De afgelopen twee jaar zijn in de Mekong-regio maar liefst 290 nieuwe planten- en 77 nieuwe diersoorten ontdekt, waaronder een vliegende eekhoorn en een vis die de liefde bedrijft via het hoofd. Dat staat in het rapport "Mysterieus Mekong", dat het World Wide Fund for Nature (WWF) vandaag publiceert op de Wereld Milieu Dag.
De nieuw beschreven planten- en diersoorten werden ontdekt in 2012 en 2013 in een regio die Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en de zuidwestelijke provincie Yunman in China beslaat. Sinds 1997 zijn daar overigens al meer dan 2.000 nieuwe soorten beschreven.
"De nieuwe ontdekte soorten bevestigen het Mekong-stroomgebied als een van de rijkste en meest biodiverse plaatsen op aarde", zegt Dr. Thomas Gray, manager van het Mekong-soortenprogramma van WWF. "Als we willen voorkomen dat deze soorten uitsterven, is het uiterst belangrijk dat regeringen investeren in conservatie en in strategieën voor een groene groei."
Transparante vis
Naast de 290 nieuwe plantensoorten zijn 28 reptielen beschreven, 24 vissen, 21 amfibieën, 3 zoogdieren en 1 nieuwe vogelsoort. Zo werd er in Laos een vliegende eekhoorn ontdekt met opmerkelijke rode en witte vacht. In de Cambodjaanse hoofdstad Phom Penh is dan weer een nieuwe tjiftaf ontdekt tijdens routinecontroles voor de Aziatische griep. Op het Vietnamese eiland Cat Ba werd een vleermuis opgemerkt met een grote bladvormige neus, een troef voor echolocatie bij het navigeren. In Vietnam leeft dan weer een kleine, bijna transparante vissoort waarbij de mannetjes en vrouwtjes via het hoofd de liefde bedrijven. Op 100 kilometer van Ho Chi Minh in Vietnam werd een "vliegende" kikker ontdekt, die met zijn grote gevliesde handen en voeten wel vijftien meter kan overbruggen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten