Oorlog
Robert Capa (1913-1954) geldt als de kwintessentiële fotojournalist en als een pionier van de oorlogsfotografie. Zijn beelden van WO II en de Spaanse Burgeroorlog zijn klassiekers. De foto die hem wereldberoemd maakte, heet voluit Loyalist militiaman at the moment of death, Cerro Muriano, September 5, 1936, maar staat bekend als de Vallende soldaat. Het beeld, waarin Capa de dood betrapt, verdeelt: volgens sommigen is het in scène gezet, anderen zijn overtuigd van de authenticiteit. Onder die laatsten zijn biograaf Richard Whelan, die een vrij overtuigende argumentatie opbouwde.
Endre Friedmann
Vast staat dat Capa een behoorlijke drang tot fictionalisering had. Hij werd in Hongarije geboren als Endre Friedmann. Die naam gooide hij af in Parijs, waar hij begin jaren 1930 de journaliste en fotografe Gerda Pohorylle leerde kennen. Ze waren een tijdlang een koppel en een professioneel duo. Samen bedachten ze ‘de beroemde Amerikaanse fotograaf Robert Capa'. Friedmann begon zijn werk onder die naam aan de man te brengen.
Magnum
In 1947 richtte Capa samen met Henri Cartier-Bresson, David Seymour en George Rodger het agentschap Magnum op. De vier waren ontgoocheld in de journalistiek tijdens de oorlogsjaren. Capa en co wilden in totale onafhankelijkheid kunnen doen wat een fotojournalist in hun ogen móest doen: onrecht aanklagen. Ze richtten een coöperatie op, waardoor ze hun werk volledig autonoom konden beheren.
Magnum en Capa waren meer dan conflictfotografie alleen. De Hongaar maakte prachtige portretten van onder meer Picasso, Hemingway en Truman Capote.
Omaha Beach
Even bekend als de Vallende soldaat zijn de zogenaamde Magnificent eleven, een reeks foto's die Capa maakte tijdens de geallieerde landing op Omaha Beach in Normandië, op 6 juni 1944. Hij ging samen met een regiment Amerikaanse soldaten aan land. Terwijl hij beschoten werd vanuit Duitse bunkers schoot Capa 106 foto's. Hij stuurde de films meteen door naar de redactie van Life in Londen. Door een fout bij de ontwikkeling in de donkere kamer bleven er maar elf bewaard.
Dood
Eind jaren 1940 besliste Capa nooit meer naar een oorlogsfront te trekken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 1950 was hij in Japan voor een expo waaraan Magnum meewerkte. Life vroeg hem naar Zuidoost-Azië te gaan om de Eerste Indochinese Oorlog te verslaan. Capa vertrok samen met de journalisten Jim Lucas en John Mecklin. Op 25 mei, rond drie uur 's middags, stapte Capa uit de wagen waarmee de drie rondreden om wat verderop te gaan fotograferen. Een paar minuten later hoorden Lucas en Mecklin een knal. Capa was op een landmijn gestapt. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten