14 januari 2017

Rode zeedraak eindelijk gefilmd

Hij bestaat officieel pas sinds 2015 en niemand had het diertje ooit levend gezien. De rode zeedraak was tot voor kort alleen dood waargenomen nadat hij een keer was aangespoeld op de westkust van Australië. Maar nu zijn er voor het eerst opnamen naar buiten gekomen van het diertje in leven, zwemmend en eten zoekend in zee, bij de Australische westkust.

De opnames zijn al in april vorig jaar gemaakt door Greg Rouse, een zeebioloog van het Scripps Institution of Oceanography in het Amerikaanse San Diego. Het kostte Rouse en zijn team enkele dagen om het diertje in beeld te brengen. Pas op de laatste dag van hun missie hadden ze geluk. Op een diepte van 53 meter zagen ze een rode gloed tussen de planten op de oceaanbodem bij de kust.
"Het was echt een speld in een hooiberg, we zagen er niet één, maar twee", vertelde Rouse tegen The New York Times.
Rouse werd in 2015 de ontdekker van de rode zeedraak toen hij een dood exemplaar ontving van een museum in Australië. Genetisch onderzoek wees uit dat het om een nieuwe soort ging. Verder onderzoek van Rouse en zijn team toonde aan dat er al in 1919 rode zeedraakjes waren gevonden.
Familie?
De zeedraak lijkt op het zeepaardje, maar is geen directe familie. Er zijn enkele kenmerkende verschillen. Zo is de snuit van de zeedraak langer dan die van het zeepaard. De staart van de zeedraak is langer en kan niet gekruld worden zoals bij het zeepaard. De zeedraak komt alleen voor in Australië, terwijl het zeepaardje een veel groter gebied bestrijkt, namelijk (sub)tropische wateren in de hele wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten