19 oktober 2016

Tim Laman neemt mooiste natuurfoto van het jaar!

Hij zat drie dagen in een boom te wachten: Tim Laman neemt mooiste natuurfoto van het jaar

© Tim Laman.
Drie dagen lang was Tim Laman omhoog en naar beneden geklommen in een torenhoge boom op het Aziatische eiland Borneo om het juiste shot te kunnen maken. Maar toen de orang-oetan eindelijk terugkwam om vijgen te eten, kon hij een betoverend beeld nemen. En dat werd nu bekroond tot mooiste natuurfoto van het jaar op de 'Wildlife Photographer of the Year'-awards.
Geen moeite was de Amerikaanse bioloog en natuurfotograaf dan ook te veel om de perfecte foto te schieten. Tim Laman - die de reputatie heeft de wildernis in te trekken en terug te keren met beelden van bijna onmogelijke onderwerpen - stelde ook nu niet teleur. Deze keer vond hij zijn inspiratie hoog in het bladerdek van het Indonesische regenwoud. 
Laman had er een mannetjesaap gespot die zich te goed deed aan een tros wilde vijgen. Hij wist dat het dier zou terugkeren en dus hing hij de daaropvolgende dagen verscheidene camera's in de boom, die hij vanop de begane grond kon bedienen. Drie dagen later kwam de orang-oetan inderdaad terug. En kon Laman de foto nemen die hij in gedachten had van de naar omhoog klauterende aap. 

Habitat
"Deze opmerkelijke foto vertelt een belangrijk verhaal", aldus Lewis Blackwell, de voorzitter van de jury. "We zien een orang-oetan een hoge boom beklimmen in zijn steeds kleiner wordende habitat. Het verhaal is genoegzaam bekend, maar we hebben uitzonderlijke fotografie zoals deze nodig om dat nog eens onder de aandacht te brengen. Het raakt ons verstand en ons hart. Misschien kunnen we op deze manier de vernietiging een halt toeroepen." 

Jeugd
Bij de jeugd haalde Gideon Knight (16) uit Londen de prijs binnen met zijn nachtelijke foto van een kraai in een park. "De spichtige twijgen van de boom maken het tot een bijna bovennatuurlijk beeld", vertelt de tiener, "als iets uit een sprookje. De vogel zat niet stil en het was niet eenvoudig om hem scherp te krijgen tegen de achtergrond met de maan. Maar het lukte."
"Als een foto een gedicht kon zijn, dan zou het er zo uitzien", aldus Blackwell. "De intelligente en nuttige  kraai is niet echt graag gezien. Maar hier wordt hij getransformeerd tot iets moois, met een perfecte compositie. Het is een beeld van de natuur, maar gebracht met een artistieke flair." 
© Gideon Knight Geen opmerkingen:

Een reactie posten