Het gaat vermoedelijk om een slakdolf, een kleine straalvinnige vis. Het dier werd gefilmd op 8143 meter diepte in de Marianentrog, een kloof die wordt beschouwd als de diepste plek in de oceanen.
De diepzeevis heeft een spookachtige, doorzichtige huid en brede vleugelachtige vinnen.
Dat melden onderzoekers van het Schmidt Ocean Institute.
Verkenners
De vis werd ontdekt tijdens een expeditie waarbij onbemande verkenners negentig keer afdaalden in de Marianentrog naar dieptes tussen de 5000 en 10.600 meter.
De voertuigen maakten meer dan 100 uur aan filmbeelden in de diepzee. Toen de wetenschappers een vis ontdekten op meer dan 8000 meter diepte, was hun interesse onmiddellijk gewekt.
Het record van de diepst levende vis stond voor de expeditie op naam van een slakdolf die is waargenomen in de Japantrog in de Grote Oceaan op een diepte van ruim 7700 meter.
Snuit
De vis in de Marianentrog behoort waarschijnlijk ook tot de slakdolven. "Maar het dier ziet er zo gek uit, dat we het niet helemaal zeker weten", verklaart hoofdonderzoeker Alan Jamieson op BBC News. "De snuit van de vis lijkt wel een hondensnuit zoals je die ziet in tekenfilms."
Verder heeft het dier opvallende slappe aanhangsels. "Als de vis zwemt, lijkt het alsof er papieren zakdoekjes achter zijn lichaam aan drijven", aldus Jamieson.
Maximaal
Meer onderzoek moet uitwijzen of de slakdolf door zijn vreemde uiterlijk kan overleven op grotere dieptes dan aanverwante soorten.
Eerder dit jaar berekenden onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen dat de maximale diepte waarop vissen kunnen leven waarschijnlijk rond de 8200 meter ligt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten