15 augustus 2011

Beeldformaat vergroten


Beeldformaat vergroten

De duurste camera met de meeste megapixels is natuurlijk leuk, maar niet noodzakelijk voor het maken van goede foto's. Een uitzondering hierop vormt het (laten) afdrukken van vergrotingen. Veel afdrukcentrales geven adviezen over de minimale kwaliteit van de beelden die u hen stuurt. Stel dat u een 2-megapixelcamera bezit. Daaruit komen beelden van maximaal 1600x1200 pixels. De resolutie daarvan is zeker niet voldoende voor afdrukken op posterformaat. Maar geen nood, daar hebben wij een oplossing voor. In deze tip vertellen we u hoe u het beeld elektronisch kunt vergroten en daarmee de afdrukkwaliteit kunt verhogen.

Resolutie

Als u niet weet wat de resolutie van uw digitale foto's is, start dan uw favoriete beeldbewerkingsprogramma en kijk snel. In Photoshop Elements kiest u na het openen van een foto bijvoorbeeld Afbeelding >> Vergroten/verkleinen >> Afbeeldingsgrootte. Hier ziet u de breedte en hoogte in pixels. Klik op Annulerenom dit venster te sluiten. In Paint Shop Pro  hoeft u alleen maar onderin het scherm te kijken: in de statusbalk wordt de resolutie van het actieve beeld getoond. Zoals in de inleiding vermeld hebben foto's uit een 2-megapixelcamera een resolutie van 1600x1200 pixels. Is dat voldoende voor een goede afdruk?

Adviezen van afdrukcentrales

Veel afdrukcentrales die zich specialiseren op digitale afdrukken geven via hun website adviezen over de gewenste kwaliteit van de aangeleverde beelden. De meeste zijn het er wel over eens dat u beelden van 1600x1200 pixels prima kunt laten afdrukken tot het formaat 13x18 cm. Maar hoe zit het met grotere afdrukformaten? De winnaar van Pixelmania's afdrukcentrale test, Digitale Foto Service, adviseert voor posters van 30x45 cm een resolutie van 2662x1772 pixels. Een hogere resolutie is hier niet altijd beter, want de uploadtijd neemt toe naarmate het beeld groter is.

De afbeeldingsgrootte wijzigen

Kies in Photoshop Elements Afbeelding >> Vergroten/verkleinen >> Afbeeldingsgrootte. Zorg ervoor dat de opties Verhoudingen behouden enNieuwe pixels berekenen aan staan. De laatste optie moet bovendien zijn ingesteld op Bicubisch. Vul nu de gewenste breedte van het beeld in. Deze was1600 en moet in ons voorbeeld 2662 worden. Klik op OK om de bewerking door te voeren. In Paint Shop Pro kiest u Afbeelding >> Formaat wijzigen. Wijzig de breedte en stel de Methode in op Intelligent of Nieuwe resolutie - bikubisch. Klik dan op OK. Uw programma vergroot de afbeelding via slimme berekeningsmethoden. Het resultaat kan er natuurlijk nooit beter uit zien dan met een duurdere camera met meer megapixels, maar het is alleszins acceptabel. Sla de foto onder een andere naam op en gebruik geen hoge compressie, want dan doet u de kwaliteitswinst direct weer teniet. U kunt nu uw vergroting laten maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten