27 november 2014

Belgen ontdekken enorme wandelende tak

© Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) hebben in Vietnam drie nieuwe soorten wandelende takken ontdekt. Eén daarvan is met zijn 32 centimeter het op één na grootste insect ter wereld. Twee nieuwe soorten zijn al te zien in het vivarium van de instelling, meldt het KBIN.

De 'Phryganistria heusii yentuensis', meet 32 centimeter en zelfs 54 centimeter met de voorste poten uitgestrekt. Enkel de 'Phobaeticus chani' (bijna 36 centimeter lang) is groter. 

De expeditie leverde verder nog tientallen onbeschreven soorten op en zal het aantal gekende wandelende takken in Vietnam zeker doen verdubbelen, klinkt het veelbelovend. 

"Bijna onzichtbaar"
Wandelende takken opsporen is geen makkelijke klus. "Ze zijn bijna alleen 's nachts actief en ze maken zich met hun langgerekte lijf en groen-bruine kleur in struiken en bomen bijna onzichtbaar", zegt entomoloog Jérôme Constant (KBIN). "Het duurde vaak tot twee uur 's nachts voor we naar het basiskamp terugkeerden met de verzamelde exemplaren."

De biologen hebben zowel mannetjes, vrouwtjes als eitjes kunnen verzamelen, zodat ze het insect kunnen kweken voor verder onderzoek. Door wandelende takken in gevangenschap te bestuderen, willen wetenschappers meer inzicht krijgen in hun verschillende groeistadia en in hun gedrag, lichaamsbouw en kleurvariatie. 

Mannetjes vs. vrouwtjes
"Zo stelden we vast dat de kleur van mannetjes niet varieert, maar die van vrouwtjes wel", verduidelijkt Joachim Bresseel, leerkracht aan KTA Horteco Vilvoorde en wetenschappelijk medewerker KBIN.

De twee entomologen van het KBIN hebben tijdens de expeditie in Vietnam lokale biologen opgeleid om referentieverzamelingen voor insecten aan te leggen, zodat ze soorten kunnen identificeren, de biodiversiteit monitoren en schade aan gewassen voorkomen.
Joachim Bresseel met de Phryganistria heusii yentuensis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten