6 juli 2014

Nieuw Pink Floyd-album in oktober

Van links naar rechts: Dave Gilmore, Roger Waters, Nick Mason en Rick Wright in 2005. © ap
Hoewel er nog geen officiële bevestiging is van de kant van Pink Floyd of hun platenmaatschappij, worden de geruchten steeds sterker dat er in oktober een nieuw album van de groep gaat verschijnen met als titel The Endless River. Het zou voor een belangrijk deel gaan om opnamen uit de jaren negentig, waar ook nog de in 2008 overleden toetsenist van de groep, Richard Wright, aan heeft meegewerkt.
Belangrijkste bron voor het nieuws is Polly Samson, de vrouw van Floyd-gitarist David Gilmour, die zaterdagmiddag via Twitter de komst van het album aankondigde en daarbij meldde dat het om de zwanenzang van Wright zou gaan.

Niet veel later verscheen op Facebook een bericht van Durga McBroom-Hudson, in de jaren tachtig en negentig achtergrondzangeres bij Pink Floyd die de tweet van Samson bevestigde en daaraan toevoegt dat ze ook op de plaat te horen is.

Eind 2013 verscheen er in de media al een foto waarop Gilmour samen met drie zangeressen in de studio te zien was. Destijds werd daaruit afgeleid dat zij aan een nieuw soloalbum van Gilmour werkten. McBroom-Hudson laat nu weten dat het daarbij wel degelijk om The Endless River ging. De plaat zou oorspronkelijk bedoeld zijn als instrumentaal 'zijproject' van het album The Division Bell uit 1994, maar is door het toevoegen van de zangpartijen uitgegroeid tot een volwaardig Pink Floyd album, aldus de zangeres. 

Formeel
Pink Floyd bestaat tegenwoordig formeel nog uit zanger en gitarist Gilmour en drummer Nick Mason. Toetsenist Richard Wright overleed in 2008 en bassist Roger Waters verliet de groep in 1985 en tourt sindsdien met zeer veel succes de wereld rond met oud Floyd-repertoire.

Het laatste officiële studio-album van de groep, waarop Gilmour, Mason en Wright nog samen te horen zijn, is The Division Bell uit 1994, waarvan onlangs een luxe jubileum-editie verscheen.

De Nederlandse Pink Floyd Fansite meldt uit betrouwbare bron te hebben vernomen dat het nieuwe Pink Floyd-album voornamelijk composities van Wright bevat en dat Gilmour de aan kanker gestorven toetsenist voor zijn dood zou hebben beloofd dat het repertoire onder Pink Floyd-vlag ging verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten