30 december 2015

Bucephalandra, prachtige en relatief nog moeilijk te vinden planten!


Foto Swa Vleminckx: Bucephalandra sp. Sekadau Green Wavy


Hoewel ze een relatief nieuw geslacht van planten zijn voor onze hobby, zijn zij al bekend in de wetenschappelijke wereld sinds 1858. Toen ze voor het eerst werden ingevoerd voor de aquarium hobby werden zij vergeleken met Cryptocoryne soorten vanwege hun smalle en meestal olijf-gekleurde bladeren. Echter, hun kruipende wortelstokken en wortels passen dan weer meer bij de kenmerken van Anubias


Bucephalandra's zijn te vinden op het grootste eiland van de Maleise Archipel, Borneo dus. De planten worden daar gevonden in rivieren en beken, en soms ook op de oevers van de rivieren. Borneo heeft een tropisch klimaat, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van boven de 20 C°. Ondanks het constante klimaat in bepaalde gebieden op het eiland Borneo zijn er twee seizoenen die worden bepaald door de hoeveelheid neerslag. Tijdens het regenseizoen, wanneer de rivieren stijgen, worden Bucephalandra planten die groeien op land ondergedompeld in water voor een paar maanden. Dit betekent echter niet dat ze niet blijven groeien en ze kunnen gemakkelijk transformeren in hun ondergedompelde vorm. De belangrijkste verschillen tussen de bovenwater- en onderwatervorm zijn de volgende, onder water hebben ze een fijnere bladstructuur en vertonen ook een intensere kleuring.
Bucephalandra sp. Melawi II

In bloei komen begint voornamelijk onder water. Het is moeilijk te zeggen welke factoren ertoe leiden dat de plant een bloem begint te produceren. Bloei van Anubias species gaat vaak gepaard met verandering (soms verslechtering) van de  milieuomstandigheden en wordt beschouwd als een vorm van overleving van de plant. Echter, Bucephalandra’s kunnen bloeien als ze een ruim aanbod hebben van voedingsstoffen, en zich in ideale omstandigheden bevinden. Ze kunnen zelfs meerdere bloemen tegelijk produceren.
Bij veranderingen in het aquarium,  zoals verandering van het licht en de water chemie, of het verplaatsen naar een ander aquarium kan Bucephalandra een deel van zijn bladeren verliezen door verslijming. Dit zien we soms ook gebeuren bij Cryptocoryne species (en wordt aangeduid als "Cryptocoryne ziekte"). Ook algenplagen zijn meestal verantwoordelijk voor het verlies van de bladeren. Dit proces, het afvallen (en) of verslijmen van bladeren, is geleidelijk en zelden zal de plant heel snel al zijn bladeren verliezen. Dus ingrijpen is vaak mogelijk om het probleem te behandelen voordat alle bladeren zijn afgevallen of verslijmd. Zelfs zonder blad, indien de wortelstok en wortels stevig en gezond zijn, kan de plant zich meestal herstellen en is het een kwestie om de plant wat tijd te gunnen. De parameters voor het water die Bucephalandras kunnen tolereren zijn: pH van 5-8, bijna elke GH en KH, en een temperatuur tussen 22-28 graden Celsius.
Bucephalandra Kir Royale
Om ze te planten in een aquarium zijn ze vergelijkbaar met Anubias en Java varens de wortelstokken moeten vastgebonden worden op hout of stenen. De wortels hebben de mogelijkheid om zich stevig te hechten aan een verharding, zelfs als de stenen glad zijn.  Ze  groeien over het algemeen heel langzaam, maar de groei is afhankelijk van de variëteit. Sommige rassen kunnen 2 bladeren per week te produceren als ze zich in optimale omstandigheden bevinden, terwijl anderen slechts 1 blad zullen produceren om de 2 weken. De meeste soorten zijn vrij klein 3 tot 5 cm., maar een aantal van de grotere soorten kunnen toch wel tot 20 cm. groot worden.

Er worden continu nieuwe soorten ontdekt die nog niet beschreven zijn. Momenteel zijn er slechts drie soorten beschreven: Bucephalandra gigantea, Bucepholandra magnifolia, Bucepholandra motoleyana. Men kan echter meer dan 200 variaties handelsnamen tegenkomen. Omdat vele soorten nog onbekend zijn voor de wetenschap, zijn de handelsnamen gemaakt op basis van de namen van de regio's, rivieren, of staten waar ze werden gevonden zoals Kedagang, Kualakuayan, Tapah, Sabah, Kalimantan, Sintang. De namen zijn ook gemaakt op basis van de kleur en de vorm van de bladeren zoals Brownie Brown, Red Gaia, Super Blue.
Bucephalandra sp. Brownie Ghost
Bucephalandra’s hebben ook erg aantrekkelijke bladvormen, de bladeren kunnen ovaal met een vlakke rand zijn, ovaal met golvende rand, lang en recht, lang en golvend, of zelfs amandelvormige of als een druppel water. Teveel om te beschrijven dus. De kleuren van de stengels zijn voornamelijk roze of rood, maar de bladeren kunnen veelkleurig zijn. Afhankelijk van de soort, kunnen sommige bladeren zelfs bijna alle kleuren van de regenboog hebben. Er zijn vele variëteiten, waarin een "blauwe glans" op de bladeren zichtbaar is. Deze eigenschap is interessant omdat de glans alleen zichtbaar is wanneer je kijkt onder een bepaalde hoek. In sommige soorten, komen we ook andere kleuren tegen vergelijkbaar met een helder groene glans, of de kleur van koper of roodachtige tinten. Er zijn relatief weinig soorten die volledig groen zijn.
Bucephalandra sp.”Achilles”
Bucephalandra soorten zijn dus een prachtige en nog relatief  dure en moeilijk te vinden geslacht van planten die nog veel aquarianen over de hele wereld zullen boeien dankzij hun majestueuze verschijning.  
Bucephalandra-motleyana-bukit-kelam-sintang
Foto Swa Vleminckx: Bucephalandra sp.Wavy-Leaf 

Meer info en foto’s: 

Bucephalandra Plants

Bucephalandra

Kleinzoon Keith in actie met een Nikon D200












































Nymphaea pubescens

26 december 2015

Bekende topfotograaf Marc Lagrange verongelukt in Tenerife

Marc Lagrange (Belgianborn )

De Antwerpse fotograaf Marc Lagrange (58) is overleden. 

Lagrange stond vooral bekend om zijn kunstige naaktfoto's die internationaal aanzien genoot. Het gaat om verfijnde, stijlvolle composities, die een ode brengen aan schoonheid, sensualiteit en verbeelding. Lagrange verkoos analoge fotografie boven digitale en legde zich de laatste jaren ook toe op videoproducties.

Marc Lagrange was een internationaal gelauwerde fotograaf, die woonde en werkte vanuit Antwerpen. De publicatie van zijn boek Diamonds and Pearls in 2013, betekende zijn grote doorbraak. Het boek werd gepubliceerd in meer dan 80 landen. In 2014 volgde het exclusieve Hotel Maritime.
Een selectie van de meeste iconische foto’s uit het oeuvre van Lagrange was in 2015 te zien op de TEFAF Art Fair in Maastricht. Voor zijn project Senza Parole fotografeerde hij ondermeer in de verlaten Antwerpse handelsbeurs.

Lagrange over zijn voorliefde voor analoge fotografie ("Terzake" - 2011)


Nieuwe planten

Nymphaea pubescens

Van volgende, foto's volgen:
Blyxa novoguineensis   
Bucephalandra sp. Sekadau Green Wavy            
Vallisneria torta

20 december 2015

2016

Beste Studio Kwaak fans
Met deze wil ik jullie allemaal een zalig kerstfeest en een fantastisch 2016 toewensen.
Dat 2016 een jaar vol vreugde, plezier en hopelijk veel leuke momenten mag worden.

Bedankt ook voor jullie talrijke aanwezigheid op mijn blog het voorbije jaar.


18 december 2015

The Nikon D Family

from top to bottom, from left to right:
1. row: D1, D1H, D1X, D100, D2H, D70, D2X
2. row: D2Hs, D50, D70s, D200, D2Xs, D80, D40
3. row: D40x, D3, D300, D60, D700, D90, D3X
4. row: D5000, D300s, D3000, D3s, D3100, D7000, D5100 

meer klik hier















17 december 2015

Wetenschappers ontdekken 200 jaar oude reuzensalamander

In de Chinese stad Tsjoengking hebben wetenschappers een reuzensalamander ontdekt naar schatting 200 jaar oud is. 

De reuzensalamander is 1,4 meter lang en weegt 52 kilo. Dat is niet uitzonderlijk groot voor een reuzensalamander, het grootste bekende amfibie. De locals haalden het dier uit zijn grot en verhuisden het naar een bassin om er een reeks tests op te verrichten. De reuzensalamander is een bedreigde diersoort. De voorbije 50 jaar is hun populatie met 80 procent afgenomen door stropers en de vernieling van hun habitat.

10 december 2015

3 december 2015

Goed en slecht nieuws voor Pink Floyd-fans


De allereerste nummers van de psychedelische band Pink Floyd worden op een EP (extended play) uitgebracht, zo meldt het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. Tot daar het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat de plaat op amper duizend exemplaren verschijnt, wat van 'Pink Floyd 1965 - Their First Recordings' in no time een peperduur hebbeding zal maken.
De EP telt zes nummers: 'Lucy Leave', Double O Bo', 'Remember Me', 'Butterfly', 'Walk with me Sydney' van Roger Waters en 'I'm a King Bee' van Slim Harpo. 

In 1965 vertoefde Pink Floyd nog niet in kosmische sferen, al bestond de groep reeds uit Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright en de extravagante Syd Barrett. Later werd David Gilmour bandlid nummer vier, terwijl Barrett solo ging.

Een jaar geleden, in november 2014, bracht Pink Floyd hun allerlaatste album uit, 'The Endless River'. Aan dat werkstuk nam de opgestapte Waters niet deel.