14 april 2014

Vervuilde oceanen breken zoutwatervissen zuur op

De verzuring van de oceanen, veroorzaakt door de globale opwarming, heeft nefaste gevolgen voor de zoutwatervissen: door de toenemende vervuiling verliezen zij hun overlevingsinstinct en worden zij zelfs aangetrokken door roofvissen.
Dat blijkt uit een maandag in het tijdschrift Nature Climate Change gepubliceerde studie van de James Cook University in Australië. De onderzochte biotoop was het koraalrif voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea, dat door vulkanische onderwateractiviteit extra verzuurde wateren heeft.

"Over het algemeen vermijden vissen de geur van roofvissen, wat logisch is", schrijft professor Philip Munday. Zijn team stelde echter vast dat vissen in verzuurde wateren "door die geur aangetrokken beginnen te worden, en dat is ongelooflijk." Door verder weg te zwemmen van hun stamplaats en veel actiever te zijn, verhogen de vissen het risico op hun overleven.

Oceanen absorberen kooldioxide
Ongeveer 30 procent van de kooldioxide die in de atmosfeer wordt geblazen, wordt door de oceanen geabsorbeerd, wat de zuurtegraad van het water doet toenemen.

De onderzochte biotopen bevatten een zuurtegraad die het merendeel van de wereldzeeën naar verwachting tegen het einde van de eeuw zal bevatten. Volgens Munday zijn de vissen er niet in geslaagd, zich aan de verzuring aan te passen, hoewel zij al sinds hun geboorte in zulke omgeving rondzwemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten