De Australische tunnelspin is een van de dodelijkste spinnen ter wereld. Het gif zorgt ervoor dat de spieren verkrampen tot uiteindelijk ook het hart verkrampt en stilvalt. Een beet van een mannetjesspin kan een kind binnen het kwartier doden. Een beet van een vrouwtjesspin is minder gevaarlijk, maar nog steeds dodelijk. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het gif ook voordelen biedt. Hun bevindingen zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
In het gif is immers een niet-giftige component gevonden die kan helpen om hersenschade te voorkomen bij patiënten die een beroerte hebben gekregen. De vorsers hebben de component Hi1a genoemd. Bij een beroerte zakt het zuurstofniveau in de hersenen heel snel. De hersenen schakelen hierdoor in een soort overlevingsmodus en starten noodprocessen op die voldoende energie moeten produceren om de hersenen draaiende te houden. Daarbij komt echter ook een zuur vrij dat hersencellen kan beschadigen.
Uit proeven met ratten blijkt dat het toedienen van Hi1a ervoor zorgt dat de cellen minder snel beschadigd geraken. Zelfs twee uur na de beroerte zelf blijkt de hersenschade bij de ratten die de component toegediend kregen 80 procent kleiner dan bij de controlegroep. De component blijkt uiterst effectief, want zelfs 8 uur na de beroerte kan hij tot 65 procent van de hersenschade voorkomen.
Volgens de onderzoekers zouden -na bijkomende testen- binnen twee jaar al menselijke testen kunnen beginnen. Als het ook bij mensen werkt, heeft het middel volgens de vorsers het potentieel om de behandeling van beroertes grondig te verbeteren. Nu zijn er geen middelen om hersenschade na een beroerte te voorkomen.
Jaarlijks sterven naar schatting 6 miljoen mensen aan een beroerte, wat het de tweede grootste doodsoorzaak maakt na hartaanvallen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten