Sommige koraalvissen camoufleren zichzelf met geuren om roofdieren op afstand te houden, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Vijlvissen van de soort Oxymonacanthus longirostris hebben niet alleen een huid met dezelfde kleuren als koraal; de dieren nemen ook de geuren over van hun leefomgeving.
Die geurcamouflage werkt zo goed dat roofdieren hun lichaamsgeur nauwelijks nog kunnen detecteren.
Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschriftProceedings of the Royal Society B.
Eten
Vijlvissen gaan waarschijnlijk naar het koraal uit hun leefomgeving ruiken, omdat ze ervan eten.
De wetenschappers toonden de bijzondere camouflagetechniek aan door vijlvissen in kleine ondoorzichtige containers in een aquarium met koraal te plaatsen.
Sommige vissen hadden al van het koraal in het aquarium gegeten, anderen waren niet gevoed of hadden koraal uit een andere omgeving naar binnen gewerkt.
Vervolgens werden er tandbaarzen losgelaten in het aquarium. Deze dieren jagen op vijlvissen.
Krabben
De tandbaarzen lieten de containers met vijlvissen die koraal uit het aquarium hadden gegeten links liggen. Ze leken de geur van deze dieren niet meer te kunnen onderscheiden van de luchtjes van het omliggende koraal.
De vijlvissen die koraal uit een andere omgeving in hun maag hadden of niet hadden gegeten, werden wel opgemerkt. Deze containers werden omsingeld door tandbaarzen.
Krabben
Nog opvallender was de reactie van koraaletende krabben die in het aquarium werden losgelaten.
Zij zwommen juist recht op de containers af waarin vijlvissen zaten die hun favoriete koraal hadden gegeten. De lichaamsgeur van de vissen trok hen in sommige gevallen meer aan dan de geur van echt koraal.
Verstoppertje
Volgens hoofdonderzoeker Rohan Brooker bewijst het onderzoek dat vijlvissen letterlijk kunnen opgaan in hun omgeving door kleur- én geurcamouflage.
"Het is een zeer effectieve manier van verstoppertje spelen", aldus Brooker opABC News. "Ze zijn bijna onmogelijk te detecteren voor roofdieren als ze zich in het koraal ophouden."
Meer onderzoek moet uitwijzen door welk biologisch mechanisme de koraalvissen zo sterk naar koraal gaan ruiken na een maaltijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten