6 januari 2020

Gerande oeverspin is Europese spin van het jaar



De ‘gerande oeverspin’ is verkozen tot Europese spin van het jaar 2020. Dat hebben 83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen beslist. Ze is een van onze grootste inheemse spinnen, heeft geen web nodig om haar prooi te vangen, kan ‘Jezusgewijs’ over water lopen, zorgt erg goed voor haar jongen en vangt al duikend zelfs gewervelde dieren als prooi.
De gerande oeverspin (Dolomedes fimbriatus) behoort tot de familie van de kraamwebspinnen, die wereldwijd 356 soorten telt. In België leven drie soorten, waaronder twee oeverspinnen: de gerande oeverspin en de grote oeverspin. Er zijn aanwijzingen dat hun habitats bij ons almaar droger worden, een gevolg van de klimaatverandering.
Met een lichaamslengte van 15 tot 22 millimeter bij de vrouwtjes en 10 tot 16 millimeter bij de mannetjes is de gerande oeverspin een van onze grootste spinnensoorten. Ze heeft een stevig postuur. De basiskleur is geelbruin tot zwartbruin en aan beide zijden van het lichaam loopt meestal een beige tot gele lengtestreep.

Goed aangepast
De spin is uitzonderlijk goed aangepast aan haar waterrijke leefgebied, dat hoe langer hoe meer onder druk staat. Schadelijke factoren zijn onder meer werken aan rivieroevers, het verwijderen van rietvelden en waterlelies, het uitdrogen van natte heide en de moerassige zones die qua oppervlakte steeds kleiner worden.

Met deze keuze hoopt de jury dat een breder publiek melding zal maken van de soort. Op die manier kunnen onderzoekers de verspreiding beter in kaart brengen. Meldingen kunnen via de meldingssite van Natuurpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten