27 augustus 2020

Onvruchtbare stierkikkers worden ingezet om populatie te verkleinen: "Het zijn vraatzuchtige beesten en een gevaar voor onze biodiversiteit"

 


In de provincie Antwerpen gaan steriele stierkikkers massaal worden verspreid om de reproductieaantallen van de soort te doen dalen. Een wereldprimeur die de provincie Antwerpen mee financieel ondersteunt. De stierkikkers zorgen al langer voor problemen in de vallei van de Grote Nete. “Ze zijn heel luid, slecht voor onze biodiversiteit en eten alles wat ze tegenkomen”, vertelt Mieke Hogewijs van het provincie­bestuur bij Radio 2 Antwerpen.

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die zich thuisvoelt in de Vlaamse wateren en hier geen natuurlijke vijanden heeft, zegt Mieke Hogewijs. “Een stierkikker is een heel grote kikker die hier origineel niet leeft. De kikker heeft ook een zeer typisch lawaai. Het geluid is vergelijkbaar met een loeiende koe of stier, vandaar ook de naam.” De stierkikker komt meestal in geïsoleerde populaties voor en dat vooral in Hoogstraten, Arendonk en Kasterlee. “Ze komen voor in de Grote Nete en al de vijvers daarlangs. Dus van Lier tot Balen. Daar zijn heel veel vijvers, die allemaal besmet zijn met de stierkikkers”, vertelt Hogewijs.

De provincie Antwerpen is de stierkikker liever kwijt dan rijk. “Het is een soort met een grote impact op onze inheemse amfibieën, want onze eigen kikkers en salamanders worden door hen opgegeten. Het is een heel vraatzuchtige kikker, wat een probleem is voor onze biodiversiteit. Eigenlijk eet hij alles wat in zijn mond past, dus ook zeldzame soorten worden soms opgegeten, zoals libellen. Maar ook kleine vogeltjes eet hij graag”, vertelt Hogewijs. “Ook draagt de soort vaak schimmels mee. Daar hebben ze zelf geen last van, maar onze inheemse amfibieën wel. ”

Verwarring creëren in de kikkerpopulatie

"De traditionele bestrijding met fuiken werkt niet meer voldoende en de stierkikker blijft zich maar voortplanten en verspreiden. De Hogeschool PXL heeft nu een techniek ontwikkeld om die sterke populatiegroei in te perken. Steriele, dus onvruchtbare, stierkikkers worden uitgezet en gaan met elkaar concurreren. De kikkers gaan met elkaar willen paren, maar door de onvruchtbare kikkers is het onmogelijk om voort te planten. In de kikkerpopulatie gaat er zo verwarring ontstaan. We 'foppen' eigenlijk de dieren om op een duurzame manier aan een populatiestop te doen zonder chemische middelen te gebruiken”, aldus Hogewijs.


Laura Keersmaekers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten