4 oktober 2009

Smaken verschillen........gelukkig maar

In de wereld van de beplante aquaria, zijn er twee grote stromingen:

de Nederlandse stijl en de Natuur-stijl (ook wel Japanse stijl, maar niet te verwarren met de natuurlijke stijl Iwagumi and Sanzon Iwagumi Aquariums ( die niet een stijl is van aquariumhouden, maar een geheel aparte benadering en beleving van het houden van een aquarium - ZEN).

Beide zijn populaire stijlen die zijn gebaseerd op de plaatsing van planten, stenen en (kienhout)hout in het aquarium en de manier waarop deze worden geplaatst. En ze zijn zeker niet de enige manier om een aquarium te beplanten en in te richten!. De meeste hobbyisten kiezen ervoor om hun eigen smaak te volgen gebaseerd op hun eigen persoonlijke voorkeur.

Smaken verschillen........gelukkig maar!
Het (Hollands) Nederlands aquarium:
Nederlandse aquaria zijn een oudere stijl van aquariumhouden, deze gaat terug tot begin 20 ste eeuw in Holland. De stijl richt zich op keurige rijen planten vanuit een centraal knooppunt, met lagere planten in de voor-en de hogere planten in de rug (terassen en en het creëren van diepte).
Je zult vaak horen spreken over "straatjes" of "wegen" met behulp van planten en ook stenen en , een belangrijk stuk is meestal niet aanwezig of niet meer zichtbaar. Een aquarium waar de plantensoorten gelijk of (zelfs) groter van belang zijn dan de vissen. De planten worden geplaatst op een artistieke manier en er zijn belangrijke esthetische regels en functies. Nederlandse aquaria beschikken ook over meer verschillende planten en kleurrijke waterplanten.
Ze kunnen worden vergeleken met een goed onderhouden tuin, waar alle planten zijn gerangschikt met een bepaald doel en goed geknipt en gedefinieerd. Het is misschien niet de meest natuurlijk ogende, maar wel een uiterst mooi en visueel interessant aquarium. Kleur, contrast en de schoonheid van de individuele planten staat voorop.
De Natuur aquarium stijl: Werd ontwikkeld door Takashi Amano in het laatste decennium. De stijl van dit type aquascape is sterk gericht op de natuur en imitatie van zowel natuurlijke landschappen en snapshots van natuurlijke omgevingen. Dit betekent dat een natuur-stijl aquarium kan lijken als een miniatuur versie van een bergketen met bomen begroeide hellingen, of als een scène onder de oppervlakte van een kleine rivier. (Op de Blog meer uitleg hierover) Een Iwagumi Aquarium: De term komt van "iwa" betekenis rots, steen. En "gumi" (strikt genomen "kumi") dat verzameling of groep betekent. En niet noodzakelijkerwijs beperkt tot groepen van drie. Simpel gezegd is, "iwagumi", een artistieke referentie, in de praktijk is het regelen van rotsen, zij het in een tuin, aquarium of een andere situatieHun eenvoud zijn kalmerend en mooi en er is iets bijzonders aan het kijken van een school vissen die zweven boven een "veld" van gras stenen en rotsen. Begin je een eigen iwagumi aquarium, vooral je eerste, zal waarschijnlijk leiden tot precies de tegenovergestelde gevoelens.............Van pure ellende je haar uittrekken........(maar dat geldt voor alle aquariums (soms) zeker...of is dat iets dat hier bij mij alleen gebeurd?)

Iwagumi is zeer moeilijk te houden als we over "water voorwaarden spreken", maar relatief gemakkelijk als we over lay-out spreken. Algen, er staan 'normaal' maar twee plantensoorten in en er is veel geduld vereist, om dat "zwevende veld" te ceëren en gebrek aan geduld plus een teveel CO2 en een teveel plantenmest zijn fouten die we gaan maken.

Gallery 22 Iwagumi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten