28 januari 2021

Wetenschappers ontdekken kleinste reptieltje ter wereld.

 


Een internationaal onderzoeksteam heeft op Madagaskar een nieuwe, miniscule kameleonsoort ontdekt. Het mini-mannetje is 13,5 millimeter lang en heeft een opvallend grote penis, schrijft het Zoölogisch Staatsmuseum van München donderdag in een publicatie in het vakblad 'Scientific Reports'.

Het is met 13,5 millimeter het kleinste bekende mannetje van bijna 11.500 reptielsoorten, aldus Frank Glaw, de hoofdauteur van de studie. Tegelijkertijd blijken de kleinere kameleonsoorten de grootste genitaliën te hebben in verhouding tot hun lichaamslengte, in vergelijking met 51 andere kameleonsoorten.

Tijdens de expeditie werd ook een vrouwelijk exemplaar aangetroffen: zij is met 19 millimeter iets groter dan het mannetje. Ondanks verwoede pogingen werden geen andere exemplaren van de nieuwe soort gevonden.

De genitaliën van het mannetje meten maar liefst 18,5 procent van zijn lichaamslengte. De verklaring daarvoor kan liggen bij het verschil in grootte tussen de geslachten, klinkt het. Bij de grootste kameleonsoorten zijn de mannetjes beduidend groter dan de vrouwtjes, bij de kleinste soorten is het net omgekeerd. "Daarom hebben de extreem kleine mannetjes relatief grote genitaliën nodig om zich succesvol te kunnen voortplanten met de veel grotere vrouwtjes", zegt co-auteur Miguel Vences van de technische Universiteit in Braunschweig.

De nieuwe soort werd aangetroffen tijdens een Duits-Malagassische expeditie op het eiland en draagt de naam Brookesia nana. Het leefgebied van de meeste dwergkameleons is zeer klein en omvat soms maar een oppervlakte van een paar vierkante kilometer.

[Herpetology• 2021] Brookesia nana


Geen opmerkingen:

Een reactie posten