2 augustus 2008

Geleidbaarheid en kweken?

Geleidend vermogen als zodanig zegt natuurlijk niets over de geschiktheid van het water. Men moet deze in relatie met de GH, KH, SH en pH beoordelen. KH 1 °DH is ongeveer gelijk aan 30 µS 0,5 mg kookzout geeft een geleidbaarheid van 10 µS. Theoretisch mag gedistilleerd water geen geleidend vermogen hebben. In de praktijk wordt echter tussen de 0,2 en 4 µS gevonden. Aangezien de verschillende zouten in overeenkomstige concentraties een gelijk geleidend vermogen veroorzaken, kan men met de algemene opgave van het geleidende vermogen, nauwkeurig beschouwd, niets beginnen.
- met één uitzondering: als we weten bij welke µS-waarden bepaalde vissen afzetten, zouden we voor dat doel, bijvoorbeeld uit gedistilleerd en osmosewater, zeezout en mineralen, het juiste afzetwater voor ze kunnen bereiden. (nakweek Brachygobius xanthozona-2007)

In nauwe samenhang met de hoeveelheid opgeloste mineralen in het water, gemeten door middel van de geleidbaarheid, staat de osmotische druk, die verantwoordelijk is voor het opzwellen en krimpen van eieren, spermatozoïden. Indien we niet direct zwellingsprocessen willen provoceren, dienen we ervoor te zorgen dat de osmotische druk in eieren en spermatozoïden ongeveer met dat van het aquariumwater overeenstemt.
Is de osmotische druk in de cellen hoger dan dat van het water, dan treden smeltingsprocessen op. In het extreme geval springen de cellen, beschimmelen en dienen Coleps-soorten en andere infusoriën als een welkome voedingsbodem. Is de osmotische druk in het water hoger dan in de cellen, dan krimpen die. Het gevolg in beide gevallen is hetzelfde: afsterven van de eieren en de spermatozoïden, zodat het verwachte kweekresultaat noodgedwongen uitblijft.

Slaat men het Handboek Aquarium Planten van Christine Kasselmann er op na, dan worden daarin de volgende µS-waarden voor de volgende wateren vermeld:
Geleidingsvermogen (EVG) bij 20 °C:

Rio Guaporé (Brazilië) 22
Rio Sipao (Venezuela) 12,2
Rio Aro (Venezuela) 22,6
Rio Paraña (Argentinië) 33
Rio Uruguay (Argentinië) 18
Rio Yanayacu (Peru) 205
Tanganjikameer (Zaïre) 593
Tanganjikameer (Tanzania) 1054
Rivier (Madagaskar) 30
Sepik-River (Irian Jaja) 84
Rivier (Irian Jaja) 82
Tasek Bera (Maleisië) 14,2

Ondanks deze cijfers geeft JBL in zijn 'Online Labor' aan, dat een µS-waarde <250>

links:http://users.skynet.be/Road_Rebel/Studentdgk/docs/samenvatting_deel_1.doc
http://www.nbat.nl/aquarium6/aquariumwater5.html
http://www.agr.kuleuven.ac.be/DP/fysiologie/Worddoc/reprod_mammal.doc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten