21 december 2019

Sporen van Amerikaanse stierkikker in haven van Antwerpen


Sporen van Amerikaanse stierkikker in haven van Antwerpen: "Dit kan desastreuze gevolgen hebben"

In de Antwerpse haven zijn sporen opgedoken van de Amerikaanse stierkikker. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek is ongerust want de kikker eet andere amfibieën op en heeft een sterk verarmend effect op de inheemse fauna.

"De Amerikaanse stierkikker is een amfibie die bij ons niet thuis hoort", zegt Rein Brys, onderzoeker aan het Instituut voor Natuur en Bos, in de middaguitzending van Radio 2 Antwerpen. "Het is een enorm grote kikker en hij is heel erg dominant naar andere amfibieën toe. De stierkikker eet andere amfibieën op en heeft daarom een sterk verarmend effect op de inheemse fauna.

Nog niet 100 procent zeker
De onderzoekers van het Instituut voor Natuur en Bos hebben de sporen van de kikker toevallig ontdekt in de Antwerpse haven. "We zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken om zeldzame soorten vroegtijdig op te kunnen zoeken. Zo vonden we DNA-sporen van deze vraatzuchtige kikker."
Rein verduidelijkt dat ze de stierkikker nog niet gezien hebben en dus nog niet 100 procent zeker zijn dat hij zich in de poelen van de Antwerpse haven bevindt. "Het kan ook dat een reiger een stierkikker heeft gegeten en dan in de poelen van de Antwerpse haven zijn behoefte heeft gedaan. Maar het is verdacht dat we twee keer dezelfde signalen hebben gekregen. Als de kikker er in de lente nog steeds is, moet we hem bestrijden."


20 december 2019

India maakt een half miljoen postzegels met Ieperse Menenpoort


















De Indiase Post heeft een postzegel uitgebracht met daarop de Ieperse Menenpoort. De postzegel maakt deel uit van een reeks over India en de Eerste Wereldoorlog.
Heel wat Indiërs vochten mee in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vooral dan tijdens de Eerste en Tweede Slag bij Ieper. 
Het is nog maar de tweede keer dat de Menenpoort op een postzegel staat. De eerste keer was zo'n 50 jaar geleden, op een postzegel in België.

Veldslagen
De postzegel met de Menenpoort is gedrukt op een half miljoen exemplaren. Dominiek Dendooven van het In Flanders Fields Museum: "Het toont aan dat ze in India hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog herontdekt hebben en dat ze die heel belangrijk vinden. De twee veldslagen bij Ieper waarin Indiërs betrokken zijn geweest, waren vrij belangrijk voor de Indiase oorlogsdeelname. Dat verklaart waarom één van die postzegels de Menenpoort toont."


3 december 2019

Pink Floyd "The Later Years 1987 - 2019" (Superdeluxe Edition)

Het allerbeste van Pink Floyd verzameld


















Productbeschrijving

'Pink Floyd The Later Years' geeft een overzicht van het Pink Floyd-verhaal vanaf 1987.
In de box is o.a. het album 'A Momentary Lapse of Reason' terug te vinden. Deze uitgave is ge(re)mixt door David Gilmour en Andy Jackson met speciale aandacht voor Richard Wrights keyboard arrangementen en ze namen samen met Nick Mason nieuwe drumpartijen op. Daarnaast bevat de box meer dan zes uur aan nooit eerder uitgebrachte audio- en videomateriaal. Deze zijn afkomstig van de albums 'A Momentary Lapse of Reason', 'The Division Bell' en 'The Endless River'.
Daarbij vindt men in de collectie nooit eerder uitgebrachte audio- en videobeelden van Pink Floyds concerten in Wenen (1989) en Knebworth (1990). Ook zitten er in de collectie een DVD en Blu-Ray met beelden van Pink Floyds laatste optreden met de leden David Gilmour, Nick Mason en Richard Wright (2007 Syd Barett Tribute Concert).
De box wordt compleet gemaakt met audio- en videomateriaal van de Pulse repetities en de full-length Ian Emes film van 'The Endless River', een zestig pagina's tellend fotoboek, replica's van tour programma's, posters en een geheel nieuw songtekstboek.
370 € Nog niet verschenen 13-12-2019

11 november 2019

Wapenstilstand WO I 11-11-1918 'opdat we het niet vergeten'.

In Vlaanderens velden

“In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen
Tussen de kruisen, rij aan rij
die onze plek aangeven; en in de lucht
vliegen leeuweriken, nog steeds dapper zingend
ook al hoor je ze nauwelijks te midden van het kanongebulder
aan de grond.
Wij zijn de doden. Enkele dagen geleden
leefden we nog, voelden de dauw, zagen de zon ondergaan
beminden en werden bemind en nu liggen we
in Vlaanderens velden
Neem ons gevecht met de vijand weer op:
Tot u gooien wij, met falende hand
de toorts; aan u om haar hoog te houden
Als gij breekt met ons die sterven
zullen wij niet slapen, ook al bloeien de klaprozen
in Vlaanderens velden.”

John McCrae


10 november 2019

Ondertekening wapenstilstand Eerste Wereldoorlog (1918)



Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten.

Vanaf 11:00 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles. Bovenstaande foto werd genomen nadat de wapenstilstand was ondertekend. Op de voorgrond de Franse maarschalk Ferdinand Foch (tweede van rechts), geflankeerd door twee Britse officieren: schout-bij-nacht Hope (uiterst rechts) en admiraal Wemyss.

De Duitse legerleiding had de politicus Matthias Erzberger afgevaardigd voor de onderhandelingen. Van onderhandelen was echter niet echt sprake. Volgens de overlevering zou maarschalk Foch het volgende tegen Erzberger hebben gezegd toen die informeerde naar voorstellen voor een wapenstilstand: ‘Voorstellen? Ik heb geen enkel voorstel.’

Matthias Erzberger kreeg een dictaat voorgelegd en hij werd geacht dat te tekenen. Bij Compiègne staat vandaag de dag een replica van de historische treinwagon. De originele wagon werd in de zomer van 1940 op bevel van Adolf Hitler naar Berlijn overgebracht. Kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog oorlog werd hij door SS’ers in brand gestoken.

De ondertekening vond overigens plaats om 5 uur ‘s nachts terwijl bepaald was dat de wapenstilstand om 11 uur in ging. Na de ondertekening werd er dus nog enkele uren gevochten. Om twee minuten voor elf sneuvelde bij het Belgische Mons de Canadese soldaat Price. Hij wordt gezien als het laatste slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog die in totaal meer dan negen miljoen militairen het leven kostte.

Met de Duitse onderhandelaar Matthias Erzberger liep het overigens niet goed af. In augustus 1921 werd hij door leden van een extreem-rechtse groep vermoord. Zij beschouwden Erzberger als een landverrader, omdat hij de wapenstilstand had ondertekend maar ook omdat hij zich daarna als minister had ingezet voor de naleving van het Verdrag van Versailles.


27 oktober 2019

Voor het eerste gespot in de Benelux: de oranje poriënzwam

©Rudy Claeys Een unieke ontdekking in De Palingbeek: de oranje poriënzwam.

In provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke werd een opmerkelijke zwam gespot: de oranje poriënzwam of Favolaschia Calocera. Ieperling Rudy Claeys, voorzitter van Natuurpunt Westland, deed de ontdekking.

Rudy was op zoek naar paddenstoelen toen hij plots een oranje kleur opmerkte. “Ik wist niet om welke zwam het ging, want ik had dat nog nooit gezien”, zegt de man. 
“Ik ben ten rade gegaan bij mensen van Natuurpunt en daar werd me gezegd dat het om een oranje poriënzwam of Favolaschia calocera ging. Die werd voor het eerste gespot in Madagascar en kwam via Engeland op ons continent terecht.”

Rudy Claeys gaat regelmatig met Paddenstoelenwerkgroep De Bron op zoek aan paddenstoelen. Op het domein De Palingbeek ontdekte de groep al meer dan honderd soorten. “Er ligt daar veel dood hout, wat een perfecte voedingsbodem is voor paddenstoelen en zwammen.”

16 oktober 2019

Wildlife Photographer of the Year

In de kleine wereld van de natuurfotografen geldt het als de Oscar: de titel van Wildlife Photographer of the Year. 
De winnaar van dit jaar is Yongqing Bao die de jacht van een Tibetaanse vos op een marmot vastlegde. 
















©Yongqing Bao De winnende foto: een Tibetaanse vos jaagt een marmot de stuipen op het lijf.

15 oktober 2019

Nikon Z 50, Nikon's nieuwste aanwinst in de Nikon Z-familie















Nikon breidt zijn Z-serie van spiegelloze camera's uit met een nieuw model. De Z-serie was lange tijd alleen voor fullframe gebruikers. Naast hoge beeldkwaliteit-foto's, schiet je ook met gemak 4K-video met veel detail, diepte en kleur.

De spiegelloze Nikon Z 50 heeft een aps-c 20,9 megapixel DX-sensor en biedt veel optische voordelen in een stevige en compacte DX-camerabody. Het uiterlijk lijkt veel op dat van de Z7- en Z6-modellen met fullframe-sensor, maar het nieuwe model is iets kleiner en heeft een kleinere sensor.

De sensor is voorzien van 209 autofocuspunten. Die dekken horizontaal en verticaal zo'n 90 procent van het beeldoppervlak. De chip heeft een gevoeligheid van 100 tot 51.200iso en een 4k-filmfunctie met maximaal 30fps. In full-hd gaat de filmsnelheid tot 120fps.

3 oktober 2019

Groot oerei 'Coming World' krijgt permanente plaats.





Foto's: Swa Vleminckx©

Groot oerei 'Coming World' krijgt permanente plaats in provinciedomein De Palingbeek

Het oerei, dat in het midden van de installatie stond in de zone van het niemandsland, werd met een grote kraan verplaatst naar een groene zone, gelegen langs de oprit naar de parking in de Palingbeekstraat. Daar zal het een deel worden van een nieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen. Dat kunstwerk wordt een permanent aandenken aan de expo '600.000 beeldjes - 600.000 namen'.

Door de grote belangstelling wordt er, in samenspraak tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en de Provincie West-Vlaanderen, een nieuw kunstwerk geïnstalleerd. De kunstenaar tekende hiervoor een nieuw ontwerp uit. Centraal in deze installatie staat opnieuw het grote ei waaruit de beeldjes rollen.

Met deze permanente en gelijknamige installatie willen de Provincie en Koen Vanmechelen de slachtoffers een definitieve plaats geven in onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst. De nieuwe landartinstallatie 'CWRM' is het vervolg op de tijdelijke installatie die in 2018 op het domein te zien was. Binnen 'CWRM' werd toen de expo '600.000 beeldjes - 600.000 namen'uitgewerkt, een verwijzing naar het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem.


11 september 2019

Nikon D6 en 120-300mm f/2.8-objectief !

Nikon heeft de ontwikkeling aan van de D6 aangekondigd. Deze professionele fullframe spiegelreflex moet Nikon's nieuwe vlaggenschip worden. 
Daarnaast wordt de komst van het AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR-telezoomobjectief wereldkundig, dat compatibel is met FX-formaat camera's van Nikon.

Nikon D6


De ontwikkeling van de D6, de meest geavanceerde digitale spiegelreflex van Nikon tot nu toe, markeert de 20e verjaardag van de D-serie met één cijfer. Nikon geeft verder geen nadere details (welke sensor, wel of geen stabilisatie, welke videocapaciteiten) prijs.

Deze worden op een latere datum aangekondigd. Waarschijnlijk zal de camera uitkomen voor de Olympische Zomerspelen van volgend jaar.

Hoogstwaarschijnlijk zal de D6 evenals als zijn voorganger (de Nikon D5) enorm snel zijn en dus heel erg geschikt voor sport-, wild- en actiefotografie. De D5 heeft hiervoor de capaciteit om foto's met maximaal 12fps te nemen (14fps zonder autofocus).

Ook heeft de D5 een autofocussysteem van 153 focuspunten (waarvan 99 kruisgevoelig). Deze camera werd later doorontwikkeld richting de Nikon D850 en de D500.

Er zijn geruchten dat de D6 twee CFexpress-geheugenkaartsleuven krijgt die een vrijwel grenzeloze buffer mogelijk maken. De CFexpress 2.0-standaard biedt al leessnelheden tot 1.700 megabyte per seconde en schrijfsnelheden tot 1.400 megabyte per seconde aan.

NIKON KONDIGT DE ONTWIKKELING AAN VAN DE D6 EN HET AF-S NIKKOR 120-300MM F/2.8E FL ED SR VR-OBJECTIEF


9 augustus 2019

’s Werelds grootste kikker bouwt zelf vijvertjes om zijn jongen te beschermen



De goliathkikker heeft zijn naam niet gestolen: hij weegt iets meer dan drie kilogram, is groter dan een mensenvoet en daarmee de grootste kikkersoort ter wereld. Over het voortplantingsproces van de bijzondere kikker is weinig geweten, al licht een recent onderzoek gepubliceerd in het blad Journal of Natural History, een tipje van de sluier. Daaruit blijkt dat de grote kikkers zelf vijvertjes bouwen om hun jongen te beschermen.

Terwijl sommige kikkers slechts een duimbreed groot worden, is de goliathkikker er eentje om U tegen te zeggen. Ze staan bekend om hun indrukwekkende gestalte, kunnen tot 3,3 kilogram wegen en 34 centimeter lang worden, dat is zonder hun poten te strekken, maar over het voortplantingsgedrag van de kikkers is vrij weinig geweten.

Het recente onderzoek van Mark-Oliver Rödel en collega’s brengt daar verandering in. De onderzoekers concluderen dat de goliathkikkers bijzonder goede ouders zijn. Door zelf poeltjes of vijvers te bouwen vlakbij de oever van een rivier, geeft de kikkersoort het nageslacht een grotere kans op overleven. “Het afzetten van hun eitjes in de rivier zou vrijwel zeker leiden tot de dood van het nageslacht”, legt onderzoeker Rödel uit aan de wetenschappelijke nieuwssite Scientas.nl. In de rivier leven namelijk tal van vissen die verlekkerd zijn op de eitjes én kikkervisjes.

Vijvers bouwen
Maar hoe gaan de kikkers dan precies te werk? Om die vraag te beantwoorden, wandelden de onderzoekers langs de oevers van de Mpoula-rivier in Kameroen en Equatoriaal-Guinea. En daar ontdekten ze dat duizend(en) eitjes en kikkervisjes in zelfgemaakte vijvertjes lagen. Die vijvertjes werden gebouwd met stenen, bladeren en takken; met al het materiaal dat rondom de rivier te vinden is maken de kikkers een dam. De stenen die daarvoor gebruikt worden, kunnen trouwens wel tot twee kilogram wegen.
Zo bakenen de kikkers hun nestje slim af. Dat bewaken ze vervolgens alsof hun leven ervan afhangt. Met behulp van camera’s ontdekten de onderzoekers dat de kikkers de zelfgemaakte vijvers afwisselend bewaken, dag én nacht.
 Journal of Natural History Met behulp van camera’s ontdekten de onderzoekers dat de kikkers de zelfgemaakte vijvers afwisselend bewaken, dag én nacht.

Bedreigd
Ondanks alle inspanningen van de bijzondere kikker – die trouwens niet alleen insecten, maar ook knaagdieren, vogels en slangen lust – is het amfibie toch met uitsterven bedreigd. Dat is voornamelijk aan de jacht te wijten. Omdat de kikker zo groot is, is hij een populaire voedselbron voor de mens. “Het grootste probleem waar de soort vandaag de dag mee te maken heeft, is dat het vlees ervan zeer gewaardeerd wordt en lokale jagers veel bestellingen krijgen voor trouwfeesten en andere belangrijke ceremoniën waar gasten verwachten dat er vlees van de goliathkikkers wordt geserveerd”, aldus Rödel.