23 februari 2017

Kaakloze vrouwtjesvis veinst seks met mannetjes


Vrouwelijke lampreien veinzen regelmatig seks met mannetjes, zo blijkt uit een nieuwe studie naar de vissensoort. 
De vrouwtjes van de soort Lethenteron kessleri nemen in het paarseizoen deel aan orgieën, waarin ze 200 keer paren met tien of meer mannetjes. Bij de meeste van die paringen geven de dieren echter geen eitjes af. De mannetjes hebben dat niet in de gaten.
Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Ethology.

Aquariums

Lampreien zijn kaakloze vissen die vooral in zoet water leven. De wetenschappers lieten bij een experiment in een laboratorium honderden lampreien paren in aquariums. Ze ontdekten dat de vrouwtjes lang niet altijd de lichamelijke reactie vertoonden waarbij hun eitjes vrijkwamen, zodat ze konden worden bevrucht.
De mannetjes leken hier geen erg in te hebben: ze spoten alsnog hun sperma in het water, zo meldt nieuwssite New Scientist.

Partner

Hoofdonderzoeker Itsuro Koizumi vermoedt dat de vrouwtjes deelnemen aan orgies met veel mannetjes om zoveel mogelijk keuze te hebben. De vissen bewaren hun eitjes waarschijnlijk voor een geschikte partner.
Lampreien worden ook wel negenogen genoemd, omdat ze negen openingen in hun kop hebben. Dit zijn echter geen ogen, maar gaten die dienen voor de ademhaling.

21 februari 2017

Het is zover: de jaarlijkse paddentrek is weer begonnen

De grote paddentrek is van start gegaan, en wel op exact dezelfde dag als vorig jaar. "Dat komt door een combinatie van drie factoren: de afwezigheid van grondvorst, miezerregen en 's nachts minimaal 8 graden", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt.
Tijdens de jaarlijkse paddentrek verhuizen grote groepen amfibieën van hun winterschuilplaats naar een voortplantingspoel. De weersomstandigheden zijn daarvoor dit jaar uitstekend, en dat blijft zeker zo tot donderdagavond. Daarna wordt polaire lucht verwacht en zal de trek allicht tijdelijk stilvallen.
"Doorgaans bouwt de paddentrek langzaam op met een trage start midden tot eind februari, om later te pieken in de eerste of tweede week van maart", zegt Verbelen. "In 2016 viel de eerste piek op 20 en 21 februari. Daarna viel de trekgolf onmiddellijk stil na een stevige winterprik. De grote trekgolf kwam toen pas vanaf 20 maart op gang en hield aan tot 27 maart."

"Matig je snelheid achter het stuur"

De paddentrek zet ook Vlamingen in beweging: vorig jaar werden op 223 plaatsen in 119 Vlaamse steden en gemeenten amfibieën een handje geholpen bij hun oversteek. Uit de jaarlijkse telling van Dieren onder de Wielen prijkt de pad op de eerste plaats in het lijstje van dieren die vaak aangereden worden. Net daarom vraagt Natuurpunt automobilisten om op de aangegeven oversteekplaatsen de snelheid tot 30 kilometer per uur te matigen.
Jaarlijks zetten vrijwilligers ruim 150.000 amfibieën over. Dat zijn vooral gewone padden, maar ook de bruine kikkers of Alpenwatersalamanders. Zeldzame soorten, zoals de kamsalamander, de rugstreeppad of heikikker, worden soms in emmers aangetroffen.

18 februari 2017

Wow: deze foto werd niet genomen met een 'fototoestel'

Wie denkt dat er bij een modeshoot een hoop lichten, lenzen en fototoestellen komen kijken, heeft het waarschijnlijk bij het rechte eind. Nu toch nog, want de nieuwe cover van Billboard Magazine liet dat allemaal achterwege.

Op de cover van Billboard prijkt momenteel zangeres Camila Cabelio. Het is een prachtige foto met uitstekende belichting en focus, een modemagazine waardig. Het plaatje werd gemaakt door fotograaf Miller Mobley, die niet eens een peperduur fotoapparaat van duizenden euro's nodig had. De cover werd immers geschoten door een iPhone 7 Plus.

De 7 Plus heeft immers twee lenzen, waardoor je haarscherpe portretten kan maken terwijl de achtergrond artistiek wazig is. "Als fotograaf is het geweldig om te zien hoe technologie zo snel verandert", aldus Mobley. "De smartphone in je achterzak is eigenlijk ook een professionele camera geworden." En dat voor 'maar' (nou ja) 909 euro.

STIJN BOUSSEMAERE MAAKT UNIEKE FOTOREEKSEN IN ZWEMBAD

"Originele trouwfoto? Doe het onder water"

16 februari 2017

Roger Waters belooft concert The Wall aan Amerikaans-Mexicaanse grens als muur Trump er niet komt

Nick Mason en Roger Waters. © afp.
Roger Waters, de voormalige zanger-bassist van supergroep Pink Floyd, belooft een concert van de beroemde concept-elpee 'The Wall' te geven aan de Amerikaans-Mexicaanse grens in het geval de door VS-president Donald trump bevolen muur tussen beide landen er niet komt. Dat heeft de 73-jarige muzikant in Londen gezegd.

Het optreden zou er komen "om een erg humanitaire daad te vieren". Dezelfde beloning zou ook Israël krijgen mocht de Joodse staat ooit beslissen zijn apartheidsmuren voor de Palestijnen af te breken. Waters heeft inmiddels ongeveer de hele wereld afgereisd met de peperdure show gebaseerd op de elpee van 1979.

Het kwart van wijlen Pink Floyd leeft al lang in de VS, en heeft felle kritiek op het voornemen van Trump.

Waters was even in Londen om er met zijn oud-collega, drummer Nick Mason een tentoonstelling voor te bereiden over de vijftigjarige geschiedenis van Pink Floyd. De expo 'The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains' loopt in het Victoria and Albert Museum van 13 mei tot 1 oktober. 

14 februari 2017

Grote Posthoornslak (Planorbarius corneus)

Grote Posthoornslak (Foto: Swa Vleminckx) 
Planorbarius corneus

Van Europa tot oostelijk Siberië
In tegenstelling tot andere slakken hebben de leden van de familie Planorbidae rood bloed om zuurstof op te slaan.
Kan zichzelf bevruchten. Eieren worden afgezet op een harde ondergrond. Afhankelijk van de temperatuur, komen de eitjes na 2-4 weken uit.
Eten afgestorven planten(delen), aas, algen, vissenvoer en groente.


Moordfoto Russische ambassadeur wint World Press Photo 2016

De jury heeft een foto van de Turkse fotograaf Burhan Özbilici geselecteerd als winnaar. Hij krijgt de prijs voor zijn foto van de dader van de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije, vorig jaar december.
Winnaar World Press Photo 2016, door Burhan Özbilici

Volgens de jury is de foto van de 22-jarige Mevlüt Mert Altintas 'Een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt. Elke keer dat de foto in beeld kwam, schrok je terug omdat het zo explosief is. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn.'
Burhan Ozbilici's foto toont hoe de 22-jarige off-duty politieagent Mevlüt Mert Altıntaş, de Russische ambassadeur in Turkije (Andrey Karlov) vermoordt op een kunsttentoonstelling in Ankara. Op 19 december 2016 verwondde Altıntaş ook nog drie andere mensen alvorens hij zelf in een vuurgevecht met de politie werd gedood.

Burhan Özbilici werkt als vaste fotograaf voor persbureau Associated Press, dat gevestigd is in Istanbul.

Boektrailer Handboek Macrofotografie

12 februari 2017

Wil u typen zoals Charles Darwin schreef? Dat kan zo

Bioloog en wetenschapscommunicator Ilja Van Braeckel van de Vrije Universiteit Brussel heeft de Britse bioloog Charles Darwin weer tot leven gewekt met een "Darwin lettertype", ter ere van Darwindag vandaag. Dat lettertype laat toe om te typen in het handschrift van Darwin en is gebaseerd op Darwins originele manuscripten die onlangs werden vrijgegeven door de Cambridge Digital Library.

Op zondag 12 februari is het “Darwin Day”, de dag waarop de geboorte van Charles Darwin in 1809 herdacht wordt. Die dag wordt voorlopig maar in beperkte kring gevierd, alhoewel Darwin algemeen beschouwd wordt als een van de grootste wetenschappers aller tijden.
In 2014 werd een groot deel van Darwins vele notitieboekjes vrijgegeven door de Cambridge Digital Library en daar is bioloog, wetenschapscommunicator en fan van Darwin Ilja Van Braeckel mee aan de slag gegaan.
Hij analyseerde analyse van 12.000 hoge resolutie scans van de manuscripten en digitaliseerde de handgeschreven letters, wat resulteerde in het gebruiksklare “Darwin Lettertype”.

Het “Darwin lettertype” wordt nu gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen. 
Het kan vrij gedownload en verspreid worden via de volgende WeTransferlink:
Het "Darwin lettertype". Het zinnetje "Pa's wijze lynx bezag vroom het fikse aquaduct" is het kortste zinnetje in het Nederlands waarin alle letters van het alfabet voorkomen.

Een van de talloze notaboekjes van Darwin.

9 februari 2017

GEZOCHT: mensen met goesting en engagement!


GEZOCHT: mensen met goesting en engagement!

Grootse viering 175 jaar ZOO

ZOO of Life is hét grootse musicalspektakel waarmee we in 2018 op een originele manier onze 175ste verjaardag vieren. De zoektocht naar talent start nu al. We zoeken honderden vrijwilligers die willen zingen, dansen, acteren, koken, naaien, decors bouwen, op de kinderen passen. Een unieke kans om samen met professionele musicalartiesten op het podium te staan in de Koningin Elisabethzaal.
Ben je geïnteresseerd? Kom naar de infoavond op donderdag 9 maart om 19u30 in de Koningin Elisabethzaal!

2 februari 2017

Zo verhuis je haaien en reuzenschildpadden

In Antwerpen heeft deze voormiddag een bijzondere verhuis plaatsgevonden. Knuffelhaai, Smoske en reuzenschildpaden Sansbecco en Marbouche vertrokken naar hun nieuwe verblijf Deep in Hulle, Engeland.
Ze gaan met de camion richting The Jungle in Calais en nemen dan de Eurostartrein naar Engeland, waar ze opnieuw met de camion naar Hulle trekken. In totaal zullen de kolossen zo'n 12 à 14 uur onderweg zijn.

Het zijn de laatste grote dieren die uit Aquatopia vertrekken. Tegen 10 februari moeten alle 2.500 dieren in hun nieuwe stek zitten.