7 augustus 2015

Kikkers met gifstekeltjes ontdekt in Brazilië

Wetenschappers hebben twee opvallende giftige kikkersoorten ontdekt in Brazilië.
De kikkers hebben minuscule stekeltjes op hun bovenlippen waarmee ze gif in de bloedbaan van hun aanvallers kunnen injecteren. Het zijn tot nu toe de enige bekende kikkersoorten die actief kunnen doden met gif. Dat melden Braziliaanse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Pijn

De biologen stuitten op de bijzondere dieren tijdens een expeditie in de Caatinga, een steppeachtig gebied in het noordoosten van Brazilië.
Onderzoeker Carlos Jared werd tijdens het vangen van een kikker aangevallen door het dier en merkte dat er gif in zijn arm was beland.
Zijn collega Edmund Brodie van Utah State University zag het gebeuren. "Carlos werd gestoken, terwijl hij de kikker probeerde te pakken", verklaart hij op nieuwssite New Scientist. "Hij kreeg last van een intense pijn die vijf uur aanhield."

Krachtig

Bij een volgende expeditie in het Atlantisch regenwoud vingen de wetenschappers opnieuw enkele kikkers met giftige stekeltjes op hun kop, maar nu van een andere soort. Deze keer werd geen van beide biologen gestoken. Dat bleek later maar goed ook.
In hun laboratorium voerden de biologen verschillende onderzoeken uit met beide gestekelde kikkersoorten. Ze ontleedden de dieren en testten hoe krachtig hun gif was.

Muizen

Het gif van de eerste kikkersoort, genaamd Corythomantis greeningi, bleek relatief mild te zijn.
Corythomantis greeningi
Het tweede dier, genaamd Aparasphenodon brunoiwas juist extreem giftig, zo wees het onderzoek uit. Eén gram van het gif dat het dier via zijn stekeltjes uitscheidt, is genoeg om 80 mensen of 300.000 muizen te doden.

Aparasphenodon brunoi
Verder bleek uit het onderzoek dat de kikkers een bijzonder flexibele kop hebben. Daardoor zijn ze waarschijnlijk in staat om aanvallers gemakkelijker te steken met hun gifstekels.
A close-up image shows sharp spines protruding from the skull of the venomous frog, C. greeningi.
A close-up image shows sharp spines protruding from the skull of the venomous frog, C. greeningi.
Credit: Carlos Jared, Butantan Institute, Brazil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten