30 maart 2015

Rossi zorgt voor sensatie in GP Qatar

De Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi (Yamaha) heeft de Grand Prix van Qatar, de openingswedstrijd van de WK wegrace, in de MotoGP een sensationele ontknoping bezorgd. De negenvoudig wereldkampioen troefde op het circuit van Losail in een enerverend gevecht landgenoot Andrea Dovizioso af. Het verschil op de eindstreep van de race, die met kunstlicht werd verreden, was 0,174 seconde.



Dovizioso toonde aan dat Ducati dit jaar over een zeer competitieve machine beschikt, met een topsnelheid van dik boven de 350 km/uur. Zijn ploeggenoot Andrea Iannone bevestigde dat door derde te worden.

Rossi wins season opening race with “Best battle ever!”

22 maart 2015

We worden een beetje ouder dus..........


16 maart 2015

Zo verkleuren kameleons écht

Foto: Swa Vleminckx (2013)
De kameleon, het diertje blijft tot de verbeelding spreken. De reden ligt dan ook voor de hand. Het beestje kan in geen tijd van kleur veranderen en wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat precies gebeurt. Onder hun huid hebben ze kleine kristallen en die kunnen van vorm veranderen om de verschillende golflengten van het licht te reflecteren. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.
Een panterkameleon (Furcifer pardalis) in rustige toestand heeft een groene kleur maar dat verandert al snel als hij in de buurt komt van een macho-exemplaar. Dan kan onze brave kameleon boos worden of competitief. Als dat gebeurt, dan verkleurt hij binnen de twee minuten en krijgt hij een rode en lichtgele tint. Vaak vindt dat 'verkleuringsproces' nog sneller plaats. Dat is zeker het geval bij de panterkameleon, weet de BBC. 

Heel wat hagedissen hebben verschillende lagen cellen met verschillende pigmenten die hun huid lichter en donkerder van kleur kan maken. Het is nu duidelijk geworden dat het wijzigen van kleur niet altijd volgens precies dezelfde manier verloopt. Het verschil wordt gemaakt door kleine kristallen die net onder hun huidoppervlak zitten. De iridophores vormen de sleutel van het verkleuringsproces. Deze kleine kristallen kunnen samentrekken en uitzetten als de kameleon opgewonden is of onder stress staat. Afhankelijk van de toestand van de kristallen reflecteren ze dan verschillende golflengten licht. Volgens wetenschapper Michel Milinkovitch van de universiteit van Genève in Zwitserland functioneren die kristallen als een soort van selectieve spiegeltjes voor de weerkaatsing van de golflengten van het licht. De verschillende kleuren worden gevormd door de grootte en vorm van de kristallen. Die zijn efficiënt georganiseerd zodat de kleur van de hagedis volgens Milinkovitch "puur en intens" is.

Tweede huidlaag

Een mannelijke kameleon zal vaak van kleur veranderen om een rivaal te verjagen of om indruk te maken. Om het spektakel van de kleurenwijziging in beeld te brengen, filmden de onderzoekers confrontaties tussen mannelijke kameleons. Een product op de huid van de dieren deed de kristallen van grootte veranderen. "We hebben zo duidelijk kunnen vaststellen dat de kleurenwijziging effectief het gevolg is van een verandering van die specifieke kristallen", weet Milinkovitch. De kleurenwijziging wordt dus niet veroorzaakt door een verandering van de pigmenten in de huid.

De wetenschappers ontdekten ook nog een diepere huidlaag die de infrarode warmtestraling van het zonlicht weerkaatst. Dankzij die huidlaag kunnen kameleons hun lichaamstemperatuur regelen. Devi Stuart-Fox van de universiteit van Melbourne in Australië noemt de ontdekking van die tweede laag cellen "opwindend". "Wij, mensen maar ook de kameleons kunnen de infrarode warmtestraling van de zon niet zien. Als ze die warmtestraling helemaal zouden absorberen dan raakten ze verhit. Net omdat ze die straling wel kunnen weerkaatsen kunnen ze op temperatuur blijven", besluit  Stuart-Fox.

12 maart 2015

"Duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt"

De voorbije acht jaar werden meer dan duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt, waaronder 122 haaien en roggen. In een bijna afgewerkte wereldlijst staan ondertussen 228.450 gekende zeedier- en plantensoorten, 190.450 andere bekende "soorten" bleken oneigenlijke synoniemen, meldt het World Register of Marine Species (WoRMS).

Het WoRMS, dat beheerd wordt door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), is een samenwerkingsverband tussen tweehonderd wetenschappers om alle bestaande taxonomische kennis rond het zeeleven samen te brengen. Behalve de meer dan duizend nieuwe zeevissoorten van de afgelopen acht jaar, waaronder 122 haaien en roggen, werden ook 131 grondels en een nieuwe barracuda ontdekt. 
Antikankerstoffen 
Bovendien werden in 2014 alleen al 1.451 nieuwe zeeorganismen toegevoegd aan de databank, waaronder twee dolfijnen (bultrugdolfijn uit Australië en langsnuitrivierdolfijn uit Brazilië) en 139 sponzen. Die zijn economisch zeer belangrijk. "Uit eerder ontdekte sponzen werden diverse waardevolle kankerbestrijdingsstoffen geïsoleerd", zegt WoRMS-vicevoorzitter Jan Mees, tevens voorzitter van de European Marine Board en directeur van het VLIZ. "Studies voorzien dan ook dat meer dan tweehonderd antikankerstoffen uit nieuw zeeleven de klinische testen zullen doorstaan, het gaat om geneesmiddelen met een geschatte waarde van minstens 420 miljard euro."

Een mijt genoemd naar Jennifer Lopez
Afgelopen jaar werd in Chili ook nog een nieuw soort parasiet ontdekt in de King Krab, naast een giftige reuzenkwal zonder tentakels in Australië, een soort mijt in de kustwateren van Puerto Rico die naar zangeres- en actrice Jennifer Lopez werd vernoemd, een Zuid-Afrikaanse garnaal met naar boven gerichte ogen en voor het eerst in zestig jaar werd nog een nieuwe hoefijzerworm beschreven. 

Er werd de afgelopen jaren ook onderzoek gedaan naar overbodige dubbelnamen, waardoor het aantal bekende zeesoorten uitgezuiverd werd van 419.000 tot 228.450. Het gaat om 195.000 zeedieren, waaronder 18.000 sinds het jaar 1750 ontdekte vissensoorten, ruim 1.800 zeesterren, 816 pijlinktvissen, 93 walvisachtigen en 8.900 schelpdiersoorten. Daarnaast zijn ook wieren en andere planten, bacteriën, virussen, schimmels en eencelligen vertegenwoordigd. 
Volledig

"Hoewel er nog enkele kleinere hiaten zijn, beschouwen we het register vandaag als min of meer volledig, toch voor wat de in de wetenschappelijke literatuur beschreven organismen betreft", zegt Mees. "Het spreekt voor zich dat we het register ook blijven updaten met nieuw beschreven soorten, herzieningen van de taxonomie doorvoeren en over het hoofd geziene soorten toevoegen." Dr. Mees merkt in dat kader op dat er nog een geschatte 10.000 of meer nieuwe soorten in recipiënten wachten op beschrijving en dus erkenning. Bovendien is momenteel naar schatting slechts 10 tot 11 procent van het leven in zeeën beschreven. 
"Helaas vrezen we dat veel soorten vrijwel zeker al verdwenen zullen zijn, door veranderende omstandigheden op zee zoals opwarming, vervuiling en verzuring, nog voor we een kans hebben gekregen om ze te ontdekken." Door DNA-identificatie en andere technologieën raakt het proces van taxonomische beschrijving wel in een stroomversnelling.
Nog meer lezen? KLIK HIER

6 maart 2015

TV-programma 'Het zijn net mensen' van VIER.



Betta vzw (de grootste vereniging voor aquarium-, terrarium- en vijverhouders van de BeNeLux) werkt mee aan het nieuwe TV-programma 'Het zijn net mensen' van VIER. 

Zaterdag 7 maart eerste uitzending.

Onze leden stonden in voor de inrichting en onderhoud van het aquarium met mooie neon-visjes onder de desk van Gert Verhulst waardoor we hopen onze diertjes diverse malen op TV te zien verschijnen.
Het is voor onze vereniging wederom een eer om te mogen meewerken aan een dergelijk initiatief.

3 maart 2015

In de aanbieding: droombaan bij Harley-Davidson

© harley-davidson.com.
Harley-Davidson is op zoek naar een gepassioneerde motorrijder die met de nieuwe Street Glide een twee maanden durende reis door gans Europa wil maken. Als klap op de vuurpijl mag hij de Street Glide houden en krijgt hij 25.000 euro zakgeld mee.
© harley-davidson.com.
Klinkt te mooi om waar te zijn? Toch niet. Het is een droombaan die Harley-Davidson aanbiedt in het kader van 'Discover More', een initiatief waarbij een geselecteerde motoravonturier de tour van zijn leven maakt.

Elke motorrijder mag via www.h-d.com/riderwanted solliciteren en uitleggen waarom hij of zij dé geknipte persoon voor dit reisavontuur is. De sluitingsdatum om aan te melden is 20 maart 2015. De gekozen rijder maakt Harley-Davidson in april bekend.