30 maart 2017

Fotograaf "Napalmmeisje" gaat na carrière van 51 jaar met pensioen


Fotograaf Nick Ut, die met zijn beeld van het "Napalmmeisje" een van de meest iconische foto's aller tijden maakte, hangt zijn camera aan de haak. De Amerikaan met Vietnamese roots werkte 51 jaar voor persagentschap AP. Zijn fototoestel bracht hem van het front in Vietnam tot op de rode loper in Hollywood.
Ut won in 1973 de Pulitzer Price voor zijn foto van een meisje dat huilend wegloopt, omdat ze in brand staat na een aanval met een napalmbom. Ut was amper 21 jaar oud toen hij het iconische beeld maakte dat in ieders collectief geheugen zit.
Nadat hij Kim Phuc had gefotografeerd, bracht hij het toen 9-jarige meisje naar het ziekenhuis voor verzorging. Sinds hun ontmoeting zijn de twee vrienden geworden en elkaar blijven zien. Phuc woont nu in Canada, en krijgt nog vaak bezoek van "Uncle Nick", zoals ze haar reddende engel noemt.

"Van hel naar Hollywood"

Gisteren was Uts laatste werkdag bij persagentschap AP, waarvoor hij meer dan een halve eeuw werkte. Fotografie was een vroege roeping: Ut trok op zijn 15e al naar de oorlog in zijn vaderland Vietnam, in het spoor van zijn broer, die er werd vermoord. Die ingrijpende gebeurtenis zou zijn verdere carrière bepalen. "Ik ben bij elke opdracht enorm voorzichtig, want ik merk elke dag dat ik zou kunnen sterven. Maar ik maak mij er weinig zorgen over: ik focus me op mijn werk en blijf doorgaan", zei hij daar eerder dit jaar over in een interview met NBC News.
Na de Vietnamoorlog verhuisde Ut naar de VS. Daar bleef hij actief voor AP. In de loop van zijn carrière stond hij zowel aan de frontlinie in Vietnam, als op de "Walk of fame". Een carrière "van hel naar Hollywood", zoals hij het zelf omschrijft. Ut volgde onder meer het gemediatiseerde proces-O.J. Simpson.

29 maart 2017

Lichtgevende kikker gevonden

Het bestaan van de Zuid-Amerikaanse boomkikker (Hypsiboas punctatus) was bekend, maar dat hij in het donker prachtig blauwgroen kan oplichten, wisten de biologen nog niet. Je moet wel goed kijken, want het diertje is slechts 3 centimeter lang.
In het Amazonegebied in Argentinië is 's werelds eerste fluorescerende kikker ontdekt,de . Dat melden Argentijnse wetenschappers. De wetenschappers ontdekten de kikker 'per ongeluk' tijdens een onderzoek naar het pigment van de gestippelde boomkikker, Hypsiboas punctatus ,  een vaak voorkomende soort in het regenwoud. In normaal licht kleurt de kikker groenbruin met rode stippen, maar onder uv-licht verandert dat naar fluorescerend groen. Fluorescentie is ongewoon bij dieren die leven op het land. De onderzoekers publiceerden hun ontdekking in het vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De kikker bleek een combinatie van lymfe- en klierenemissies te gebruiken om te fluoresceren. Volgens de wetenschappers zou die eigenschap de kikker verhelderen met 19 tot 29 procent, afhankelijk van het niveau van het omgevingslicht, ten opzichte van zijn oorspronkelijke helderheid.

21 maart 2017

Het dodelijke gif van deze spin kan ook levens redden

Een -niet-giftige- component van het gif van de Australische tunnelspin -een van de dodelijkste spinnen ter wereld- kan hersenschade na een beroerte voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences.

De Australische tunnelspin is een van de dodelijkste spinnen ter wereld. Het gif zorgt ervoor dat de spieren verkrampen tot uiteindelijk ook het hart verkrampt en stilvalt. Een beet van een mannetjesspin kan een kind binnen het kwartier doden. Een beet van een vrouwtjesspin is minder gevaarlijk, maar nog steeds dodelijk. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het gif ook voordelen biedt. Hun bevindingen zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

In het gif is immers een niet-giftige component gevonden die kan helpen om hersenschade te voorkomen bij patiënten die een beroerte hebben gekregen. De vorsers hebben de component Hi1a genoemd. Bij een beroerte zakt het zuurstofniveau in de hersenen heel snel. De hersenen schakelen hierdoor in een soort overlevingsmodus en starten noodprocessen op die voldoende energie moeten produceren om de hersenen draaiende te houden. Daarbij komt echter ook een zuur vrij dat hersencellen kan beschadigen.
Uit proeven met ratten blijkt dat het toedienen van Hi1a ervoor zorgt dat de cellen minder snel beschadigd geraken. Zelfs twee uur na de beroerte zelf blijkt de hersenschade bij de ratten die de component toegediend kregen 80 procent kleiner dan bij de controlegroep. De component blijkt uiterst effectief, want zelfs 8 uur na de beroerte kan hij tot 65 procent van de hersenschade voorkomen.
Volgens de onderzoekers zouden -na bijkomende testen- binnen twee jaar al menselijke testen kunnen beginnen. Als het ook bij mensen werkt, heeft het middel volgens de vorsers het potentieel om de behandeling van beroertes grondig te verbeteren. Nu zijn er geen middelen om hersenschade na een beroerte te voorkomen. 
Jaarlijks sterven naar schatting 6 miljoen mensen aan een beroerte, wat het de tweede grootste doodsoorzaak maakt na hartaanvallen.

10 maart 2017

Britse racelegende John Surtees is overleden.


De Britse racelegende John Surtees is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie vandaag bekend. Surtees is de enige die erin slaagde zowel op twee als vier wielen wereldkampioen te worden.
De Brit veroverde vier keer de wereldtitel op de motor in de 500cc-klasse, in 1956, 1958, 1959 en 1960. 

8 maart 2017

David Attenborough’s frog: Pristimantis attenboroughi

David Attenborough’s frog: New Andean species first amphibian named after the British naturalist

Pristimantis attenboroughi

The frog was discovered in the mountains of central Peru living at altitudes of up to nearly 4,000 metres all pics: Dr Edgar Lehr

Meer lezen KLIK HIER

KLIK HIER

5 maart 2017

Pink Floyds "Dark Side of the Moon" mengpaneel onder de hamer

Veilinghuis Bonham gooit op 27 maart in New York een uniek hebbeding te grabbel: het mengpaneel waarmee in de befaamde Abbey Road studio's in Londen onder andere het album "Dark Side of the Moon" (1973) van Pink Floyd is ingeblikt. Dat heeft de Amerikaanse site teamrock.com gemeld.
Het gaat om de EMI TG12345 MK IV, een van de twee enige mengpanelen die door ingenieurs van platenmaatschappij EMI voor Abbey Road zijn gemaakt. Het stond in studio 2 van 1972 tot 1983 en was een update van het verouderde achtsporen mengpaneel. Pink Floyd-gitarist en zanger David Gilmour heeft zijn zeg gegeven tijdens de discussies over de vernieuwing.
Toen Abbey Road Studio's zijn materiaal vernieuwde, kocht de Britse producer Mike Hedges - die onder meer met The Cure en U2 samengewerkt heeft - in 1983 het mengpaneel over. Tot vandaag staat het in Hedges' studio, maar nu wil hij het dus verkopen.

Naast Pink Floyd hebben ook
Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Kate Bush en The Cure gebruik gemaakt van het mengpaneel.