18 oktober 2017

Fotograaf wint prestigieuze prijs met schokkende foto

“Herinnering aan een soort” 


Brent Stirton, Wildlife Photographer of the Year
De Zuid-Afrikaanse fotojournalist Brent Stirton heeft de prestigieuze 'Wildlife Photographer of the Year'-prijs gewonnen voor zijn keiharde foto van een neushoorn; vermoord en gruwelijk verminkt. 

"Herinnering aan een soort", zo titelde de fotograaf het gitzwarte beeld. Ooit waren er veel zwarte neushoorns, nu is de soort ernstig bedreigd.

Stirton maakte de foto in het Hluhluwe Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika. De neushoorn was de nacht daarvoor vermoord door stropers, die een geweer met een demper hadden gebruikt om niet gevat te worden. Vervolgens hakten ze met brute kracht de twee hoorns van het dier. Voor de fotograaf was deze lugubere scène één van de zovele slachtpartijen waar hij op stootte als onderdeel van een onderzoek naar stroperij en de illegale handel in neushoornproducten.
Zwarte neushoorns zijn een ernstig bedreigde diersoort, vooral door de illegale handel in hun hoorns. De hoorns hebben in sommige Aziatische landen een straatwaarde die hoger is dan goud en cocaïne, omdat ze een medicinale kracht zouden hebben. Stirton bezocht meer dan 30 plaatsen waar neushoorns vermoord waren om hun hoorns. "Mijn eerste kind wordt in februari geboren", vertelt hij aan de BBC. "Ik ben nochtans al 48. Ik denk dat het zo lang heeft geduurd omdat ik mijn geloof in de mensheid in zekere zin heb verloren door wat ik zie als fotojournalist."
BRON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten