Hemianthus micranthemoides NUTTALL 1817
Synoniem: Micranthemum micranthemoides
Hemianthus micranthemoides
Iedereen heeft ze al gezien aquariums met hun diepgroene tapijten. Waarschijnlijk voornamelijk op het internet.
Ook in boeken kunnen we ze bewonderen, leen eens het boek ‘De Wondere Wereld onder water’ (Japanse tuinen in het aquarium) van Takashi Amano uit de clubbibliotheek. Technische informatie-ISBN 3-932044-02-9)
Hierin kunnen we ook de techniek die gebruikt is in vinden. 2 TL lampen zoals sommigen aanbevelen zal je hier niet vinden natuurlijk, enkele voorbeelden: 20W x 10 (200Watt), 20W x 20 (400Watt), 30W x 4, 20W x 4 (200Watt)! En zo kan ik nog even doorgaan.
Of wat dacht je van de aquaria die je kunt bewonderen in ons ‘Aquarium Wereld’ die prijzen wonnen met de ‘huiskeuring’ moet je nog eens opzoeken en de Licht-techniek eens bekijken.
Wat heeft dat met dit plantje te maken en die groene tapijten, mensen willen groene tapijten en ‘Hollandse bakken’ met weinig licht, wel dat gaat niet samen, licht moeten die hebben deze bodembedekers en meststoffen natuurlijk. En veel licht = en veel juist bemesten!
Terug naar ons plantje Hemianthus micranthemoides, komt uit Noord-Amerika en is een sierlijke voorgrondplant waarvan de kleine, gebogen bladeren maken dat ze eruit zien als een miniatuur versie van Egeria densa - Argentijnse waterpest.
Een compacte groep van Hemianthus micranthemoides is erg mooi met zijn kleine, lichtgroene bladeren ( 3-9 mm lang, 2-4 mm breed). In terraria kan deze ook gebruikt worden en vormt daar dan een compact kussen. Hemianthus micranthemoides is een bekende soort die populair is in de hobby. Deze plant zou eigenlijk uitgestorven in haar oorspronkelijke verspreidingsgebied en is genoteerd door veel deelstaatregeringen als ofwel uitgeroeid of bedreigd. Er zijn een aantal publicaties en deze vermelden dat de plant niet meer is gezien in zijn inheemse habitat sinds 1941? Gelukkig is de soort algemeen verkrijgbaar in de aquariumhandel en algemeen gemakkelijk in een aquarium omgeving te houden.
H. micranthemoides wordt soms verward met andere kleinbladige soorten zoals Micranthemum umbrosum en H. callitrichoides. De planten zijn een geweldige aanvulling voor vrijwel elke aquascape.
H. callitrichoides
Cryptocoryne parva
Ik persoonlijk heb nu 4 verschillende ‘tapijten’ in mijn aquarium zijnde: Hemianthus micranthemoides, H. callitrichoides, Cryptocoryne parva en Hydrocotyle tripartita.
Hydrocotyle tripartita.
Wanneer de planten worden gehouden onder ideale omstandigheden, dit door toevoeging van meststoffen, zoals nitraat en fosfaat, CO2 en fel licht zal dat vaak leiden tot uitzonderlijk dichte groei en parelen (is de productie van zichtbare stromen van bellen zuurstof die ontstaan uit planten tijdens maximale fotosynthese.) Groei kan ongebreideld zijn, maar het beheer van deze plant is een eenvoudige zaak. Zwaar snoeien (trimmen) wordt goed verdragen en zelfs aan te raden om dichte groei te bevorderen.
Dit voorkomt ook dat de lagere delen van de plant verstikt raken. De groep planten (tapijtvorming) kan wild en slordig zijn door het te laten groeien, of het kan worden geknipt zodat een prachtig getrimd tapijt ontstaat!
Door de kleine bladgrootte is de plant uitermate goed geschikt voor nano-aquaria, waar hij kan worden gesnoeid voor gebruik in de voor-, midden-, of achtergrond! Men kan visueel indrukwekkende struiken en vormen ‘scheren’.
De vermeerdering kan het best door te toppen. De plant zal gemakkelijk in bloem gaan bij emmerse groei, maar zoals met de meeste stengelplanten, vegetatieve vermeerdering is het gemakkelijkst. Gewoon doorknippen van de stengels en de groep bij elkaar planten. In een toch wel fijnkorrelige bodemgrond is voor het planten van de tere stekken aan te bevelen. De samenstelling ervan is niet belangrijk
Zowel in zacht als in zeer hard water groeien de planten goed. Optimale temperatuur 24°C tot 26°C
Als ik moet kiezen om te beginnen met een groen tapijt in het aquarium zou ik deze plant Hemianthus micranthemoides op nummer 1 zetten! Is wel wat werk zoals je kunt zien, maar het resultaat daar zijn menige Engelse tuinlui jaloers op hoor!
JAPAN = ZEN en ZEN=