwikkelde hij een techniek om met een endoscoop kleurenfoto's te nemen van foetussen in de baarmoeder. Een foto van een foetus van 18 weken oud werd op de voorpagina van Life gepubliceerd.
Nilsson bundelde zijn foto's van foetussen in het boek "Het grote wonder". Het boek werd een wereldwijde bestseller in de jaren 60.
De Zweedse fotograaf was ook de eerste om een menselijke bevruchting te filmen. In 1985 maakte hij de film "The miracle of life".

23 januari 2017

Schuttersvis spuugt ook onder water naar prooien

Schuttersvissen spugen niet alleen naar prooien boven water, maar ook naar andere visjes en waterdieren die ze willen opeten.
 Toxotes chatareus
Schuttersvissen zijn in staat om de schuilplaatsen van hun prooien onder water kapot te maken door er van dichtbij op te spugen. Hoe dikker het sediment waarin de prooidiertjes zich verschuilen, hoe harder de vissen spugen. Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.
Boomtakken
Het is al langer bekend dat schuttersvissen spuwen naar insecten en andere kleine dieren die op boomtakken langs de waterkant leven. Als deze prooien worden geraakt door een straaltje water, vallen ze in het water en worden ze opgegeten door de vissen.
De onderzoekers van de Universiteit van Bayreuth onderzochten of schuttersvissen ook onder water spuwen naar prooien. Ze confronteerden de dieren in aquariums met hoopjes zand en modder waarin prooien verstopt zaten.

Ervaring   

De vissen spuwden deze schuilplaatsen kapot van een afstand van 6 tot 40 millimeter. Opvallend was dat de dieren hun ‘spuugafstand’ aanpasten aan het soort sediment. Als de modder erg dik was, spuwden de schuttersvissen van heel dichtbij.
"De grote vraag is: hoe weten de dieren op voorhand met welk soort sediment ze te maken hebben en op welke afstand ze moeten spugen?", aldus hoofdonderzoeker Stefan Schuster op nieuwssite New Scientist.
Hij vermoedt dat schuttersvissen in het wild ook vaak prooien uit hun onderwaterschuilplaatsen schieten en op basis van ervaring handelen.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

19 januari 2017

Pure waanzin: wereldkampioen MotoGP knalt op superbike over skipiste!



Ook drievoudig wereldkampioen MotoGP Marc Márquez doet aan wintersport. Zo knalde hij als allereerste rider ooit de legendarische skipiste Streif op de Hahnenkamm (1.712 meter boven zeeniveau) in Kitzbühel omhoog op zijn superbike.
De skipiste in de Oostenrijkse Alpen staat met hellingsgraden tot 85% bekend als een van de meest waanzinnige afdalingen ter wereld. Op de Mousetrap-sectie halen skiërs to wel 110 kilometer per uur. Marquez reed zijn rondjes wel enkele honderden meters hoger, op de Ehrenbachhöhe. De banden van zijn 160 kilogram zware Repsol Honda RC213V waren uitgerust met speciale spikes. "Een ongelooflijk gevoel," weet de Spaanse wereldkampioen, die hulp kreeg van de Oostenrijkse ice speedway legende Franky Zorn. "Op ijs voelt alles dubbel zo zwaar als op de weg, maar na een paar rondjes kon ik echt voluit gaan. Moeilijk te controleren, maar de grip was ongelooflijk, genoeg zelfs voor een wheelie!"

17 januari 2017

100 jaar Nikon; feel good video voor de fans

Nikon bestaat deze zomer 100 jaar. Vooruitlopend op dat moment heeft Nikon een lekker feel good video gepubliceerd. Een must see voor elke Nikonian.

14 januari 2017

Rode zeedraak eindelijk gefilmd

Hij bestaat officieel pas sinds 2015 en niemand had het diertje ooit levend gezien. De rode zeedraak was tot voor kort alleen dood waargenomen nadat hij een keer was aangespoeld op de westkust van Australië. Maar nu zijn er voor het eerst opnamen naar buiten gekomen van het diertje in leven, zwemmend en eten zoekend in zee, bij de Australische westkust.

De opnames zijn al in april vorig jaar gemaakt door Greg Rouse, een zeebioloog van het Scripps Institution of Oceanography in het Amerikaanse San Diego. Het kostte Rouse en zijn team enkele dagen om het diertje in beeld te brengen. Pas op de laatste dag van hun missie hadden ze geluk. Op een diepte van 53 meter zagen ze een rode gloed tussen de planten op de oceaanbodem bij de kust.
"Het was echt een speld in een hooiberg, we zagen er niet één, maar twee", vertelde Rouse tegen The New York Times.
Rouse werd in 2015 de ontdekker van de rode zeedraak toen hij een dood exemplaar ontving van een museum in Australië. Genetisch onderzoek wees uit dat het om een nieuwe soort ging. Verder onderzoek van Rouse en zijn team toonde aan dat er al in 1919 rode zeedraakjes waren gevonden.
Familie?
De zeedraak lijkt op het zeepaardje, maar is geen directe familie. Er zijn enkele kenmerkende verschillen. Zo is de snuit van de zeedraak langer dan die van het zeepaard. De staart van de zeedraak is langer en kan niet gekruld worden zoals bij het zeepaard. De zeedraak komt alleen voor in Australië, terwijl het zeepaardje een veel groter gebied bestrijkt, namelijk (sub)tropische wateren in de hele wereld.

9 januari 2017

De ZOO is nieuw, en nu nog mooier

Beter een goede buur...

Nu Aquatopia in januari de deuren sluit, bieden wij meer dan de helft van hun vissen een nieuwe thuis. We hebben een Aquarium met een mooie collectie vissen en als kers op de taart een groot rifaquarium. De vissen van Aquatopia die binnen de collectieplanning passen, komen onze vissen vervoegen.