31 mei 2008

Geslachtsonderscheid Brachygobius xanthozona


30 mei 2008

paring slakken Vittina coromandeliana (Sowerby, 1836)
















26 mei 2008

Foto van mijn vriend zijn kikkers!


Gifkikker met een larve op de rug !!
Hey Swa
de eerste keer dat ik dit zie na 5jaar kikkers te hebben.
gr mast

24 mei 2008

Uiterst zeldzame Albino kikkervisjes ontdekt

In Wales hebben onderzoekers albino kikkervisjes ontdekt. De uiterst zeldzame spierwitte visjes met rode ogen zijn onder streng toezicht geplaatst.
Mogelijk dragen de kikkervisjes het gen voor albinisme. "Maar het feit dat er zoveel zijn ontdekt maakt deze vondst uitzonderlijk", zegt één van de onderzoekers.
Of ze lang gaan overleven is maar de vraag. Met hun witte kleur zijn ze een snelle en opvallende hap voor vijanden en volwassen exemplaren zijn nog niet ontdekt.

19 mei 2008


Binnenkort foto's van nakweek hier? Komaan Hugo foto's maken!!
Mijn twee super kleinzonen poseren voor den Bompa !!

Inrichting aqua (Tetraodon biocellatus): achterwand








Aquarium : L 90 x H 45 x D 60 cm.


Materiaal:


Purschuim (2 bussen)


Acrylverf


Spuitbussen, zwart-bruin-groen. Spuitbus vernis.


Zand.


Eventueel: kienhout-stenen.

16 mei 2008

Natuurpunt wil meer kikkers in tuinvijvers

Natuurpunt organiseert op 17 en 18 mei haar eerste tuinvijverweekend. Met de campagne "Kijk, een kikker!" wil de organisatie de dramatische vermindering van salamanders en kikkers in Vlaanderen onderstrepen. Eveneens beklemtoont ze de ecologische meerwaarde die tuinvijvers en tuinen bieden.
Fel afgenomen
Uit een recente studie, uitgevoerd in West-Vlaanderen, blijkt dat een algemene soort als de kleine watersalamander de voorbije 25 jaar met 75 procent is afgenomen. In de polders is het nog erger gesteld met een afname van 90 procent op de vroegere vindplaatsen. De bruine kikker, de groene kikker en de alpenwatersalamander ondergaan hetzelfde lot. Natuurpunt vreest dat het onderzoek in andere provincies gelijkaardige resultaten oplevert.
Waterkwaliteit vaak optimaal
Komend weekend nodigt de organisatie de eigenaars van een tuinvijver uit om te kijken welke amfibieën er bij hen nog voorkomen. Vaak is de waterkwaliteit in de tuinvijvers optimaal waardoor ze de ideale habitat voor de beestjes vormen. Bovendien bieden de waterplanten schuilmogelijkheden en zijn ze de ideale plaats voor salamanders om eitjes af te zetten. Het enige minpunt is dat de eitjes door vissen opgegeten kunnen worden.
Helpen overleven
Volgens Natuurpunt kan ieders tuin de amfibieën ook helpen te overleven. Een rommelhoekje, een composthoop of gestapeld hout zijn geschikte voedsel-en schuilplaatsen. (belga/tdb)

Bovendien bieden de waterplanten schuilmogelijkheden en zijn ze de ideale plaats voor salamanders om eitjes af te zetten
Foto's:Swa Vleminckx

11 mei 2008

Den ouwe tijd...beter? Nostalgie met een geurtje !

























Ik kom nog uit de tijd dat bepaalde mensen zelf zijn foto's ontwikkelde en bewerkte in de 'DOKA' (De DOnkere KAmer dus). Met natte baden en een vergroter en afdrukte op speciaal fotopapier. Geen fotobewerkingsprogramma's (Adobe Photoshop om er een te noemen) zoals we die nu in elke huiskamer op de PC hebben staan, met een printer erbij. Er mee zinvolle dingen doen is weer iets anders, maar ik kan niet ontkennen er zijn prachtige en simpele en moeilijke bewerkingen mee te realiseren in die 'DRDOKA' DRoge DOKA.

De foto's die U hier ziet stammen nog uit het eerste tijdperk, zijn ontwikkeld van het eerste beging. Het filmpje belichten en daar negatieven van maken, tot het adrukken 'vergroten' en uit- en inkleuren (lagen leggen). Dit alles met chemische baden. Het sepia kleurenbad stonk naar rotte eieren, echt waar. Wil men nu sepiakleuring één druk op de knop. Als ik die knop indruk ruik ik toch nog altijd een beetje die rotte eieren geur.


Nostalgie....met een geurtje.