14 april 2016

Gifkikkers in Plantentuin Meise voor biologische bestrijding


De Plantentuin werkt al langer met biologische bestrijding en doet nu ook een beroep op pijlgifkikkers (Dendrobates truncatus). De beestjes voeden zich vooral met mieren en andere kleine ongewervelden. Doordat zij de mieren intomen, zullen ook de bladluizen zich veel minder verspreiden. Hierdoor schakelt de Plantentuin Meise in de Mabundukas over op volledige biologische bestrijding! Later zullen de kikkertjes ook ingezet worden in de serre met de reuzenwaterlelies en eventueel ook in de regenwoudkassen. 
De geelgestreepte pijlgifkikker is een bodembewonende soort die in de onderste meter van het regenwoud blijft en dus niet klimt. De Plantentuin hoopt op een spontane voortplanting. Daarvoor werden enkele bromelia's geplaatst op de voet van een paar bomen om voor kleine poeltjes te zorgen waar de kikkervisjes kunnen opgroeien. De diertjes houden zich overdag schuil en zijn vooral  's nachts actief. De kans dat bezoekers de kikkertjes zullen zien, is dus miniem.
De kikkers komen van een duurzame kweker in Colombia. De Plantentuin hoopt dat de dieren zich natuurlijk zullen voortplanten. Ze zijn geplaatst in de Mabundakas van het Plantenpaleis.Geen opmerkingen:

Een reactie posten