12 augustus 2016

Biologen staan versteld: 392 jaar oude haai gevonden

Dat de Groenlandse haai bijzonder oud kan worden, was al bekend. Maar Deense wetenschappers hebben nu ontdekt hoe oud. Een van de haaien is waarschijnlijk 392 jaar oud, en mogelijk zelfs 512 jaar.
Deze Groenlandse haai is 392 jaar oud. © ap.


Als de haai inderdaad 392 jaar oud is, moet hij rond 1624 zijn geboren. In dat jaar vestigden de eerste Nederlandse kolonisten zich in Amerika. Een jaar later bouwden ze Fort Amsterdam, wat nu de stad New York is. De onderzoekers bestudeerden in totaal 28 Groenlandse haaien. Ze ontdekten ook dat vrouwtjes pas geslachtsrijp worden als ze 134 jaar oud zijn.
Een Groenlandse haai groeit heel langzaam, ongeveer een centimeter per jaar. Toch kunnen ze meer dan vijf meter lang worden. Daardoor was al duidelijk dat ze bijzonder oud moeten worden.
De haaien leven vooral bij Groenland en IJsland. Daar is het vlees een delicatesse, kaestur hákarl genaamd. Het vlees is pas eetbaar als het maanden onder de grond heeft gefermenteerd. Daardoor krijgt het een penetrante geur, vergelijkbaar met ammonia.

Als de hoge leeftijd klopt, zijn Groenlandse haaien de oudste gewervelde dieren ter wereld. Dat zijn nu de Groenlandse walvissen, die 211 kunnen worden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten