8 januari 2015

Rifaquarium gevuld met 300.000 liter zeewater

300.000 liter zeewater voor rifaquarium ZOO

Deze week vulden we het rifaquarium met 300.000 liter zeewater. Twaalf tankwagens met elk 28.000 liter voerden Noordzeewater naar de Antwerpse ZOO. Het water haalden we op bij het Nederlandse werkeiland Neeltje Jans op de Oosterscheldekering. Enkel bij hoogtij wordt zeewater opgepompt. Zo vermijden we dat er te veel zoet water uit de Oosterschelde zich vermengt met het zuivere zeewater.

Bacteriën vieren hoogtij

Eens het aquarium gevuld is, volgt een tijd van wachten en meten. Vanaf dan zijn de bacteriën de baas. Net zoals in het aquarium bij jou thuis moet er eerst een natuurlijk evenwicht worden gecreëerd. Pas als alle waarden in orde zijn, kunnen de bewoners hun intrek nemen. We spreken al gauw van meerdere weken.

Te koud

Niet alleen de bacteriën doen hun werk. Ook de filterinstallatie en het licht werken mee om het water op het perfecte warmteniveau te brengen. De bewoners hebben het graag warm. Zo’n 25°C zien ze helemaal zitten.
Van zodra het water tiptop is, komen eerst de vissen en dan de koralen. Koralen zijn nog gevoeliger dan vissen, waardoor zij als laatste een plaatsje krijgen. We houden jullie op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten