27 februari 2015

Paddentrek volop begonnen


De paddentrek is vanavond volop op gang gekomen. De paddentrek is een jaarlijks weerkerend fenomeen waarbij de padden uit hun winterslaap komen en naar hun voortplantingspoel trekken.
Bij te koud weer blijven de padden verscholen onder de bladeren. Maar bij temperaturen vanaf 7 graden en regenachtig weer - zoals vanavond - komen de padden volop van onder de bladeren te voorschijn. Vervolgens trekken ze in groep naar hun voortplantingspoel.
De padden worden bij die tocht echter vaak aangereden door auto's.  Vrijwilligers van Natuurpunt gaan in deze tijd van het jaar 's avonds op stap om de padden te helpen. Ze verzamelen de padden daarbij in emmers en zetten ze de straat over. Aan drukke straten hebben ze ook schermen geplaatst. De padden lopen langs die schermen en vallen in de ingegraven emmers. De vrijwilligers halen de padden uit de emmers en zetten ze vervolgens de straat over.

25 februari 2015

Camera sluiter- shutter cliks kliks.


Op volgende website kun je je laatst geschoten foto uploaden en erachter komen hoeveel kliks je camera in totaal gemaakt heeft. 

Aantal kliks en type fototoestel* krijg je dan te zien

*tested models:
NIKON / NIKON 1 AW1 / NIKON 1 J1 / NIKON 1 J2 / NIKON 1 J3 / NIKON 1 J4 / NIKON 1 S1 / NIKON 1 V1 / NIKON 1 V2 / NIKON 1 V3 / NIKON D200 / NIKON D2H / NIKON D2HS / NIKON D2X / NIKON D2XS / NIKON D3 / NIKON D300 / NIKON D3000 / NIKON D300S / NIKON D3100 / NIKON D3200 / NIKON D3300 / NIKON D3S / NIKON D3X / NIKON D4 / NIKON D40 / NIKON D40X / NIKON D4S / NIKON D50 / NIKON D5000 / NIKON D5100 / NIKON D5100 / NIKON D5200 / NIKON D5300 / NIKON D5500 / NIKON D60 / NIKON D600 / NIKON D610 / NIKON D70 / NIKON D700 / NIKON D7000 / NIKON D70S / NIKON D7100 / NIKON D750 / NIKON D80 / NIKON D800 / NIKON D800E / NIKON D810 / NIKON D90 / NIKON D903 / NIKON DF / NIKON Q0640


21 februari 2015

De Nikon D2H, toch nog altijd een prachtige camera!


De Nikon D2H was de top professionele DSLR Nikon van 2003 met een sensor van 'maar' 4.1 megapixeltot de introductie van de veruit superieure Nikon D3 in 2007.

"Vandaag in 2015, zijn de D2H en D2Hs  nog steeds prachtige professionele DSLR's en eigenlijk veel beter geschikt voor sport- en actiefotografie dan elk van Nikon's veel tragere huidige 'consument' camera's zoals de huidige D600, D7100 enz."



Onze Victor in 'actie' op zijne moto! (Opname met de Nikon D2H)

19 februari 2015

Dermogenys pusillus - halfsnavelbekje.

Dermogenys pusillus-man

Dermogenys pusillus- vrouw

Herkomst:
Thailand, Maleisië, Indonesië, ZO-Azië.

12 februari 2015

De foto's kent u ongetwijfeld, maar wie heeft ze gemaakt?


Sommige foto’s zijn zo iconisch dat ze nooit zullen vergeten worden. De gezichten van de mensen die deze kiekjes gemaakt hebben, zijn dan weer volslagen onbekend. Onterecht, vindt Tim Mantoani. Voor zijn nieuw boek draait hij de rollen helemaal om. Het zijn de fotografen die poseren, met in hun handen de foto die geen mens meer zal vergeten.
“Behind the photos”. Zo heet het nieuwste project van Mantoani. De Amerikaan, zelf een beroepsfotograaf, wil de waarde van de job in de verf zetten. “Het is belangrijk dat mensen weten dat fotografen verantwoordelijk zijn en niet alleen het fototoestel”, zegt hij op de website van CSmonitor.
Als voorbeeld haalt hij de foto aan van het Afghaanse meisje. Zij werd in 1984 door Steve McCurry gefotografeerd. Bijna 18 jaar later ging diezelfde McCurry opnieuw op zoek naar het meisje.
Hij vond ze na een jarenlange zoektocht. “Geweldige foto’s komen echt niet zomaar uit de lucht vallen. Hun toewijding voor de job is echt ongelooflijk”, vindt de Amerikaan. Meteen ook een van de grootste redenen om aan zijn project te beginnen.

Toen & nu

De afgelopen decennia heeft de fotografie een hele evolutie ondergaan. Niet alleen technologisch, maar ook vormelijk. “Foto’s die je vroeger kon maken, zouden vandaag niet meer gemaakt kunnen worden”, vertelt Mantoani.
“Denk nu maar aan de foto’s van Elvis en The Beatles. Hadden zij vandaag de muziekindustrie gedomineerd, dan zou hun entourage het onmogelijk maken om hen in de badkamer te fotograferen, of terwijl ze een meisje zoenen.”

150 bladzijden fotogeschiedenis

Voor zijn project heeft hij heel veel steun gekregen van de fotografen. “Mensen vragen me hoe ik een keuze maak tussen al die foto’s. Maar dan antwoord ik steeds dat zij mij kiezen.”
Mantoani vertelt dat de ene fotograaf hem in contact bracht met de andere. Met als eindresultaat een boek van 150 bladzijden met legendarische foto’s en met de mensen die ze geschoten hebben.

Het hele artikel? klik HIER

11 februari 2015

Herman de Coninck krijgt standbeeld in ZOO Antwerpen

De schrijfster Kristien Hemmerechts heeft in een bijdrage op deredactie.be gemeld dat haar overleden man Herman de Coninck (1944-1997) een standbeeld krijgt in de buurt van de flamingo's in de ZOO Antwerpen.

De voorbije maanden was er heel wat te doen over een passend eerbetoon aan de dichter Herman de Coninck in de Scheldestad. Het voorstel om het Pieter de Coninckplein om te dopen tot het Herman de Coninckplein kon niet op de goedkeuring van het stadsbestuur rekenen.
Intussen heeft de districtsraad Antwerpen samen gezeten met schrijfster Kristien Hemmerechts, de weduwe van de schrijver, over de mogelijke locatie van een standbeeld voor Herman de Coninck.
Kristien Hemmerechts meldt dat er beslist is om een standbeeld voor de schrijver te plaatsen in de dierentuin van Antwerpen. ZOO Antwerpen heeft het licht op groen gezet en kunstenares Elke Van Steenbergen heeft toegezegd om het beeld te maken, klinkt het.

10 februari 2015

Waarom Nikon het fototoestel opnieuw wil uitvinden

Fotocamera's die gps-informatie mee opslaan met het beeld, rechtstreeks dingen delen met sociaalnetwerken als Instagram, of zelfs de geuren van het gefotografeerde tafereel mee opslaan? De onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van de Japanse fotografiegigant Nikon draait op volle toeren, en dat heeft een reden: de markt voor camera-apparatuur is inmiddels met 25 procent gedaald, dus moet er een manier worden gevonden om het fototoestel terug 'hot' te maken.
© Nikon.
Waar de toekomst van het fototoestel als product ligt, nu gewone consumenten genoeg hebben aan de camera die in hun smartphone zit? Niet in de al zo'n anderhalf decennium woedende megapixelrace, denkt de Japanse gigant Nikon, wiens spiegelreflexcamera's in dat departement nog wel een beetje voorsprong hebben. Maar ze zijn op zich niet voldoende om een mogol met een jaaromzet van meer dan 8 miljard euro en een werknemersaantal ten noorden van 23.000 koppen op de been te houden. De toekomst, zegt Nikon, ligt nog altijd bij de gewone consument, die mooie maar niet noodzakelijk professionele kiekjes wilt maken. Die consument heeft de afgelopen jaren echter een aantal compleet nieuwe gewoontes gekweekt wat het maken van foto's betreft.
Nikons D3200, het succesvolste spiegelreflexmodel van de fabrikant. © Nikon.
"Consumenten vinden niet langer alleen het beeld belangrijk, maar ook waar en hoe dat genomen is", zegt Valérie Pierre, adjunct-directeur voor de fotografie-afdeling (er is ook een poot van het bedrijf die zich over medische beeldvoering buigt) in het Franse en Belgische filiaal van Nikon. "Locatiegegevens bij een foto zullen bijvoorbeeld steeds belangrijker worden. We experimenteren ook met het registreren van geuren wanneer iemand een foto maakt. En met 3D-technologie. We moeten ook mee in de groeiende nood om foto's online te delen, via sociaalnetwerken als Instagram: daarom hebben al onze nieuwe modellen een WiFi-aansluiting. We investeren meer dan al onze winst, ongeveer acht procent van onze omzet, in onderzoek en ontwikkeling om onze producten in lijn te houden met de snelle ontwikkelingen. Het is de bedoeling dat we in de komende jaren de camera volledig opnieuw zullen uitvinden."
De digitale fotocamera in zijn huidige vorm heeft Nikon in ieder geval geen windeieren gelegd. Vandaag is het bedrijf wereldwijd marktleider in de totale fotografiemarkt, met een marktaandeel van 36 procent. In het spiegelreflexcamera-segment bedraagt dat zelfs een forse 50 procent. In goedkopere compactcamera's, het model dat tot enkele jaren geleden de boventoon voerde, heeft het eveneens een marktaandeel van 32 procent. Maar marktleiderschap betekent weinig in een totale markt die vorig jaar met 25 procent is gedaald. Die neergang begon in 2012, toen de impact van camera's op smartphones pas echt voelbaar begon te worden. Voor spiegelreflexcamera's zit het bedrijf nog wel eventjes goed: er is nog steeds een bloeiende 'corebusiness' van professionele fotografen of met professionele apparatuur werkende amateurs, waarvan het bedrijf er in ons land alleen al een vierhonderdtal telt: die kiezen met grote voorsprong voor Nikon.
Bij compactcamera's ligt het echter een pak lastiger. Uitgerekend dat segment krijgt klappen van smartphones, die zelfs in de megapixelrace vervaarlijk dicht bij de beeldresolutie van de compactcamera beginnen te komen. Consumenten vinden minder en minder redenen om een aparte camera op zak te hebben, maar Nikon is bezig met het verzinnen van een paar nieuwe. In het recentste compact-assortiment van het bedrijf zit onder meer een robuuste actiecamera in de trant van de bekende concurrerende GoPro-modellen, en een compactmodel dat speciaal gericht is op het maken van zo mooi mogelijke 'selfies'. "De compactcamera moet verder als nichetoestel", zegt Pierre. "Het brede publiek heeft andere manieren gevonden om te fotograferen, dus creëren we een paar nieuwe categorieën van hobbyisten."
Een toestel van de vorige eeuw de Nikon F3. © Swa Vleminckx.

Nikon kondigt vandaag de Nikon D810A aan!

Nikon kondigt vandaag de Nikon D810A aan, de eerste high-definition reflexcamera die bedoeld is voor al wie de kosmos tot in de kleinste details wil fotograferen.
De nieuwkomer is rechtstreeks geïnspireerd op de iconische D810, waarvan hij de ultragedefinieerde sensor van 36,3 miljoen pixels, de uitbreidbare lichtgevoeligheid tot 51.200 ISO en de uitzonderlijke dynamische eigenschappen overneemt. De Nikon D810A biedt dan ook unieke functionaliteiten die het werk van astrofotografen aanzienlijk verlicht.
De nieuwe camera biedt astrofotografen nieuwe mogelijkheden:
een geoptimaliseerde infraroodfilter waarmee de nuances van het rode licht dat uitgestraald wordt door de H-alfagolflengte, kenmerkend voor nevels, kunnen worden vastgelegd
een manuele modus voor verlengde belichting tot 900 seconden
een virtuele voorbeeldmodus voor lange sluitersnelheden
een modus voor ongelimiteerde opnamen in JPEG-formaat
Adviesprijs € 3.699 incl. BTW
Beschikbaar vanaf 28 mei 2015
Volledige info & specificaties op nikon.be

7 februari 2015

Oryzias woworae


Niet voor gevoelige kijkers: gigantische parasiet verlaat spin



Spinnen zijn de nachtmerrie van heel wat mensen. Maar een Australiër heeft een dier ontdekt dat de schrik van alle achtpotige dieren is. Hij filmde een spektakel waarbij een worm uit een spin kruipt nadat de cameraman insecticide had gespoten.

In de beelden zie je hoe een gigantische rondworm in spiraalvorm uit het karkas van een spin kruipt. De parasiet lijkt wel 15 keer langer dan het lichaam van de gastheer, opgerold lijkt die helemaal in de buik van de spin te passen. De YouTubegruiker schrijft bij het filmpje: "Toen ik het achtpotige beest zag, spoot ik er insecticide op en doodde het. Toen kwam deze 'alien worm' eruit."

Er is wat discussie ontstaan over welk type parasiet het exact gaat. Spinexpert Dave Clarke van de Londense Zoo Dave Clarke brengt verduidelijking: "Dit is een 
mermithide worm, een parasiet van geleedpotigen. Hij zou het lichaam van zijn gastheer uit zichzelf wel verlaten hebben, maar nu was de parasiet duidelijk geïrriteerd door de spray. De grootte van de worm is wel erg gigantisch in vergelijking met de gastheerd." Ook werd geopperd dat het om een haarworm gaat. Die ziet er voor het ongetrainde oog hetzelfde uit. 


Het slachtoffer heeft vermoedelijk de larven van de parasiet gegeten, deze overleefden op de lichaamssappen, klieren, geslachtorganen en spieren van de gastheer om uit te groeien tot een gigantische worm. De gastheer kan in leven blijven doordat de vitale organen niet opgegeten werden.