28 maart 2014

Oude kolencentrale wordt hotspot voor miljonairs


De opgedoekte kolencentrale Battersea Power Station, op de zuid-oever van de Theems in Londen, wordt omgebouwd tot een complex met appartementen, kantoren en winkels. De plannen en prijzen van de nieuwe stekjes werden vandaag in Londen bekendgemaakt.
Pink Floyd - 'Animals' © kos.
Het iconische Battersea Power Station, met rode baksteen en witte schoorstenen, werd wereldberoemd nadat het gebouw onder andere op de platenhoes van 'Animals' van Pink Floyd sierde. 
De industrieparel, het grootste bakstenen gebouw van Europa, werd opgetrokken in twee fases in de jaren 30 en de jaren 50, en staat leeg sinds begin de jaren 80. In 2010 werd toestemming gegeven om er 3.400 woningen te bouwen.

Vanaf 800.000 pond
In totaal staat de constructie van 254 'designer' appartementen op het programma, in het Power Station zelf. De woningen zijn allicht geen spek voor de bek van de 'gewone' Londenaar: de prijs voor een studio start op 800.000 pond (966.000 euro), voor een appartement met vier slaapkamers is de startprijs 4 miljoen pond (4,8 miljoen euro). De prijs voor een penthouse is 'op aanvraag'. 

Tegen het project kwam al veel protest, onder andere omwille van het exclusieve karakter ervan. Verenigingen die ijveren voor betaalbare woningen in de Britse hoofdstad verzetten zich tegen miljonairs die pakken poen neertellen voor een buitenverblijf in Londen, waardoor de lokale bevolking uit de markt geduwd wordt.

Aziatische investeerders
Hun vrees is niet ongegrond. Eerder werden 866 luxueuze appartementen naast het Battersea Power Station opgetrokken, waarvan er ongeveer 500 verkocht werden in Oost-Azië. De Maleisische ontwikkelaars van het nieuwe project geven alvast aan de voorkeur te geven aan kopers die de woningen voltijds zullen betrekken, maar ze zullen geen veto stellen aan buitenlandse inversteerders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten