29 januari 2016

De jacht op de beste natuurfoto van de wereld

De tweeënvijftigste competitie voor de Wildlife-fotograaf van het Jaar is vanaf maandag 4 januari open voor inzendingenen. De prijzen worden aangeboden door Canon.
ONTDEK MEER   

27 januari 2016

'Grote Paddenhappening' in Damstraat


Natuurvereniging Natuurpunt afdeling 's Herenbosch en de milieuraad van Buggenhout organiseren voor de zevende keer een paddenoverzet in Opdorp. Waarschijnlijk zal de padden- en kikkertrek begin tot half februari op gang komen. Daarom worden er nu al voorbereidingen getroffen en wordt er op zaterdag 30 januari een 'Grote Paddenhappening' georganiseerd. Tussen 9 en 12 uur wordt er 600 meter afsluiting geplaatst in de Damstraat. Jaarlijks trekken daar zo'n zevenhonderd diertjes de straat over naar hun paddenpoel om er te paren en hun eitjes af te zetten. 
Wie mee wil komen helpen, brengt best een fluovestje, werkhandschoenen, schop en zware hamer mee. Meer info: verhelstluc@gmail.com. (DND)

Natuurpunt 'sHeerenbosch


25 januari 2016

Kleinkinderen


Foto van aardappel verkocht voor bijna miljoen euro!

Een foto van een simpele aardappel is verkocht voor bijna een miljoen euro. De gerenommeerde Ierse fotograaf Kevin Abosh deed zijn werk van de hand aan een Europese zakenman, zo meldt Business Insider.

Abosh vereeuwigde de knol zes jaar geleden tegen een zwarte achtergrond en doopte die 'Potato #345 (2010)'. Van de foto zijn drie afdrukken in omloop. Eén exemplaar is opgenomen in de privécollectie van de Ier zelf, een ander schonk hij aan een museum in Servië en de derde foto hing in Abosh's studio in Parijs. 

Het was daar in de Franse hoofdstad dat de afbeelding in het oog sprong van de koper, van wie de identiteit niet bekend is.

986.000 euro

"Het is niet de eerste keer dat een van mijn werken recht van de muur wordt gekocht", zegt de fotograaf. "We hadden twee glazen wijn op toen de man zei dat hij de foto mooi vond. Nog twee glazen later wilde de zakenman het werk echt kopen", zegt Abosh in The Independent. 

De verkoopprijs van ruim 986.000 euro werd twee weken later beklonken, aldus nog de Britse nieuwswebsite. Naar eigen zeggen verkocht de fotograaf nooit eerder een werk voor zo veel geld.

Bekende fotograaf

Abosh is een bekende naam in de fotowereld. Zijn portfolio bevat naast de afbeelding van de aardappel ook portretten van beroemdheden zoals Steven Spielberg, Michael Palin en Malala Yousafzai.

21 januari 2016

Vis met benen blijkt gestreepte kikkervis

De gevonden vis met benen © Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa.
Een wel heel bizarre vondst in Nieuw-Zeeland. Drie natuurliefhebbers vonden daar een vis met benen, zo leek het. Een museum in hoofdstad Wellington onderzocht het diertje en meldde woensdag dat het om een gestreepte kikkervis gaat. 
De zeldzaamheid van het diertje wordt nog onderzocht.

Tijdens hun vakantie spotte de natuurliefhebbers Claudia Howse and James Beuvink tijdens een wandeling het bijzondere diertje in ondiep water. Nadat zij het beestje ontdekt hadden, besloten ze het in te sturen naar het New Zealand Te Papa Tongarewa museum. 

Het museum plaatste een foto van het beest op Facebook. 
De experts van het museum houden het voorlopig op een 'frog-fish', maar de echte indentiteit is onbekend totdat het onderzoek is afgerond. Er is om dat vast te stellen DNA afgenomen. Volgens het museum staan dit soort vissen bekend om het doen van snelle happen onder water. Hun mond gaat net zo snel open als een kogel uit een pistool schiet.


18 januari 2016

Fotografie met een toeschouwer....

Tijdens het fotograferen van de bloempjes van Blyxa 'sp'. had ik af en toe een voorbij zwemmende toeschouwer die even langs kwam, namelijk een Dermogenys Pusillus (halfsnavelbekje).









17 januari 2016

Blyxa novoguineensis of Blyxa aubertii

FamilieHydrocharitaceae
Hoogte15-25cm
Lichtbehoeftenormaal
Temperatuur22-28C
Ph5,5-6,8
Herkomst: Nieuw Guinea

Deze roodbruine plant is bekend in aquaria als Blyxa novoguineensis, het is echter de vraag of hij echt behoort tot deze soort met vindplaats Papoea-Nieuw-Guinea. Dit is de reden waarom sommigen een "sp."plaatsen.  Foto's en tekeningen van het herbarium blad van het isotype van Blyxa novoguineensis Hartog (Brass Nr 7638) laten duidelijk een andere plant zien met een lange dunne stam en met relatief korte bladeren. Zie volgende tekening.

 Blyxa aubertii
De plant die ik kocht onder de naam "B. novoguineensis" is misschien identiek met B. aubertii beschreven door Christel Kasselmann (Aquariumplanten, blz.: 170, 2010). Bekijk ook volgende tekening.
Hier een tekening van Blyxa aubertii.










Bloempje van de plant aangekocht als B. novoguineensis. maar waarschijnlijk Blyxa aubertii.

Bloem met 3 kelk en 3 kroonbladeren, 3 stampers en 3 meeldraden.
Deze soort heeft zacht, zuur water nodig. Bij te hoge carbonaatwaarden sterft de plant vrij snel af. De plant is zeer gevoelig. Bij aanraken breekt hij gemakkelijk af. Er mogen dus geen al te 'onrustige' en plantenetende vissen bij geplaatst worden, omdat zij anders de tere bladeren beschadigen.
In tegenstelling tot B. japonica, zou
 Blyxa cf. novoguineensis  zijn roodbruine tint houden, zelfs onder matig licht. 
LINKS:
Klik Hier1
Klik Hier2
Klik Hier3

8 januari 2016

Vrijwilligers voor paddenoverzet gezocht


De gemeente Londerzeel zoekt opnieuw vrijwilligers die padden veilig willen overzetten aan drukke straten. In het vroege voorjaar ontwaakt de pad uit zijn winterslaap. Om een partner te vinden, trekt het dier naar de poel waarin zij of hij ooit zelf werd geboren. Daarbij moeten de padden soms drukbereden straten oversteken.

De gemeente zoekt dan ook nog vrijwilligers om deze kwetsbare en bedreigde diersoort te helpen de straat over te steken in de Beemden/Berkenlaan, Kouhagen en omgeving, Drietorenstraat en Bontestraat. Kandidaten kunnen zich bij de gemeente aanmelden tot en met 14 januari. 

6 januari 2016

NIKON'S NIEUWE TOPMODEL D-SLR de Nikon D5

Amsterdam, 5 januari 2016: Nikon onthult vandaag de gloednieuwe D5, een FX-formaat D-SLR die een verbluffende kracht en precisie biedt voor zowel professionals als amateurfotografen die alleen het allerbeste willen. Hoe ver uw visie ook reikt, deze camera gaat altijd nog een stapje verder.
De D5 biedt alles om uw ambitie uit te drukken in schitterende beelden en komt tegemoet aan de zwaarste fotografische uitdagingen. Het 153-punts AF-systeem van de volgende generatie biedt een uitzonderlijk grote dekking, of u nu een sportwedstrijd of een galapremière fotografeert. Dankzij de hoogste uitbreidbare gevoeligheid in de geschiedenis van Nikon is het echt mogelijk om meer vast te leggen dan u met het blote oog kunt zien. En voor filmers die tot het uiterste willen gaan, biedt D-film gebruikers nu de mogelijkheid 4K UHD-films (ultra-high-definition) in de camera op te nemen.
Adviesprijs: 6999€ incl. BTW
Verkoop vanaf Maart 2016


Nikon SB-5000: De juiste verlichting met de SB-5000, onze eerste Speedlight-flitser met radiobesturing.
Speedlight SB-5000

Hier is hij dan…. de eerste foto van de babyneushoorn


Er is een babyneushoorn geboren in Planckendael. Hoera! 
Op zaterdag 12 december om 21 uur kwam hij ter wereld. De kleine jongen is met zijn geboortegewicht van zo’n 60 kilogram een flinke baby. Het is het eerste kleintje van mama Karamat. Mama en haar baby maken het goed. Na een uur stond de flinkerd al op zijn poten. Brave jongen!
Net als alle neushoorns werd hij geboren zonder hoorn. Die komt pas later. Voorlopig blijft de baby dicht bij mama Karamat in de stal en kan je hem nog niet zien in het park. Vooraleer hij buiten mag, moeten de weersomstandigheden optimaal zijn.
Zijn meter Ava heeft hem al wel een bezoek kunnen brengen. Zij toont jullie vandaag de allereerste foto's en houdt jullie verder op de hoogte.
Bekijk de allereerste foto's van de babyneushoorn