23 februari 2023

Onderzoekers ontdekken nieuwe slangenfamilie

 

De Micrelaps muelleri, een giftige slang uit het Midden-Oosten, behoort tot de nieuwe slangenfamilie. © AfricaMuseum

Wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Helsinki hebben bij het hertekenen van een stamboom van een groep slangen een nieuwe slangenfamilie ontdekt. Aan het onderzoek werkten biologen van het Africa Museum in Tervuren en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen mee, zoals Jonathan Brecko. De ontdekking van een nieuwe familie gewervelde dieren gebeurt slechts zelden, onderstreept die laatste.

Het internationale onderzoeksteam nam de Elapoidea onder de loep, een superfamilie die verschillende slangenfamilies omvat. Meer dan 700 slangensoorten over de hele wereld behoren daartoe. De slangengroep is een klassiek voorbeeld van wat ‘evolutionaire radiatie’ wordt genoemd. Bij dat fenomeen ontstaat een groot aantal soorten op korte tijd, wat het moeilijk maakt om de stamboom te reconstrueren.

De onderzoekers zijn er nu echter in geslaagd de stamboom van de slangengroep te hertekenen door meer dan 4.600 genen te analyseren. Ze gebruikten daarvoor collectie-exemplaren van de Belgische instellingen. Het Africa Museum bewaart ongeveer 17.000 slangen. Het Instituut voor Natuurwetenschappen beschikt over ongeveer 20.000 exemplaren. “Die collectie-exemplaren, waarvan sommige meer dan honderd jaar geleden zijn verzameld, blijven ons antwoorden opleveren”, aldus Brecko.

Scanners

De onderzoekers zetten ook scanners van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in om de morfologische kenmerken tussen individuele dieren te vergelijken. Binnen de Elapoidea ontdekten ze een nieuwe slangenfamilie: de Micrelapidae, met vier slangensoorten die voorkomen in Oost-Afrika, Noordoost-Afrika en het Nabije Oosten.

De studie is gepubliceerd in het vakblad ‘Molecular Phylogenetics and Evolution’.


15 februari 2023

Medaille voor paard dat diende tijdens Eerste Wereldoorlog

 


De Britten hebben een speciale onderscheiding voor dieren: de Dickin Medal. Deze week is de medaille postuum uitgereikt aan Warrior, een paard dat diende tijdens de Eerste Wereldoorlog.



Het paard staat symbool voor alle dieren die de Britse strijdkrachten tijdens de Eerste Wereldoorlog hielpen. Het is de 66e keer dat de medaille wordt uitgereikt. Niet eerder ging de Dickin Medal echter naar een dier dat dienst deed tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Overwoestbaar

Warrior arriveerde op 11 augustus 1914 aan het westelijk front en werd bereden door ‘Galloping Jack’ Seely, commandant van drie regimenten Canadese cavalerie. Dat het dier de oorlog overleefde mag een wonder genoemd worden. Het paard was onder meer aanwezig bij de Slag om de Somme en overleefde ook de beruchte Slag om Passendaele. Gedurende de oorlog kreeg hij te maken met aanvallen vanuit de lucht, werd hij bedolven onder de modder en zijn stal stond twee keer in vuur en vlam.

Na de oorlog raakte Warrior bekend als “het paard dat de Duitsers niet konden doden”.

Warrior overleed in 1941, thuis op de Isle of Wight. Hij werd 32 jaar oud. Het dier was zo bekend dat er kort na zijn heengaan een necrologie werd gepubliceerd in verschillende kranten, waaronder The Times. Er is ook een boek over het oorlogspaard gepubliceerd.

Boek: Warrior – TheAmazing Story of a Real War Horse

BRON