Een Aziatische schimmel die in 2013 ontdekt werd en die de Nederlandse vuursalamanders aan de rand van uitsterven heeft gebracht, blijkt zich niet te beperken tot Nederland en is ook dodelijk voor andere salamanders. Dat blijkt uit onderzoek dat geleid werd door de Universiteit Gent.
De vuursalamander staat in Nederland aan de rand van het uitsterven.
De vuursalamander staat in Nederland aan de rand van het uitsterven.
Verschillende inheemse salamandersoorten, zoals de kamsalamander en de Alpenwatersalamander, blijken - net als de vuursalamander - gevoelig voor de Aziatische schimmel Batrachochytrium salamandrivorans en sterven korte tijd nadat ze ermee in aanraking zijn gekomen. De ziekte is erg besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen tussen verschillen de soorten salamanders, zo blijkt uit het onderzoek.
De schimmel is momenteel in opmars in Nederland en België en zal waarschijnlijk binnenkort andere landen bereiken.
De Gentse professoren An Martel en Frank Pasmans onderzochten in samenwerking met nationale en internationale partners de impact van de schimmel op tientallen soorten amfibieën. De onderzoeksresultaten, afkomstig uit vier continenten, geven aan dat de schimmel erg gevaarlijk is voor salamanders. maar niet voor andere amfibieën zoals kikkers en padden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Meegelift
De schimmel is recent meegelift met Aziatische salamanders die via de dierenhandel in Europa terechtgekomen zijn.
Aziatische salamanders worden over de hele wereld in grote aantallen verhandeld. Zo werden bijvoorbeeld in de jaren 2001-2009 meer dan 2,3 miljoen Chinese vuurbuiksalamanders geïmporteerd in Amerika.
De Aziatische salamanders zelf ondervinden veel minder hinder van de infectie en kunnen overleven met de schimmel op hun huid. Het onderzoek toont aan dat de infectie al tenminste sinds 1861 circuleert in Azië.
“Als een ziekte lange tijd aanwezig is in een gebied, ontwikkelen dieren resistentie. Globalisering heeft ertoe geleid dat mensen en dieren zich over de hele wereld verplaatsen, waardoor ziekteverwekkers in contact komen met gastheren die niet de kans hebben gehad om resistentie op te bouwen. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers die in een nieuwe omgeving komen, zoals deze schimmel, in erg korte tijd veel soorten met uitsterven bedreigen”, zei An Martel, de hoofdauteur van de studie.
Een van de andere auteurs, Frank Pasmans vraagt dat de overheid geld vrijmaakt om de bedreiging aan te pakken. “Gezien het maatschappelijk belang van het behoud van Europese biodiversiteit die door deze schimmel bedreigd wordt, is het zeer dringend dat overheden middelen vrijmaken om dit probleem snel en adequaat aan te pakken.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten