31 juli 2014

Toegewijde moederinktvis broedt vier jaar zonder eten

Onderzoekers hebben een inktvis ontdekt met een groot moederhart. De vrouwtjes-octopus broedde vierenhalf jaar op haar eitjes, een record in het dierenrijk. Al die jaren zat ze vastgekleefd aan een rots op anderhalve kilometer onder het zeeoppervlak, zonder te eten.
Daarmee beschermde ze haar 160 eitjes tegen vuil en slib en duwde ze roofdieren weg. Na het uitkomen van de eitjes zijn inktvisbaby's in staat meteen voor zichzelf te zorgen. De meeste inktvisvrouwtjes leggen in hun leven maar één keer eitjes en sterven kort na het uitkomen van de eieren.

Wetenschappers ontdekten de inktvis met de naam
Graneledone boreopacifica voor de kust van Californië. In vier jaar stuurden ze achttien keer een onbemande onderzeerobot de oceaan in om de inktvis te bestuderen. Op die diepte is het pikdonker en 3 graden koud. 

Het vorige record broeden dat wetenschappers noteerden was van een garnaal die 20 maanden bij haar eitjes bleef.

29 juli 2014

Ducati NCR 900


Het grasveld voor de Tower in Londen kleurt rood. Bijna 900.000 keramieken klaprozen worden er 'geplant' om de 100e verjaardag van de start van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. © epa


13 juli 2014

Dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus)

Negen op negen voor Marc Marquez in MotoGP


De Spanjaard Marc Marquez (Honda) heeft op de Sachsenring de Grote Prijs van Duitsland motorsport in de MotoGP-klasse gewonnen, dat is de negende WK-manche van het seizoen.
De regerende wereldkampioen haalde het van zijn landgenoten Dani Pedrosa (Honda) en Jorge Lorenzo (Yamaha). Dit seizoen won hij tot nu toe alle WK-races. In de WK-stand blijft hij dan ook met het maximum van de punten riant aan de leiding.

9 juli 2014

8 juli 2014

Pangio anguillaris

Nieuwe aanwinst zat bij de Kuhlii's die ik kocht!


Pangio anguillaris (Foto: Swa Vleminckx)

kuhlii (Foto: Swa Vleminckx)

6 juli 2014

Nieuw Pink Floyd-album in oktober

Van links naar rechts: Dave Gilmore, Roger Waters, Nick Mason en Rick Wright in 2005. © ap
Hoewel er nog geen officiële bevestiging is van de kant van Pink Floyd of hun platenmaatschappij, worden de geruchten steeds sterker dat er in oktober een nieuw album van de groep gaat verschijnen met als titel The Endless River. Het zou voor een belangrijk deel gaan om opnamen uit de jaren negentig, waar ook nog de in 2008 overleden toetsenist van de groep, Richard Wright, aan heeft meegewerkt.
Belangrijkste bron voor het nieuws is Polly Samson, de vrouw van Floyd-gitarist David Gilmour, die zaterdagmiddag via Twitter de komst van het album aankondigde en daarbij meldde dat het om de zwanenzang van Wright zou gaan.

Niet veel later verscheen op Facebook een bericht van Durga McBroom-Hudson, in de jaren tachtig en negentig achtergrondzangeres bij Pink Floyd die de tweet van Samson bevestigde en daaraan toevoegt dat ze ook op de plaat te horen is.

Eind 2013 verscheen er in de media al een foto waarop Gilmour samen met drie zangeressen in de studio te zien was. Destijds werd daaruit afgeleid dat zij aan een nieuw soloalbum van Gilmour werkten. McBroom-Hudson laat nu weten dat het daarbij wel degelijk om The Endless River ging. De plaat zou oorspronkelijk bedoeld zijn als instrumentaal 'zijproject' van het album The Division Bell uit 1994, maar is door het toevoegen van de zangpartijen uitgegroeid tot een volwaardig Pink Floyd album, aldus de zangeres. 

Formeel
Pink Floyd bestaat tegenwoordig formeel nog uit zanger en gitarist Gilmour en drummer Nick Mason. Toetsenist Richard Wright overleed in 2008 en bassist Roger Waters verliet de groep in 1985 en tourt sindsdien met zeer veel succes de wereld rond met oud Floyd-repertoire.

Het laatste officiële studio-album van de groep, waarop Gilmour, Mason en Wright nog samen te horen zijn, is The Division Bell uit 1994, waarvan onlangs een luxe jubileum-editie verscheen.

De Nederlandse Pink Floyd Fansite meldt uit betrouwbare bron te hebben vernomen dat het nieuwe Pink Floyd-album voornamelijk composities van Wright bevat en dat Gilmour de aan kanker gestorven toetsenist voor zijn dood zou hebben beloofd dat het repertoire onder Pink Floyd-vlag ging verschijnen.