16 februari 2020

Nikon D6




Nikon D6
Prijs € 7.299
Incl. btw
€ 0,38 ECO TAX
Binnenkort verkrijgbaar

13 februari 2020

FENIKS2020

Na de Eerste Wereldoorlog lag de Westhoek in puin. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de streek krabbelde recht. In tien jaar tijd herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as. Tegen het einde van de jaren twintig was de wederopbouw grotendeels voltooid. Deze wederopbouw bepaalt tot op vandaag het uitzicht van de Westhoek.
Met Feniks2020 wordt de wederopbouw in grote en kleine verhalen weer tot leven gebracht. Ontdek hoe een pittoreske architectuur de sporen van de oorlog uitwiste en de Westhoek in al zijn schoonheid herstelde. Dompel je onder in de verhalen van mensen die van een huis weer een thuis maakten. Laat je verrassen door de veerkracht van een streek en zijn mensen!
Herbeleef met Feniks2020 de wederopbouw van de Westhoek in expo's en belevingsruimten, openlucht spektakels en langs toeristische wandelingen en fietstochten


10 februari 2020

De ‘kip van de Palingbeek’ overleeft storm Ciara niet


De kip die het oerei van het kunstwerk 'Coming World Remember Me' op De Palingbeek in de gaten hield, overleefde storm Ciara niet.


De kip die het oerei van het kunstwerk ‘Coming World Remember Me’ op De Palingbeek in de gaten hield, is niet meer. De 2,5 meter hoge kip overleefde storm Ciara niet.

Net naast provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke dook na de onthulling van het permanente deel van kunstwerk CWRM een 2,5 meter grote kip op. De kip leek uit te kijken op het oerei dat deel uitmaakte van het kunstwerk van Koen Vanmechelen. De vogel bestond uit kippengaas, papier-maché en lijm en was duidelijk niet bestand tegen de felle kracht van storm Ciara. “We vinden het spijtig dat onze kip zo aan haar einde is gekomen”, zeggen Hugh Shipman en Marlies Boink, makers van de kip. “We kregen heel wat reacties op de kip, ook enkele negatieve. Het was echter niet onze bedoeling om het kunstwerk belachelijk te maken, de kip was gewoon bedoeld als mooie aanvulling. Ook nu de kip haar fatale vlucht heeft gemaakt, krijgen we veel grappige reacties. Of we een andere kip zullen maken? Dat denk ik niet. Het zou niet meer hetzelfde zijn.”



De kip in betere tijden. foto's Swa Vleminckx 2019

Groot oerei 'Coming World' krijgt permanente plaats.

4 februari 2020

Biologen zien salamander zeven jaar niet van plaats komen

© Gergely Balázs De olm is een weinig beweeglijke salamander die volledig is aangepast aan het leven in het donker.


De luiaard het traagste dier ter wereld? Think again. Er is een amfibie die nog veel beter doet. In een grot in Bosnië-Herzegovina hebben wetenschappers het uitzonderlijke geval gedocumenteerd van een salamander die zeven jaar, ofwel 2.569 dagen, niet van zijn plaats kwam.

Dat de olm (Proteus anguinus), een grotsalamander, niet uitblinkt in hyperactiviteit, was al bekend. De dieren besparen energie door af en toe naar een sporadisch langskomende pissebed of slak te happen en tussendoor zo min mogelijk te bewegen.
Een team biologen, geleid door Gergely Balázs van de Eötvös Loránd-universiteit in Boedapest, voorzag negentien dieren, die volledig op een leven in het donker zijn aangepast, van een merkteken, om ze langdurig te volgen. Daaruit blijkt dat een typische olm zich minder dan tien meter per jaar verplaatst. “Ze hangen wat rond, ze doen bijna niets”, klinkt het bij het onderzoeksteam.

Eén uitzonderlijk exemplaar zat na zeven jaar zelfs nog steeds op dezelfde plek, zo ontdekten de biologen. Balázs blijft wel voorzichtig, want het is denkbaar dat het diertje begon te sprinten als de biologen weg waren, om daarna snel weer op dezelfde plek plaats te nemen. Maar dat is dus weinig waarschijnlijk.
Ter vergelijking: luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld. Geschat wordt dat luiaards in gevangenschap zo’n 15 tot 20 uur per dag slapen en in het wild tussen 8 en 9 uur per dag.